Ja jongens, het barbecueseizoen is nu toch echt geopend en dus is het tijd voor de nodige bbq-inspiratie op OMF. Een aantal vleesrecepten zijn al de revue gepasseerd en ook komt er nog hele fijne vis-inspiratie aan. Ook belangrijk is natuurlijk vegan barbecue-inspiratie want hoewel ik een stukje vlees van de barbecue heerlijk vind, wil ik me niet tijdens iedere barbecue volproppen met alleen maar vlees. Gelukkig hoeft dat ook helemaal niet en zijn er tal van lekkere vegan recepten die je op tafel kunt zetten wanneer het tijd is om de kolenstarter aan te steken. Vandaag deel ik 5 van de lekkerste vegan recepten voor de BBQ met je.

Kruidige aardappelen

1. Kruidige aardappelen in aluminiumfolie

Op de een of andere manier worden aardappelen niet zo vaak geassocieerd met barbecuen en eigenlijk is dat zonde, deze kruidige aardappelen in aluminiumfolie die je poft op de barbecue zijn namelijk súper lekker en mega hoog op smaak. Ze vormen het ideale bijgerecht voor bij de barbecue en het is een keer iets origineler dan aardappelsalade of pastasalade. Kies voor iets kruimige aardappelen en zorg ervoor dat je ze wel even voorkookt, anders garen ze niet goed op de barbecue. Het voorkoken van de aardappelen en het maken van de pakketjes kun je overigens prima de avond van te voren doen. Scheelt je op de dag zelf weer werk.

Maak deze aardappels trouwens extra lekker door ze na het grillen te serveren met een flinke dot kruidencrème, zie hieronder.

BBQ groentespiesjes

2. BBQ groentespiesjes

Shaslicks, kipsaté… ze zijn niet weg te denken bij barbecues maar ook groenten lenen zich meer dan prima om aan spiesjes te rijgen en vervolgens te grillen. Kies voor groenten die jij zelf het allerlekkerst vindt en die niet heel erg lang de tijd nodig hebben om te grillen. Zelf ga ik graag voor champignonspiezen waar ik vervolgens tomaatjes, paprika en ui aan toevoeg maar aubergine en courgette lenen zich ook uitstekend voor de barbecue. Voeg wat knoflookolie, of één van de kruidencrèmes hieronder, toe en wat kruiden en specerijen voor extra smaak en binnen 10 minuten eet jij gewoon je eigen satéetjes.

3x plantaardige kruidencremes

3. Vegan kruidencrèmes

Deze drie plantaardige kruiden’boters maakte ik afgelopen jaar voor oud & nieuw maar ze lenen zich natuurlijk ook prima voor de barbecue. Heerlijk als je een keer iets anders wilt dan de standaard kruidenboter! Meer plantaardig eten kun je dus ook doen door niet alleen het vlees te vervangen, maar ook zuivel (zoals roomboter) vervangen door plantaardige alternatieven. Lekker en goed voor gezondheid, milieu en dierenleed.

Voor de crèmes maak ik gebruik van Becel Original, een 100% plantaardige margarine die niet alleen goed smaakt, maar ook heerlijk romig is. Vaak moet je kruidenboters even van te voren uit de koelkast halen om te zorgen dat ze smeerbaar worden, maar omdat Becel Original al smeerbaar is, hoeft dat met deze kruidencrèmes niet – ideaal!

Zet alle drie de spreads op tafel zodat je iets te kiezen hebt of kies gewoon je favoriet uit. Maak de kruidencrèmes de avond van te voren al, dan kunnen de kruiden lekker in de margarine trekken en worden de crèmes extra goed van smaak.

Vorig jaar maakte ik Sweet chili & Sesam, Pittige Kerrie en Frisse knoflook, andere fijne combinaties zijn: knoflook, munt en bieslook of paprika en jalapeño. Ook kun je een smaakvariant van Becel gebruiken als basis, bijvoorbeeld Becel met extra vierge olijfolie en basilicum en hier nog verse kruiden aan toevoegen – heerlijk!

Mediterraanse rijstsalade

4. Mediterraanse rijstsalade

Als je deze foto ziet denk je natuurlijk hé, deze rijstsalade is helemaal niet vegan want je gebruikt Parmezaanse kaas. True, maar heel eerlijk? Die Parmezaanse kaas heb je helemaal niet echt nodig. Tuurlijk is het lekker voor de smaak maar als je de kaas er niet bij serveert weet ik zéker dat niemand hem mist. De courgette, champignons en cherrytomaatjes zorgen al voor genoeg stevigheid aan de salade en de gedroogde oregano en verse basilicum zorgen ervoor dat deze rijstsalade hoog op smaak is. Heerlijk als je een keer iets anders wilt serveren bij de barbecue dan de standaard huzaren- of rundvleessalade. Bovendien kun je deze salade ook al prima de avond van te voren maken, ideaal toch!

In plaats van de olijfolie die ik in de dressing van deze salade heb gebruikt kun je ook de Becel Olie blend classic gebruiken, deze olieblend bevat zonnebloemolie, koolzaadolie en lijnzaadolie. Deze oliën bevatten van nature Omega 3 en 6 die goed zijn voor het hart. Ze dragen bij aan het behoud van een gezond cholesterolgehalte in het bloed.

Banaan van de barbecue

5. Banaan van de barbecue met peanutbuttercups

Een toetje bij de barbecue kan niet ontbreken en hoe leuk is het als je ook het dessert op het barbecuerooster klaar maakt? Dat kan heel goed met deze banaan van de barbecue met peanutbuttercups. Door de banaan op de barbecue te grillen wordt deze heerlijk zacht en licht karamel-achtig van smaak. Serveer de banaan met een bol vegan vanille- of chocoladeijs en je sluit de barbecue op een perfecte manier af.

Dat waren mijn vijf favoriete vegan recepten voor op de barbecue. Natuurlijk zijn er nog veel meer heerlijke plantaardige gerechten te bedenken. Zo kun je er ook voor kiezen om pastasalades te maken, plantaardige burgers, portobello’s te vullen met lekkere ingrediënten en deze vervolgens grillen op de barbecue… De mogelijkheden zijn eindeloos en ook als je plantaardig eet kun je nog prima genieten van een heerlijke barbecue!

Ik ben wel nieuwsgierig: wat zijn jouw favoriete plantaardige recepten voor op de barbecue?

In samenwerking met Becel

één antwoord

  1. Sanne

    Hoi Sabine,

    Even een kleine opmerking. Je dessert is helaas niet vegan door het gebruik van de marshmallows, hierin zit gelatine verwerkt. Ook zijn vegan peanutbuttercups erg lastig te verkrijgen.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.