Kip in witte wijn

Bourgondisch eten, zo eens op zijn tijd moet het kunnen. Op een natte zondagavond of gewoon in de vakantie, soms is het lekker om eens ordinair te eten. En waarmee kan dit beter dan met grote kipkluiven? De keus om de kip in de oven of de pan klaar te maken is snel gemaakt, maar doe er eens een keer iets anders mee. Maak de kip klaar in witte wijn!

No ratings yet

Kip in witte wijn

Hou jij ook van Bourgondisch eten op zijn tijd? Dan is de keus voor deze Kip in witte wijn toch zo gemaakt.
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 2 dagen

Benodigdheden

  • grote braadpan of hapjespan

Ingrediënten

  • 4 kippenpoten of 8 kipkluiven
  • 300 ml droge witte wijn
  • 250 g spekblokjes
  • 90 ml crème fraiche
  • 10 sjalotjes of kleine uien
  • peterselie - vers of gedroogd
  • olijfolie
  • nootmuskaat
  • peper/zout

Instructies

  • Verhit de olijfolie in de pan en bak hierin de spekjes en de sjalotjes. De sjalotten mag je overigens heel laten, dit ziet er alleen maar leuk uit. Bak de spekjes en uien zo’n vijf minuten totdat de spekjes knapperig worden en zet ze vervolgens in een bakje apart. 
  • Bak in het overgebleven vet de kip om en om bruin. Breng de kip op smaak met peper en zout.
  • Voeg de spekjes en sjalotten weer aan de kip toe en breng op smaak met een gewenste hoeveelheid nootmuskaat. Giet vervolgens de wijn over de kip.
  • Laat het gerecht zo’n twee minuten op hoog vuur koken zodat alle alcohol uit de wijn verdampt. Draai hierna het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat gedurende twintig minuten rustig pruttelen.
  • Zodra de kip gaar is voeg je de crème fraiche aan de saus toe. Dit kun je gewoon doen terwijl de kip nog in de pan zit. Mocht dit niet passen, haal dan de kip even uit de pan, roer de crème fraiche door de saus en doe de kip weer terug in de pan. Verwam nog even vijf minuten door.
  • Hak de peterselie fijn en strooi deze over het gerecht heen.

Notities

tip:
Serveer de kip met gebakken aardappeltjes, een frisse salade of groene groenten. 
 
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Frans
Trefwoord: gezond, kip, kip in witte wijn, recept, recepten, vlees

Kip in witte wijn

kip in witte wijn

Kip in witte wijn

Join the Conversation

  1. Lekkerrrr!

  2. Hester says:

    Lekker, en wat een geweldige foto’s! Echt heel mooi!

  3. Sanja says:

    Mooie foto’s, krijg er zo honger van (en ik ben al geen fan van kip en ajuintjes!)

  4. Mandy says:

    Ik zocht naar een lekker recept voor de kippenpoten die ik nog in de diepvries had liggen, en dit was zeker een lekker recept. Makkelijk te bereiden en heel smakelijk, zeker met een salade en aardappelkroketjes erbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close