Hoofdgerecht: Hertenstoof met rode wijn

Wild en de Kerst zijn wat mij betreft onlosmakelijk met elkaar verbonden. Logisch ook want je kunt geen supermarkt meer binnenlopen op dit moment of de kalkoenen, wildzwijn medaillons en hertenbiefstukjes vliegen je om de oren. Ik houd er persoonlijk heel erg van en had dan ook enorm veel zin om met wild aan de slag te gaan voor deze kerstperiode op OMF. Omdat niet iedereen altijd evenveel geld te besteden heeft ging ik aan de slag met een Hertenstoof met rode wijn. Klinkt niet heel goedkoop, maar deze stoofpot is goedkoper om te maken dan bijvoorbeeld een hele kalkoen te kopen of verschillende hertenbiefstukjes. Het recept dat ik met je deel is voor twee personen omdat niet iedereen altijd Kerst viert met zijn/haar familie. Mocht je dit wel doen dan kun je de hoeveelheden eenvoudig vermeerderen.

Wat heb je nodig? (2 personen)

  • 300 gram hertenpoulet
  • 4 sjalotten
  • 100 gram champignons
  • 1 kleine winterpeen
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 kruidnagels
  • 2 takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 100 milliliter rode wijn
  • 500 milliliter wildfond
  • 1 plakje ontbijtkoek
  • peper en zout

1. Snijd de hertenpoulet in hapklare stukken en bak deze in een beetje boter in een braadpan aan tot het van de buitenkant bruin kleurt. Voeg een eetlepel bloem aan het vlees toe en schep dit even goed om.

2. Ontdoe de sjalotten van de schil maar laat ze heel. Snijd de champignons en wortel in plakjes en voeg de groenten samen met de laurierblaadjes en kruidnagels aan het vlees toe. Bak dit een minuut of vijf mee.

3. Blus het vlees en de groenten met de rode wijn en laat de alcohollucht verdampen.

4. Schenk de wildfond in de pan en voeg hier de takjes tijm en rozemarijn aan toe. Doe de deksel op de pan en laat de hertenstoof zo’n 2,5 – 3 uur op laag vuur stoven terwijl je af en toe roert.

5. Proef na 2,5 uur of het vlees gaar is en breng de stoofschotel op smaak met peper en zout.

6. Leg een plakje ontbijtkoek in de stoofschotel en roer dit erdoor tot de koek volledig opgenomen is. Serveer de stoofschotel direct.

Je kunt deze hertenstoof ook al een dag van te voren maken. Laat de stoofschotel dan in de pan met deksel in de koelkast staan. Nog verder van te voren maken kan ook, vries de hertenstoof dan in en laat hem de dag voordat je hem wilt serveren in de koelkast ontdooien. Verwarm de stoofschotel vervolgens op laag vuur met de deksel op de pan.

Hertenstoof met rode wijn

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Hertenstoof met rode wijn

Join the Conversation

  1. Marleen says:

    Kan dit ook in de slowcooker gemaakt worden? Hoe lang zou het er dan in moeten?
    Ziet er namelijk heel lekker, en simpel uit.

    1. Sabine Author says:

      Ja, dat moet zeker lukken. Ik zou beginnen met 6/7 uur op stand laag en vanaf daar kijken of het echt nog langer de tijd nodig heeft. Wel minder vocht gebruiken!

  2. Proef de Smaak says:

    Ziet er heerlijk uit! Ik heb wel eens hert op, maar nog nooit op deze manier!

  3. Mirjam says:

    Lijkt mij ook een lekker receptje voor in de slow cooker. Ik ga het proberen maar dan met veel minder vocht erin (aanvullen kan later ook nog i.n.) Qua bereidingstijd ga ik voor een 9 uur op laag

    1. Sabine Author says:

      Ik zou beginnen met 6/7 uur op laag en vanaf daar kijken of het nog langer moet. 9 uur is wel erg lang voor hert/dit gerecht. Inderdaad minder vocht gebruiken!

  4. Margot says:

    Dat ziet er goed uit en fijn dat je ook betaalbare opties laat zien!

  5. Oh heerlijk, hert! Ik heb het recept opgeslagen en ga het zeker maken (zonder het plakje suiker dan (ontbijtkoek dus)). En top dat je het voor 2 personen hebt gedaan. Dat wordt smullen!!!

    1. Elisa says:

      Gebruik dan maizena om te binden, daarvoor is de ontbijtkoek. En eventueel een theelepel koekkruiden om de smaak er in te krijgen!

      1. Bedankt voor de tip! Ga ik zeker doen .

    2. Sabine Author says:

      Lekker, ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

  6. Is dit het vlees dat je via de AH kerstservice hebt besteld?

    1. Sabine Author says:

      Nee, dat is weer iets anders. Daar komt deze week een heel stuk over online!

  7. José says:

    Wanneer ik jet recept in de slowcooker ga maken, heb ik minder vocht nodig. Ik heb pas net mijn slowcooker, dus nog een leek hahaha. Hoeveel vocht kan ik er dan het beste indoen?

  8. Dit is een heerlijk recept ! Ik heb nog een scheutje cognac toegevoegd, verrukkelijk.

  9. Ik wil deze maken als vleesgerecht voor het kerstdiner. Groentes maken we apart.
    Ik heb 1 kilo gesneden hertenvlees voor ongeveer 6 personen. Hoeveel wildfond raad je aan? En welke gebruik jij graag?

  10. Oscar says:

    Vanmiddag dit gerecht gemaakt!! Super makkelijk en wat een heerlijke geur door het huis!!! Meerdere malen geproefd en echt echt heeeeel lekker. Dankjewel!!

  11. Rohit says:

    Hi Sabine, Wat worden de hoeveelheden als je dit voor 6 man wilt koken?

    1. Ik zou dan het volgende aanhouden:

      1200 gram hertenpoulet
      8 sjalotten
      600 gram champignons
      2 kleine winterpeen
      2 eetlepel bloem
      5 laurierblaadjes
      5 kruidnagels
      6 takjes tijm
      3 takje rozemarijn
      300 milliliter rode wijn
      800 milliliter wildfond
      3 plakjes ontbijtkoek
      peper en zout

  12. Hoeveel vocht zou ik moeten gebruiken als ik hem in de slow cooker wil maken?

    1. Wil je de hoeveelheden uit de rest van het recept aanhouden? Dan zou ik 250ml wildfond gebruiken en 50ml rode wijn. Houd er wel rekening mee dat de alcoholsmaak in de wijn veel meer aanwezig blijft in de slowcooker dan wanneer je dit gerecht klaarmaakt in de pan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close