De meest bekende quiche in de wereld van de quiches/hartige taarten is wel de Quiche Lorraine. Traditioneel is deze quiche een open taart op zanddeeg met een vulling van luchtig opgeklopte custard waar als hoofdingrediënten spek en kaas aan toe zijn gevoegd. Ik ben zelf gek op hartige taarten, het is hét gerecht om restjes bij op te maken, maar nu ik aan het Weight Watchen ben, kan ik natuurlijk geen overdosis aan kaas en spekjes gebruiken. Vandaar dat ik op zoek ben gegaan naar een gezondere variant en die heb ik gevonden! In de Light Koken van juli 2012. Ik heb het recept wel iets aangepast naar mijn smaak natuurlijk en eigenlijk is het geen Quiche Lorraine meer te noemen.

Wat heb je nodig? (4 personen)

  • 5 plakjes Koopmans deeg voor hartige taart
  • 2 eieren
  • 4 eiwitten
  • 350 ml halfvolle melk
  • 125 gram hamblokjes
  • 2 stengels prei
  • 2 uien
  • 100 gram geraspte magere kaas
  • peper, zout en nootmuskaat

1. Laat de plakjes deeg ontdooien en bekleed een ingevette springvorm (of andere taartvorm) met het deeg. Verwarm ondertussen de oven voor op 200ºC.

2. Bak de taartbodem zeven minuten in het midden van de oven. Terwijl de taartbodem alvast een beetje voor gaart, kun je de rest van de ingrediënten vast snijden. Snijd de prei in ringen en de ui in halve ringen.

3. Meng de meng tezamen met de eieren en de eiwitten in een maatbeker. Klop goed door tot de ingrediënten gemengd zijn. Breng vervolgens op smaak met nootmuskaat, peper en zout.

4. Wanneer de taartbodem heeft voorgebakken vul je de taart met de vulling van ham en groenten. Giet hier vervolgens het ei/melk mengsel overheen en zorg dat je het een beetje goed verdeeld.

5. Strooi de geraspte kaas over de taartvulling en bak de quiche zo’n dertig minuten in het midden van de voorverwarmde oven.

Stiekem vind ik hartige taart/quiche ontzéttend lekker met een beetje knoflooksaus. Gelukkig is het bovenstaande recept vrij mager, dus een beetje saus mag best!

Over de auteur

28 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

4 reacties

  1. Sanne van den Berg

    Super leuk recept. Als ik dit zou gaan maken, moet ik alleen wel e prei en ui eruit laten, daar is mijn moeder allergisch voor. Kan ik misschien wel vervangen door andere groenten. Broccoli en rucola denk ik.

    Beantwoorden
  2. Silvy Horemans

    Deze ga ik vandaag eens proberen! Ik logeer deze week bij mijn ouders omdat ik een week geen school heb. Dan verwen ik hen wel eens graag met wat lekkers. Omdat m’n moeder op dieet is moet ik wel opletten met wat ik kook… jou quiche lijkt me een ideale oplossing!

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.