Met het schaamrood op mijn wangen moeten ik bekennen dat ik tot voor kort nog nooit gnocchi had gegeten, laat staan gemaakt. Ik heb me altijd al afgevraagd hoe deze deegballetjes van aardappel zouden smaken en aangezien ik verknocht ben aan pasta, kon het dan ook niet lang meer duren voordat ik met gnocchi aan de slag ging. Ik speelde het op safe en voegde er bekende smaken aan toe, wat uiteindelijk resulteerde in de onderstaande gnocchi ovenschotel. Een geslaagd experiment en een goede eerste kennismaking met deze pastasoort.

gnocchi ovenschotel

Wat heb je nodig? (2-3 personen)

  • 300 gram gnocchi
  • 300 – 400 gram extra mager rundergehakt
  • 1 ei
  • paneermeel
  • Italiaanse kruiden
  • een blik tomatenblokjes
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • chilipoeder naar smaak
  • 1 bol mozzarella
  • verse basilicum
  • peper en zout

1. Verwarm de oven voor op 200°C.

2. Begin vervolgens met het maken van de gehaktballetjes aangezien dit het meeste tijd nodig heeft. Meng het gehakt met één ei, de paneermeel, Italiaanse kruiden en wat peper en zout goed door elkaar en rol er kleine balletjes van.

3. Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes rondom tot ze mooi bruin kleuren. Bak ze niet helemaal gaar, ze moeten immers de oven nog in waar ze ook nog tijd krijgen om verder te garen.

4. Kook de gnocchi zoals staat aangegeven op de verpakking in licht gezouten water. Zodra de gnocchi boven komt drijven is het gaar.

5. Fruit de knoflook en ui in een pan in een beetje olijfolie. Zodra de ui glazig is voeg je de tomatenblokjes toe. Breng op smaak met chilipoeder en verwarm ongeveer 1 – 2 minuten. Breng op smaak met wat verse basilicum.

6. Giet de gnocchi af en roer deze door de tomatensaus en doe de gnocchi in een ovenschaal.

7. Verdeel de gehaktballetjes tussen de gnocchi.

8. Breek de mozzarella in stukjes en verdeel deze over de ovenschotel.

9. Zet de ovenschotel in het midden van de oven en bak 10 – 15 minuten totdat de saus begint te bubbelen en de mozzarella goed gesmolten is. Garneer de ovenschotel met wat verse blaadjes basilicum en serveer met een salade of een knapperig stok-/ciabatta brood.

Zoals ik al zei vond ik deze gnocchi ovenschotel een perfecte eerste kennismaking met gnocchi. Het zoete van de tomaten en het pittige van de chilipoeder gaan erg goed samen en de gehaktballetjes voegen een fijne bite aan het gerecht toe. Deze ovenschotel gaat hier zeker vaker op tafel staan.

gnocchi ovenschotel

gnocchi ovenschotel

gnocchi ovenschotel

gnocchi ovenschotel

Over de auteur

28 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

10 reacties

  1. Tessa

    Ja gnocchi is heerlijk! Ik maak het vaak in een ovenschotel met veel gegrilde groente en.knoflook. Vind je brood, kaas en aardappel(pasta) samen trouwens niet een beetje much voor een maaltijd?

    Beantwoorden
    • Sabine

      Zoals Honeybird al zegt valt het inderdaad reuze mee. De hoeveelheid gnocchi die je voor één persoon afweegt is niet erg veel en hierdoor prima aan te vullen met een paar stukjes stokbrood. Daarnaast is één bol mozzarella verdeeld over een hele schotel ook niet erg veel.

      Beantwoorden
  2. Honeybird

    Ziet er goed uit :)
    @Tessa; valt op zich wel mee, als je kijkt naar de hoeveelheden en het aantal personen. 100 gr gnocchi pp is best weinig, dus brood is een prima aanvulling.

    Beantwoorden
  3. Anneke

    Kun je gnocchi gewoon in de supermarkt kopen? Heb er nooit opgelet (en dus ook nog nooit gemaakt), maar het ziet er lekker uit!

    Beantwoorden
  4. Ayla

    Heb ook nog nooit gnocchi gegeten, maar ben wel heel benieuwd! Moet er toch maar eens aan geloven denk ik, dit ziet er erg lekker uit :)

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.