Moussaka is een gerecht dat ik eigenlijk alleen maar heb gegeten uit van die maaltijdpakketten. Jaren geleden overigens, laat dat duidelijk zijn. Ik kan me de laatste keer dat ik Griekse Moussaka heb gegeten niet eens meer herinneren. Toen ik laatst bij de eerste editie van Gezond Eten een Foodies Kookschool Special cadeau kreeg, stond daar ook een tutorial in voor Moussaka. Het leek me een leuke gelegenheid om het weer eens te eten, maar dan wel zelfgemaakt natuurlijk. Ik heb veel dingen aan het oorspronkelijke recept aangepast, hieronder dus mijn versie.

moussaka

Wat heb je nodig? (2 – 3 personen)

  • 400 gram extra mager rundergehakt
  • 1 aubergine
  • 1 grote tomaat
  • 1 zak voorgekookte aardappelschijfjes
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 40 gram boter
  • 40 gram bloem
  • 500 ml halfvolle melk
  • 2 handenvol geraspte kaas
  • gedroogde oregano (of verse)
  • peper en zout
  • olijfolie

1. Snijd de aubergine en de tomaat in plakken, snipper de ui en hak de knoflook fijn. Leg de aubergine op een stuk keukenpapier en bestrooi royaal met zout. Laat minimaal tien minuten liggen.

2. Dep de aubergines droog en grill ze in een grillpan tot de plakken zacht en bruingekleurd zijn. Leg ze vervolgens weer op een nieuw stuk keukenpapier om het uit te laten lekken.

3. Verhit een beetje olijfolie in een hapjespan en rul hierin het gehakt bruin. Breng op smaak met peper en zout. Voeg zodra het gehakt bruin is de knoflook en ui toe en bak kort mee.

4. Voeg vervolgens de tomatenblokjes doe en breng wederom op smaak met peper en zout en voeg naar smaak gedroogde oregano toe. Breng de saus aan de kook en laat tien minuten zachtjes doorkoken.

5. Maak ondertussen vast de bechamel saus. Hoe je dat doet lees je in dit artikel. Verwarm ook de oven vast voor op 175°C.

6. Vet een ovenschaal in met wat olie en leg onderin de schaal de aardappelschijfjes trapsgewijs neer. Schep hier vervolgens de gehaktsaus overheen. Over de saus leg je vervolgens om en om de plakken aubergine en tomaat trapsgewijs neer.

7. Schep de bechamelsaus over de ovenschotel, strooi er nog wat extra geraspte kaas overheen en zet de Moussaka ongeveer 30 – 40 minuten in het midden van de oven tot de saus bubbelt en de kaaslaag krokant is geworden.

moussaka

moussaka

Over de auteur

28 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

7 reacties

  1. Anna

    Voeg eens kaneel toe, er gaat een (griekse) wereld voor je open :)

    De bovenlaag maak ik liever met griekse yoghurt, feta, eitje en citroensap voor een nog authentiekere smaak.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.