Knoflookkip met citroen uit de slowcooker

Jullie hebben het op OMF misschien al gemerkt mijn slowcooker staat weer regelmatig te shinen op het aanrecht. In de decembermaand heeft ‘ie een tijdje rust gehad maar nu ik iedere week wel een dag heb waarop ik een paar uur van huis ben vind ik het fijn om mijn meest favoriete keukenapparaat weer te gebruiken. Het blijft makkelijk en het is gewoon heel fijn dat je ’s avonds kunt aanschuiven voor het eten. Mijn nieuwste slowcookercreatie is deze Knoflookkip met citroen. Ik koos ervoor om een hele kip klaar te maken want niet alleen ziet dat er prachtig uit, het smaakt ook waanzinnig. Omdat (een hele) kip wat bleekjes blijft in de slowcooker heb ik besloten hem na het garen nog even kort onder de grill te zetten. Daardoor heeft hij zo’n prachtig bruin huidje gekregen. Heerlijk!

Wat heb je nodig? (1 kip)

  • 1 hele kip van ± 1 – 1,5 kilo
  • 1 hele citroen
  • 1 bol knoflook
  • 1 takje rozemarijn
  • peper en zout

1. Snijd de citroen in plakjes en probeer de bol knoflook ook in plakken te snijden. Lukt dit niet en vallen de teentjes uit elkaar dan doe je gewoon de losse teentjes in de slowcooker.

2. Leg de knoflook en citroen op de bodem van de slowcooker en leg hier de kip bovenop.

3. Bestrooi de kip met peper en zout en leg het takje rozemarijn op de kip.

4. Draai de slowcooker op stand Low en gaar de kip in 4 – 5 uur.

5. Verwarm de grillstand van de oven voor op 180°C en zet de kip in de pot (mits deze ovenbestendig is, anders leg je eerst de kip in een braadslee) nog 10 minuten onder de grill tot het huidje bruingekleurd en knapperig is geworden.

Als je geen slowcooker hebt dan kun je dit hele gerecht ook in de oven bereiden. Vet dan een ovenschaal of braadslee in met een beetje olie en leg alle ingrediënten in de schaal. Gaar de kip in het midden van de oven op 180°C zo’n 70 – 90 minuten.

Knoflookkip met citroen uit de slowcooker

Join the Conversation

  1. Cheese and Chinese says:

    Nooit bedacht dat je een hele kip in de slowcooker kan doen, dat gaan we sowieso een keer proberen!

  2. Mariane says:

    Lijkt me heerlijk dit! Ik heb nooit kip in de crockpot gemaakt omdat het velletje niet dan niet knapperig zou worden. Even onder de grill is een super oplossing! Gaan we zeker proberen!

  3. Margot says:

    Dat ziet er wel erg goed uit en slim om ‘m nog even onder de grill te zetten.

  4. Vivian {Stay Alive and Cooking} says:

    Hoplaa, een hele kip op tafel! Vind kip op deze manier wel het lekkerst denk ik: niet te overheersende smaken, gewoon lekker fris. Ik heb helaas nog geen slowcooker maar krijg hier wel allemaal ideetjes van…

  5. Marion van de Sande says:

    Bedankt, dit recept komt deze week nog op tafel. Één vraag: op de foto zie ik een niet gepelde teen knoflook. De teentjes van de bol, worden die gepeld voor ze de slowcooker ingaan?

    1. Sabine Author says:

      Ja, de teentjes die de slowcooker ingaan worden gepeld :)

  6. Marion van de Sande says:

    Ik heb het recept gisteren klaar gemaakt en het was absoluut een succes. Door de citroen had de kip een subtiele fijne smaak. Van de rozemarijn heb ik eigenlijk niets gemerkt. Als ik die niet in overvloed in een pot had staan zou ik die er niet speciaal voor kopen. Het was voor mij de eerste keer dat ik een hele kip in de crockpot had en het ging prima. Mijn scharrelkip was zelfs iets zwaarder dan 1.5 kilo, de 5 uur low heb ik dus helemaal gebruikt en de kip was perfect. Zelfs de filet was lekker mals. Bedankt dus weer voor een super recept Sabine!

    1. Paul Steuneberg says:

      Recept ‘kip met knoflook en citroen’ uit de slowcooker klopt absoluut niet. Jammer van de kip! Na 5 uur op low is de kip nog bijna rauw. En dat is logisch omdat er alleen maar warmte contact is met de onderkant van de kip. Daarna nog 10 minuten onder de grill maakt de kip echt niet gaar. Rose vlees op de botten! Wie dit bedacht heeft weet niets van het bereiden van kip.

      1. Sabine Author says:

        Ik denk dat er dan iets mis is met je slowcooker Paul, 5 uur voor kip zou echt wel genoeg zijn.

  7. Erik Scherder says:

    Hoi allemaal… ik moet toch even iets kwijt na het lezen van de bereidingswijze. Het vergelijk van slowcooking met de bereidingswijze in de oven is natuurlijk appelen met peren vergelijken… Het is beide een fijne bereiding maar heeft niets met elkaar te maken en het eindproduct zal ook absoluut anders zijn. Kijk maar eens naar de bereiding (slowcooking in de oven) en uitleg op Youtube van Heston Blumenthal. Je recept ga ik zeker uitproberen:)

  8. Eline says:

    Begrijp ik het goed dat je een crockpot gebruikt. Een ander merk slowcooker heeft dan naar ik heb begrepen een langere bereidingstijd? Zou je dit recept ook met kippenbouten of dijen kunnen maken, denk je?

    1. Sabine Author says:

      Een slowcooker is een slowcooker, of je nou die van CrockPot gebruikt of die van een ander merk: de bereidingstijd blijft gewoon hetzelfde. Met kippenbouten kun je het ook zeker maken, echter zou ik dan wel de bereidingstijd met een uur verkorten. Dijen zijn nóg sneller klaar, dan is een uur of 3 voldoende.

      1. Eline says:

        Dit is niet helemaal waar. Een Crockpot schijnt heter te worden en dus sneller te garen. Bij een ander merk dan Crockpot kan de bereidingstijd dus zeker langer zijn, wellicht de eerste keer met een vleesthermometer werken, dan weet je hoe lang hij in de eigen sc moet..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close