Super Healthy Sunday: Filodeegtaartjes met kip

Ik hou er wel van om een beetje te experimenteren in de keuken. Werken met bekende smaken, maar er dan totaal iets anders van maken zonder receptuur bij de hand. En zulke experimenten pakken af en toe bijzonder goed uit. Zo ook deze Filodeegtaartjes met kip, wat waren ze gruwelijk lekker. Ik vond het smaken als een combinatie van hartige taart en een loempiaatje, heerlijk. Ook Tim was er weg van, dus ze komen hier zeker vaker op tafel te staan.

Yofresh
Dit gerecht is voornamelijk geschikt voor Super Healthy Sunday vanwege de beperkte hoeveelheid aan calorieën. Dit is mede te danken aan de groenten die worden gebruikt, maar ook aan het feit dat er gebruik gemaakt wordt van YoFresh, een ‘mayonaise’ van Calvé op basis van yoghurt en plantaardige olie. Normale mayonaise bevat gemiddeld 640kcal per 100 gram, Yofresh slechts 290kcal per 100 gram.

Filodeeg
Filodeeg is bij een aantal gerechten een goede vervanger wanneer je normaliter bladerdeeg gebruikt. Het is anders van structuur en vergt ook net een andere bereidingswijze, maar de smaak is prima. Een gouden regel is er niet, kijk voor jezelf waar je volgens jou filodeeg kunt gebruiken. Deze champignon-tijmquiche is een goed voorbeeld van een gerecht waarin filodeeg net zo goed werkt als bladerdeeg. Ter vergelijking: Filodeeg bevat slechts 6 gram vet per 100 gram, bladerdeeg 23 gram vet per 100 gram.

Bronnen: Calvé, Voedingswaardetabel

Wat heb je nodig? (4 stuks)

  • 4 plakjes filodeeg
  • zonnebloemolie
  • 1 kipfilet (200 gram)
  • 6 peperkorrels
  • 1 laurierblaadje
  • 3 eetlepels Yofresh
  • ¼ rode paprika
  • 1 kleine sjalot
  • 4 grote champignons
  • ½ theelepel dille
  • peper en zout

1. Verwarm de oven voor op 180°C en vet alvast vier muffinvormpjes in met een beetje olie.

2. Smeer ieder velletje filodeeg in met een klein beetje zonnebloemolie. Maak vervolgens vier bakjes van het filodeeg in de muffinvormpjes.

3. Vul een pan met water en doe hier de peperkorrels, het laurierblad en de kipfilet in. Breng het geheel aan de kook en draai het vuur laag zodra ’t water kookt. Kook de kip in tien minuten gaar en laat vervolgens nog tien minuten in het kookwater rusten. Pluis de kip met twee vorken uit elkaar.

4. Snijd de paprika en champignons in kleine blokjes en snipper de sjalot. Bak de groenten in een kleine koekenpan beetgaar.

5. Meng de Yofresh met de dille en voeg hier de geplozen kip en de gebakken groenten aan toe. Breng desgewenst op smaak met peper en zout.

6. Vul de filodeegbakjes met de vulling en bak ze een korte tien tot vijftien minuten in het midden van de oven tot het filodeeg knapperig is geworden.

filodeegtaartjes met kip

filodeegtaartjes met kip

Join the Conversation

  1. MySimplySpecial says:

    Wat een leuk idee, ik gebruik eigenlijk nooit filodeeg. Toch maar eens proberen.

  2. Nanda says:

    Lekker! Ik kook meestal met bladerdeeg, maar denk dat ik filodeeg maar wat meer ga gebruiken :)

  3. Joyce says:

    Dit ga ik zeker eens maken, lijkt me heerlijk!

  4. Nom! Ziet er lekker uit :)

  5. Roxanne says:

    Filodeeg, ik hoor het vaker, maar gebruik het eigenlijk nooit…. Ik ben wel benieuwd naar meer receptjes hiermee.

  6. Birgit says:

    Dit lijkt me best lekker. Ik lust alleen absoluut geen paddestoelen, zou prei of taugé ook kunnen?

    1. Sabine Author says:

      Taugé zou ik niet doen aangezien dit niet knapperig blijft wanneer je het in de oven doet. Prei zou je prima kunnen gebruiken!

  7. Dus de yofresh gaat gewoon in de oven? Vreemd mayo in de oven

  8. Moet je dit koud of warm eten? of kan beide?

    1. Sabine Author says:

      Kan allebei! Ik geef zelf de voorkeur aan warm.

  9. Aniek says:

    Hoeveel plakjes filodeeg heb je nodig voor 1 taartje? In het recept staat namelijk dat je 4 plakjes nodig hebt voor 4 taartjes maar op de foto lijkt het alsof het er veel meer zijn voor 1 taartje.

    1. Sabine Author says:

      Gewoon één plakje voor één taartje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close