Gerookte zalmtartaar met rucola-olie

Zalm is een vissoort dat we vaak terug zien in een kerstmenu en hoewel een mootje gebakken zalm wat mij betreft altijd goed is, mits ‘ie goed gegaard is natuurlijk, vind ik het ook wel leuk om iets ander te proberen. Als voorgerecht stel ik deze gerookte zalmtartaar met rucola-olie voor, wat een smaakbom is dit. Je moet wel van zalm houden uiteraard maar als dat zo is dan weet ik zeker dat je van dit gerecht gaat genieten. In oktober maakte ik dit gerecht al en toen wist ik zeker dat dit ook tijdens mijn kerstdiner een gerecht ging zijn dat op tafel zou komen te staan. Niet alleen de smaak is goed, maar met een aantal huis-tuin en keuken spulletjes ziet jouw bord er ook nog eens restaurantwaardig uit. De foto’s spreken boekdelen toch?

Wat heb je nodig? (2 grote of 4 kleine)

  • 200 gram gerookte zalmsnippers
  • 2 augurken
  • 1 theelepel crème fraîche
  • 1 theelepel verse bieslook
  • ½ gesnipperd rood uitje
  • 1 handvol rucola
  • 5 eetlepels extra vergine olijfolie
  • peper en zout

1. Doe de olijfolie samen met de rucola in een keukenmachine en maal dit fijn tot een mooie rucola-olie. Breng de olie op smaak met peper en zout en laat even staan zodat de smaken goed kunnen intrekken.

2. Snijd de augurk in kleine blokjes en doe deze samen met de zalmsnippers in een kommetje. Hak de bieslook fijn en voeg ook dit aan de zalm toe.

3. Roer de crème fraîche door de zalm en zorg ervoor dat alle ingrediënten aan elkaar blijven plakken.

4. Leg een beetje rucola in het midden van een bord en leg hier een uitsteekring* op. Schep het zalmmengsel in de ring en druk goed aan met de achterkant van een lepel. Haal de ring voorzichtig van de zalmtartaar af.

5. Schep wat van de rucola-olie over de zalmtartaar en ter garnering nog wat over het bord. Verdeel het gesnipperde rode uitje over de zalmtartaar.

*Uitsteekringen zijn in diverse kook- en bakwinkels te koop maar bij Xenos geef ik je ook een goede kans. Mocht je geen uitsteekringen hebben dan volstaat een stuk pvc-buis ook.

gerookte zalmtartaar

gerookte zalmtartaar

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Gerookte zalmtartaar met rucola-olie

Join the Conversation

  1. Hester says:

    Ziet er werkelijk waar prachtig uit!

  2. Joyce says:

    Dit ziet er echt heerlijk uit!

  3. MySimplySpecial says:

    Dat ziet er leuk en lekker uit!

  4. Rachèl says:

    Dat ziet er heerlijk uit! Helaas host ik een kerstdiner met een aantal personen die niet echt van zalm houden. Too bad! Ik maak het een keer voor mijzelf ;-)

  5. nikki says:

    Vraagje: kan je ipv van snippers gewoon gerookte zalm kopen en in stukjes snijden?

    1. Sabine Author says:

      Ja hoor, natuurlijk! :)

  6. Ropeca says:

    Dank voor het recept, was een groot succes in de try out voor het kerstdiner ;-)

    Extra feestelijk;
    Rooster wit brood en steek er met een stervormige koekjesvorm een ster uit.
    Kook kwarteleitjes (1 per persoon)

    Steek dan san de bovenkant de ster erin en leg het in tweeen gesneden kwarteleitje bij.

  7. Hoi Sabine,
    Voor hoeveel personen is dit gerecht?

    1. Sabine Author says:

      Afhankelijk van hoe groot je de tartaartjes maak: 2 of 4 personen.

  8. Marion van de Sande says:

    Hallo Sabine, ik ga dit recept serveren, klopt de theelepel crème fraiche? Het lijkt me zo weinig, een theelepel op 2 ons zalm.

  9. Dag Sabine, ik beweeg me al vrij lang op pinterest en kom tot de conclusie dat ik vaak uitkom bij jouw receptuur.
    Complimenten dus! Vandaag maak ik de truffelrisotto en voor kerst de gerookte zalm tartaar met rucolaolie.
    het recept van de truffelrisotto kwam ik overigens ook tegen bij een andere site, die het daarbij deden voorkomen dat het hun idee was

    1. Sabine Author says:

      Wat leuk om te horen! Wel jammer dat je het recept ook nog ergens anders tegen kwam… weet je nog waar dit was?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close