Ik weet niet hoe het met jullie zit maar ik ben een grootverbruiker van kruidenoliën en -dressings. Ik gebruik ze werkelijk voor tal van doeleinden. Om vlees in te marineren uiteraard, als sladressing maar ook om een pastagerecht wat te pimpen, een visje net dat beetje extra smaak te geven etc. Mijn basisrecept is vrijwel altijd hetzelfde maar qua smaakmakers varieer ik graag, het liefst door verschillende kruiden en specerijen te gebruiken. In het artikel van vandaag deel ik niet één maar drie recepten met jullie. Voor ieder recept gebruik ik dezelfde basisolie maar maak ik hem net iets anders door een andere specerijenmix te gebruiken. De specerijenmixen die ik gebruik zijn van Euroma uit de Original Spices lijn, deze zijn niet alleen heel erg leuk om te zien – serieus, die blikjes shinen mijn kruidenlade uit, maar ook heel erg lekker en puur. Aan deze melanges wordt namelijk geen suiker of zout toegevoegd, ideaal.

Basisrecept

Zoals ik zojuist al zei is mijn basisrecept voor een kruidenolie altijd hetzelfde:

  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 el kruiden- en specerijenmelange
  • 1/2 teentje knoflook
  • snufje zout

Omdat ik de kruiden en specerijen de smaak van de kruidenolie wil laten bepalen gebruik ik eigenlijk altijd een neutrale olie, zonnebloemolie in dit geval. Mocht je dit niet in huis hebben dan kun je uiteraard ook prima olijfolie gebruiken, maar zelf vind ik ze net iets lekkerder met zonnebloemolie.

De kruidenoliën maak je simpelweg door het knoflookteentje te raspen en deze samen met de kruiden- en specerijenmelange en een snuf zout door de zonnebloemolie te roeren.

In onderstaande recepten gebruik ik drie verschillende kruidenmelanges: Lemon Pepper, Caribbean Spice en Funghi Trifolati.

Langzaam gegaarde zalm met Lemon Pepper

We trappen af met de Lemon Pepper melange, ontwikkeld door Jonnie Boer; een hele pure kruidenmelange bestaande uit grof gebroken zwarte peper en stukjes gedroogde citroenschil. Deze smaakmakers worden vooral in de Scandinavische keuken gebruikt en ik vond het daarom een goed idee om deze te combineren met een stukje vis. In plaats van een moot zalm te bakken in de pan, koos ik er deze keer voor hem langzaam in de oven te garen. Door de lage temperatuur van de oven droogt de zalm niet uit en is ‘ie na het bakken waanzinnig zacht en sappig.

Benodigdheden (4 personen):

Bereidingstijd: 30 minuten

  • 4 moten zalm
  • kruidenolie met Euroma Lemon Pepper
  • 1/2 citroen in plakjes
  • verse dille

Verwarm de oven voor op 120°C en vet een ovenschaal in met een beetje olie.

Smeer de bovenkant van de zalm met de Lemon Pepper kruidenolie in. Leg de zalmmoten vervolgens in de ovenschaal en verdeel de plakjes citroen hier overheen.

Schuif de ovenschaal in het midden van de oven en bak de zalm in 20 – 25 minuten gaar.

Garneer de langzaam gegaarde zalm met verse dille en serveer hem direct.

Caribische kipballetjes in tomatensaus met gele rijst en bonen

Het volgende gerecht is een stukje steviger, knettervol smaak maar net als bovenstaande zalm makkelijk om te maken. Toen ik op Curaçao was merkte ik dat er in veel stoofgerechten bonen werden gebruikt en deze heb ik daarom teruggebracht in deze Caribische kipballetjes in tomatensaus met gele rijst en bonen. Gele rijst is van zichzelf al heel aromatisch maar door er kruidenolie met Caribbean Spice doorheen te roeren wordt hij nog net iets lekkerder en matcht het lekker met de kipballetjes die ik ook op smaak heb gebracht met Caribbean Spice. De kleurrijke en frisse kruidenmelange leent zich uitstekend voor dit gerecht, de paprikapoeder en het nigellazaad maken de smaak helemaal compleet.

Benodigdheden (4 personen)

Bereidingstijd: 30 minuten

  • 500 gr kipgehakt
  • 1 el Euroma Caribbean Spice
  • 300 gr bonenmix (bruine en rode bonen)
  • 250 gr Frito met knoflook
  • 150 gr gele rijst
  • kruidenolie met Caribbean Spice
  • 4 el amandelsnippers
  • verse peterselie

Voeg de eetlepel Caribbean Spice bij het kipgehakt en kneed dit goed door. Vorm vervolgens balletjes van het gehakt en bak deze in een droge koekenpan (kipgehakt is al vet genoeg) rondom goudbruin en gaar.

Doe vervolgens de bonen in de pan en schep dit even goed om. Voeg de Frito toe, roer door en breng de saus aan de kook. Laat het gerecht 20 minuten op laag vuur pruttelen.

Kook ondertussen de gele rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Roer zodra de rijst gekookt is de kruidenolie door de rijst.

Rooster de amandelsnippers even kort in een droge koekenpan tot ze bruin beginnen te kleuren.

Serveer de Caribische rijst met de kipgehaktballetjes en bonen in tomatensaus en garneer het gerecht met de amandelsnippers en verse peterselie.

Spaghetti al funghi

Tot slot het allerlaatste gerecht en daarvoor gebruik ik één van mijn favoriete kruidenmelanges: Funghi Trifolati. Ik ben dól op paddenstoelen, altijd al geweest overigens, en ieder excuus dat ik heb grijp ik om paddenstoelen aan een gerecht toe te voegen. In deze spaghetti al funghi staan paddenstoelen dan ook centraal. Door de gedroogde paddenstoelen in de kruidenmelange wordt de funghismaak nog iets versterkt en de peterselie, rozemarijn en salie zorgen voor een fijne finishing touch. 

Benodigdheden (4 personen)

Bereidingstijd: 20 minuten

  • 250 gr spaghetti
  • 2 teentjes knoflook
  • 400 gr gemengde paddenstoelen
  • kruidenolie met Funghi Trifolati
  • 1 el EuromaFunghi Trifolati
  • Parmezaanse kaas
  • verse peterselie

Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.

Hak de teentjes knoflook fijn en fruit deze in een beetje olie aan. Snijd de paddenstoelen in plakjes en bak deze met de knoflook tot de paddenstoelen zacht zijn en het meeste vocht hebben verloren.

Giet de gaar gekookte spaghetti af en voeg deze toe aan de paddenstoelen in de pan. Schenk de kruidenolie in de pan en voeg hier nog een extra eetlepel Funghi Trifolati aan toe.

Schep het geheel goed om en warm het nog even door.

Schep de spaghetti al funghi in diepe borden en garneer het gerecht met Parmezaanse kaas en verse peterselie.

Dat was ‘m weer! Drie gerechten in één artikel, ik hoop dat jullie het leuk/lekker vonden om te zien en ik hoop natuurlijk dat ik jullie heb kunnen inspireren door te variëren met kruidenoliën. Je kunt er echt alle kanten mee op en persoonlijk vind ik het hele fijne smaakmakers voor tal van gerechten. Mocht je nou meer inspiratie, check dan ook even de inspiratiepagina van Euroma!

In samenwerking met Euroma

4 reacties

  1. Franciska

    Super leuk! Ik ben dol op deze blikjes van Euroma, heb ze allemaal inmiddels, staat ook super vrolijk op de schouw boven het fornuis. Ik lust geen zalm maar de andere 2 gerechten ga ik zeker een keer maken.

    Beantwoorden
  2. Cindy

    Ooh die kipgehaktballetjes met caribbean kruiden zien er heerlijk uit! Op het lijstje voor volgende week, thnx

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.