Ondanks dat we de meest koude dagen van deze winter wel hebben gehad, is het niet verkeerd om af en toe nog Hollandse kost op tafel te zetten. Op OhmyFoodness hebben we eigenlijk helemaal nog geen aandacht besteed aan stamppotten terwijl we dat toch echt wel eten hoor thuis! Hutspot is één van mijn favoriete stamppotten en vandaag wil ik het recept graag met jullie delen. Het is de meest simpele stamppot die je kunt maken, maar wel erg lekker.

Wat heb je nodig? (3-4 personen)

  • 500 gram winterpeen
  • 500 gram ui
  • 1kg aardappelen
  • 200 gram gerookte kalkoenreepjes of spek
  • peper en zout

Zoals ik al zei is het maken van hutspot één van de meest makkelijke stamppotten om te maken. Allereerst beginnen we met het snijden van alles. Schil de aardappels en snijd ze in ongeveer gelijke stukken. Spoel ze af en doe ze in een grote pan met water. Zorg ervoor dat je niet té veel water in de pan doet, de aardappels moeten net onderstaan. Doe wat direct wat zout in het water.

Haal de ‘schil’ van de winterpeen eraf en snijd de wortelen in kleine reepjes. Vervolgens snijd je de ui in halve ringen en deze leg je samen met de winterpeen op de aardappelen. Zet de pan met de deksel erop op hoog vuur en breng het water aan de kook. Zodra het water kookt draai je het vuur laag en laat je het (nog steeds met de deksel op de pan) zo’n 30-40 minuten zachtjes doorkoken.

Wanneer de hutspot nog zo’n minuut of tien moet koken bak je de kalkoenreepjes in een theelepel zonnebloemolie totdat ze knapperig zijn. Als je spekjes gebruikt kun je de olie achterwege laten, spekjes bevatten namelijk al genoeg vet van zichzelf.

Giet de hutspot af totdat het meeste water verdwenen is. Neem vervolgens een stamper en prak de aardappelen, wortel en ui totdat je enkel kruimels/kleine stukjes over houdt. Even goed door elkaar mengen en wat peper en zout toevoegen. Mocht je de hutspot iets romiger willen hebben kun je bij deze stap wat melk toevoegen. Voeg tenslotte de uitgebakken kalkoenreepjes toe, goed doorroeren en klaar is je hutspot!

Zelf vinden we het erg lekker om te eten met rookworst, braadworstjes of een gehaktbal maar hiermee kun je natuurlijk eindeloos variëren.

Snelle tip:
In plaats van verse winterpeen en ui kun je natuurlijk ook gewoon een zak hutspot uit de supermarkt halen. Ook prima van smaak en het scheelt je wat tijd. De uien die in deze verpakkingen zitten zijn wat minder sterk van smaak. Mocht je dit lekker vinden kun je bij het eigen recept ook kiezen voor zoete uien in plaats van normale.

Over de auteur

27 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015) en Reishonger (2017). Instagram: @ohmyfoodnessnl

Gerelateerde berichten

5 reacties

  1. E

    Heerlijk!! Dat eten we hier ook vanavond. Met slavinken.
    Beste stamppot ever en dat terwijl ik het de eerste 20 jaar van mij leven dacht dat ik het niet lustte omdat mijn ouders het vies vinden

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.