Fastfood Friday: Big Mac

Als foodblogger kun je soms dagenlang gelukkig zijn met een gerecht dat goed is gelukt, een foto die perfect de werkelijkheid weergeeft of gewoon gelukkig zijn om eten. Ik had dat met het gerecht dat ik laat zien in deze Fastfood Friday. Dagenlang ben ik in mijn hum geweest door het slagen in het namaken van de Big Mac. Want yes sir, we did it! Tim en ik zijn erin geslaagd om een burger te maken die lijkt op de foto’s van de McDonald’s maar die er in het echt ook zo heerlijk uit ziet. En nog belangrijker wellicht: onze verse van de Big Mac smaakt als de Big Mac van de McDonald’s maar dan verser. En het beste van allemaal: hij is heel makkelijk om te maken.

bigmacWat heb je nodig? (2 broodjes)

Voor de broodjes:

  • 2 hamburgerbroodjes
  • 2 plakjes Cheddarkaas
  • 400 gram extra mager rundergehakt
  • ½ ui
  • 1 augurk
  • klein beetje ijsbergsla
  • peper en zout

Voor de saus:

  • 2 eetlepels Heinz sandwichspread Tuinkruiden
  • 1 eetlepel YoFresh
  • 1 theelepel ketchup
  • ½ theelepel azijn

1. De saus is het paradepaardje van de Big Mac want eerlijk gezegd stelt de rest helemaal niet zoveel voor. Maak de saus dus alvast door alle bovenstaande ingrediënten met elkaar te mengen. Laat de saus staan terwijl je de hamburger gaat bouwen.

2. Kruid het gehakt met peper en zout en maak er vier hamburgers van. Sla of druk de hamburgers zo plat mogelijk, Big Mac burgers stellen namelijk ook niet zoveel voor. Ik heb dit zelf gedaan door de burgers tussen twee vellen bakpapier te leggen en ze vervolgens plat te drukken met mijn handen. De randjes die scheuren heb ik gewoon voorzichtig naar binnen geduwd. De burgers lijken in eerste instantie heel groot, maar ze zullen nog een flink stuk krimpen wanneer je ze bakt.

3. Snijd de augurken in plakjes, snipper de ui fijn en snijd de ijsbergsla in reepjes. Snijd ook de hamburgersbroodjes in drie ‘verdiepingen’. Deze broodjes zijn overigens gewoon verkrijgbaar bij de Albert Heijn.

4. Leg de hamburgers onder de grill of bak ze gaar in een pan. Leg ondertussen de hamburgerbroodjes een seconde of 20 in de magnetron zodat ze ietwat steamy worden en minder droog.

5. Bouw de Big Mac als volgt: doe een klodder saus op het onderste broodje en verdeel hier een klein beetje sla over. Leg vervolgens een plakje Cheddar bovenop de sla met hierbovenop de hamburger. Top af met ui en drie plakjes augurk en het middelste broodje. Doe op het middelste broodje wederom een klodder saus en een beetje sla. Leg hier de tweede hamburger bovenop en top nogmaals af met een beetje ui en augurk. Leg het dekselbroodje bovenop en klaar is je huisgemaakte Big Mac!

De officiële Big Mac saus wordt natuurlijk niet gemaakt met Heinz sandwichspread maar ik kan je vertellen dat de smaak nagenoeg identiek is. Het is een beetje cheaten wellicht, maar hey waarom zou je het jezelf extreem moeilijk maken als het ook makkelijk kan. Mocht je toch de drang hebben om de Big Mac saus identiek na te maken dan heb je er picklerelish voor nodig en dat is hier in Nederland helaas niet zo makkelijk te krijgen.

In ieder geval, met de methode hierboven heb je een homemade Big Mac te pakken die verser smaakt dan de McDonald’s variant maar wel dezelfde smaak kent. Ideaal toch?

bigmac

bigmac

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Homemade BigMac

Join the Conversation

  1. Laura says:

    Wow, hij lijkt echt op de Big Mac! Deze sla ik even op om na te maken :D

    1. Marcel says:

      Waanzinnig lekker deze !!! Als je je ogen sluit is het net alsof je bij de mc donalds zelf zit te eten haha…. perfect recept !! Cijfer een 10

  2. Marita says:

    Hij lijkt inderdaad erg op de Big Mac! Nu nog een doosje bij de Mac scoren om de hambureg in te doen en niemand ziet het verschil! Maar hij smaakt vast veel lekkerder!

    1. Marcel says:

      Jammer dat de tuinkruiden sandwich uit de verkoop is nu
      Iemand een suggestie ???

      1. Sabine Author says:

        De normale variant gebruiken is prima :)

  3. Marieke says:

    Ohh zelfs op dit tijdstip krijg ik er hierdoor zin in!

  4. I scream beauty says:

    Dit ga ik sowieso uitproberen!

  5. Roxanne says:

    Dit ziet er toch zoveel beter/lekkerder uit dan de Maccie! Top gedaan weer, Sabine :)

  6. Floortje says:

    Hmmm die ziet er echt heerlijk uit! Die gaan hier op korte termijn zeker op tafel komen!

  7. Joyce says:

    Lijkt me heerlijk! Binnenkort eens gaan maken

  8. Farah says:

    Wauw, die ziet er echt heerlijk uit. Als ik langs posters van de Big Mac rijd, krijg ik al honger… Maar deze ziet er nog smakelijker uit!

  9. Marije says:

    Ik zag deze vanmorgen vroeg al langs komen op Facebook. Wat ziet dat er heerlijk uit!

    De tip voor de sandwichspread vind ik geniaal, daar was ik zelf echt niet op gekomen!

  10. milou says:

    OMG ik weet dat het pas kwart voor 8 ochtends is nu ik dit lees maar ik krijg er nu al trek in haha!

    hij ziet er heerlijk uit en ik ga hem zeker een keer maken!!

  11. DoorEten says:

    Jammm die ziet er echt super uit, mooie foto’s ook Sabine! Ik kan niet wachten om deze te maken :D

  12. Nienke says:

    Lekkúúúr, het water loopt me in de mond! Kun je er maandag niet één meenemen ;);)

  13. Wauw moet je je voorstellen dat ze dit echt zouden verkopen bij McDonalds! Met een McFlurry als toetje, mmm…

  14. Leroy R says:

    Dushi wat lekker conjo niet meer normaal njomnjomnjom….

  15. Marjolein says:

    Welke ketchup gebruik je voor de saus? Ziet er waanzinnig lekker uit! Ga hem vanaovnd maken

    1. Sabine Author says:

      Gewoon een standaard tomatenketchup ;) Hopelijk is het gelukt?

  16. marianne says:

    Hoi foodlovers, is jullie ook al opgevallen dat de sandwichspread fijne tuinkruiden uit het assortiment is bij (alle/bijna alle) de supermarkt?
    Iemand een goed alternatief?

    1. Sabine Author says:

      De naturel-smaak is een prima alternatief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close