Het lijkt wel alsof ik geen genoeg krijg van pompoen dit seizoen. Ik weet niet waar het aan ligt maar mijn inspiratie is ineens eindeloos. Het is best grappig want voorgaande jaren deed ik helemaal niet zoveel met pompoen maar nu, nu staat er bijna iedere twee weken wel iets op OMF. Ik hoop dat jullie het niet erg vinden. Zelf vind ik pompoen namelijk echt veelzijdig, je kunt er zoveel kanten mee op. Het is mooi om te zien dat je met één groente (of is het toch fruit?) zowel iets zoets kunt maken – check mijn pompoencheesecake! – of iets hartigs zoals deze heerlijke pompoenrisotto met bacon.

Wat heb je nodig? (4 personen)

  • 1 flespompoen
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 gram ontbijtspek
  • 250 gram risottorijst
  • 1 liter kippenbouillon
  • 50 gram Parmezaanse kaas

1. Schil de flespompoen en verwijder de kern en de pitten met een lepel. Snijd het vlees vervolgens in stukken en kook deze tot ze zacht zijn. Pureer de pompoen tot een gladde puree.

2. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verhit een klein beetje olijfolie in een diepe pan.

3. Doe de ui en de knoflook samen met het ontbijtspek (mag in blokjes of snijd plakjes in kleine stukjes) in een hapjespan. Fruit en bak dit aan tot de ui glazig begint te worden en de spek langzaam knapperig wordt.

4. Voeg de risottorijst toe en bak deze mee tot de korrels glazig worden. Voeg vervolgens soeplepel voor soeplepel de kippenbouillon (houd deze tegen de kook aan) toe. Laat de rijst onder af en toe doorroeren de bouillon volledig opnemen voordat je weer een nieuwe lepel toevoegt. Herhaal deze stap tot de rijst gaar is maar nog een kleine bite heeft.

5. Voeg de helft van de pompoenpuree (de overige helft kun je bijvoorbeeld gebruiken voor de cheesecake!) en de Parmezaanse kaas toe. Roer dit door de risotto tot de kaas gesmolten is en het gerecht in zijn geheel weer is verwarmd. Serveer de pompoenrisotto direct.

Garneer de risotto desgewenst met wat verse basilicum. Dat maakt het gerecht iets frisser.

Hulp nodig bij het maken van risotto? Check deze video voor instructies!

Pompoenrisotto met bacon

Over de auteur

28 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

10 reacties

  1. Kirsten

    Ja je kunt echt van alles met pompoen, hou zelf ontzettend van pumpkin pie. Maar als soep met appel is het ook erg lekker!! Soms denk ik, zou het niet fantastisch zijn om er ijs van te maken? :)

    Beantwoorden
  2. Tessa

    Ziet er lekker uit! Kan dit ook met een ander soort pompoen, zag dat er ook voorgesneden pompoen is. En hoeveel gram heb je dan ongeveer nodig?

    Beantwoorden
    • Sabine

      Ja hoor, dat kan wel. Zorg er in ieder geval voor dat je hetzelfde gewicht gebruikt als in het recept staat aangegeven en dat je het kunt koken + pureren.

      Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.