Gelderse Streekgids #8: Hanzestad Harderwijk

gesponsord

Als je googelt op Harderwijk dan zie je staan: “Heerlijk Harderwijk, een bruisende romantische en culinaire Hanzestad aan het water”. Grappig wel, dat is namelijk iets dat ik niet achter Harderwijk zocht. Ik herkende de stad vooral vanwege het Dolfinarium en ik kwam er als kind regelmatig omdat mijn vader even een pondje paling moest halen, want die is in Harderwijk toch echt het allerlekkerst. De laatste jaren is er echter veel veranderd. Zo is er een boulevard langs het water met tal van toffe restaurants en is er zelfs een strandeiland aangelegd waar je op mooie dagen heerlijk kunt vertoeven in en rondom het water van de Veluwerandmeren. Ook ben je vanuit Harderwijk zo in de Veluwse bossen, handig! Net als iedere andere Hanzestad die ik tot nu toe heb bezocht heeft de stad verder een rijke historie, toffe musea en tal van leuke winkeltjes waardoor je deze stad eigenlijk niet mag overslaan.

Harderwijk

Harderwijk

Harderwijk

Er wonen momenteel ruim 42.000 inwoners in Harderwijk, er staan 5 oude kazernes en tal van kloosters. Vijf stadspoorten waar er slechts eentje nog van staat en een prachtige ligging aan het water. Met een eigen visafslag is Harderwijk een echte vissersstad te noemen en ook vandaag de dag zien we dat nog terug. Visrestaurants in overvloed en onlangs is er zelfs een heus Palingmuseum geopend. Maar laten we ook vooral het universitaire verleden van Harderwijk niet vergeten, evenals het militaire garnizoen en de Gelderse Munt. Met bijna 100 rijksmonumenten voelt Harderwijk aan als museum, eentje waar je constant pareltjes in de vorm van mooie gebouwen tegenkomt. Met jaarlijks 1 miljoen toeristen en het Dolfinarium als een van de grootste toeristische trekpleisters is deze Hanzestad jullie waarschijnlijk niet onbekend, maar ik weet zeker dat ik nog een aantal leuke tips voor je heb!

Wil je meer van Harderwijk zien dan alleen de hotspots die ik hieronder noem, boek dan een stadswandeling bij de Stadsgids Gilde. Op deze manier wordt er nog meer vertelt over de geschiedenis van Harderwijk, onwijs interessant.

Hotspots

Patrijs

Patrijs

Patrijs

Patisserie en ijssalon Patrijs
De dag beginnen met een goede kop koffie en een waanzinnig lekker gebakje is nooit verkeerd. Gelukkig kan dit in Harderwijk meer dan prima, namelijk bij Patisserie en IJssalon Patrijs. Wellicht gaat er een belletje rinkelen als je de naam Hilde van Maanen hoort? Hilde is winnares van MasterChef Holland 2016 en sinds medio 2018 staat zij aan het roer van Patrijs. Ambacht en liefde voor alles wat zoet is staat centraal bij Patrijs en dat is te merken. Unieke ijscombinaties, stracciatella met olijf(!), waanzinnige schuimtaarten, citroen-meringue tartelettes met een twist… mijn hemel je weet simpelweg niet wat je moet kiezen bij de koffie. Patrijs is zo’n tentje waar ik rustig de hele dag zou kunnen zitten. Het oogt er gezellig en alle zintuigen worden continu geprikkeld door de prachtige creaties, waanzinnige smaken en vrolijke kleuren. Ook leuk: achterin de zaak kun je plaatsnemen aan een hoge tafel van waaruit je zo de keuken in kijkt. Bij Patrijs wordt alles vers gemaakt en hoe heerlijk is het als je de echte vaklui aan het werk ziet?

Patrijs, Hondegatstraat 4

Hertog Karel

Hertog Karel

Hertog Karel
Als je toe bent aan een prettige lunch tijdens het shoppen of sightseeing door, ben je bij Hertog Karel aan het juiste adres. Het is, volgens eigen woorden, ‘het meest eigenzinnige grand café van Harderwijk’ en bij het zien van de menukaart snap je dit wellicht ook wel. Vers belegde broodjes, flammkuchen, tapas, nacho’s… eigenlijk kun je alles wel bestellen bij Hertog Karel en dat maakt het een toegankelijke tent. Neem in de koude maanden plaats op het terras onder de heaters en geniet van alle kinderen die aan het schaatsen zijn op de ijsbaan.

Hertog Karel, Markt 6

Marius van Dokkum museum

Marius van Dokkum museum

Marius van Dokkum museum

Marius van Dokkum museum
Om direct maar met de deur in huis te vallen: ik ben niet zo’n museumganger. Ik ben niet zo cultureel ingesteld en ik vind schilderijen vaak maar zo zo om naar te kijken. Maar dan is daar het Marius van Dokkum museum. Marius van Dokkum is de meest relaxte, down to earth, kunstenaar die ik heb mogen ontmoeten en dat wekt direct een hoop sympathie op. Het feit dat hij zijn atelier op de zolder van het museum heeft en dit toegankelijk heeft gemaakt voor het publiek zegt eigenlijk al genoeg, dit is geen kunstenaar die als een kluizenaar door het leven gaat of met rust gelaten wil worden. Na een succesvolle expositie in het Stadsmuseum is nog niet heel lang geleden het Marius van Dokkum museum geopend, gevestigd in een van de mooiste panden van Harderwijk: de oude snijkamer van de universiteit. Marius schildert portretten en stillevens maar met een hele humoristische ondertoon. Droge humor, af en toe zelfs een beetje sarcastisch. Helemaal in mijn straatje. Zijn interpretatie van de Nachtwacht schetst bijvoorbeeld een groep mensen op het Centraal Station van Amsterdam: een zwerver, een kind die zijn moeder aan haar jas trekt, een zakenman die vermoeid op zijn telefoon kijkt.. Zijn werken zijn zó levensecht dat het lijkt alsof je naar een foto kijkt. Van een afstand zie je niet dat je op een handgeschilderd schilderij afloopt, zo ontzettend knap en zo bijzonder om te zien. De werken van Marius doen je hardop lachen en dat heb ik serieus nog nooit meegemaakt in een museum. Mijn vader was mee tijdens mijn bezoek aan Harderwijk en bij meerdere schilderijen hebben we elkaar lachend aangetikt om iets opvallends te laten zien. Naar de werken van Marius blijf je kijken, alsof er iedere keer iets nieuws gebeurt. De directrice vertelde me dat bezoekers die voor de derde keer het museum bezochten toch iedere keer weer verrast waren, omdat ze telkens weer iets nieuws in een doek zien.

Ik, als niet museumganger, cultuurbarbaar haast, kan honderduit praten over Marius van Dokkum en zijn werken. Ik vond dit museum werkelijk fantastisch en ga er in de toekomst zeker nog eens heen.

Ps. ook leuk voor kleine kinderen want zelfs de kinderhoek, waar alle kinderboeken van Marius klaarliggen om voorgelezen te worden, is tot in detail uitgewerkt.

Marius van Dokkum museum, Academiestraat 7 

Dikke Dirck

Dikke Dirck

Dikke Dirck

Dikke Dirck
Van hardop lachen in het Marius van Dokkum museum naar een heerlijk hysterisch, haast over de top restaurant aan de Hondegatstraat iets verderop. Restaurant Dikke Dirck is een beetje hetzelfde als de werken van Marius van Dokkum: je weet bijna niet waar je kijken moet. Tientallen leuke lampen aan het plafond, dinky toys in een vitrinekast, een brandend vuurtje op een oud gasstelletje, een oude kerkklok echter de bar… Dikke Dirck is zo’n tent waar je met een groep vriendinnen gaat zitten om lekker te borrelen, een taartje te eten of waar je ’s avonds gezellig een hapje gaat eten.

Dikke Dirck, Hondegatstraat 3

Palingmuseum

Palingmuseum

Palingmuseum

Palingmuseum
Een paar weken geleden luisterde ik in de ochtendshow op Radio 538 naar een interview met Peter van den Berg, mede-eigenaar van het Palingmuseum in Harderwijk. Ik moest een beetje gniffelen want ik ken Harderwijk van jongs af aan al als dé plek om paling te scoren en dat er nu dus een Palingmuseum is geopend vond ik alleen maar leuk. Gelukkig werd het museum in mijn programma opgenomen want wow… als je visliefhebber bent moet je hier echt zijn geweest! Het Palingmuseum is niet een lullig museumpje waar je wat meer te weten komt over paling. Nee, het is een complete belevenis waar je alles vertelt wordt over de herkomst van paling, de vangst, de bereiding, het roken en ga zo maar door. Museum annex visrestaurant annex visboer annex rokerij… alles wat ook maar iets te maken heeft met paling of andere vissoorten vind je in Harderwijk nu op één plek. Hoe tof is het dat je jouw vers klaargemaakte visje aan een tafeltje in het restaurant kunt eten terwijl naast jou verse paling wordt gerookt en je door schilderingen op de muur meer wordt bijgebracht over de herkomst van de vis die je aan het eten bent. Het Palingmuseum is een interactieve en educatieve plek en mag zeker niet op je Harderwijklijstje ontbreken. Al is het alleen maar om de allerlekkerste gerookte paling te proeven.

Palingmuseum, Stephensonstraat 2

Harderwijk

Harderwijk

Alleen naar Harderwijk voor het Dolfinarium? Absoluut niet doen! In deze Hanzestad kun je je prima meer dan één dag vermaken en zelfs al kwam ik hier als klein meisje regelmatig, de stad heeft mij (en mijn vader!) enorm verrast. Zeker een plek waar ik nog eens heen ga, al is het alleen maar vanwege de – nog altijd – verrukkelijk gerookte paling en het leuke Marius van Dokkum Museum.

In samenwerking met Gelderse streken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close