Afgelopen weekend besloot ik de proef op de som te nemen en zelf aan de slag te gaan met risotto. Ik hou van risotto maar eigenlijk heb ik het nog nooit zelf gemaakt. Risotto is een gerecht waarvan iedereen altijd zegt dat het hartstikke moeilijk is en snel mislukt, maar daar ben ik het niet mee eens. Als je risotto mislukt heb je te weinig of te snel vocht toegevoegd of je bent er gewoon niet bijgebleven. Want dat is dan wel weer het geval, je moet wel echt in de keuken blijven staan wanneer je risotto maakt. In ieder geval, mijn eerste risotto smaakte heerlijk dus vandaar dat ik het recept met jullie deel!

Wat heb je nodig? (2 pers)

  • 250 gram risottorijst of arborio rijst
  • 1 liter groentebouillon (uit twee blokjes getrokken)
  • 1 bakje champignons
  • 1 bakje gerookte spekblokjes
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 50 gram boter
  • 125 ml droge witte wijn
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
  • Parmezaanse kaas (ongeveer 50 gram)

1. Snijd de champignons in plakjes en snipper de ui. Maak de bouillon klaar en hou deze tegen de kook aan. Dit laatste is erg belangrijk! Draai hem dus op middelhoog vuur of op laag vuur zodat hij kokend heet blijft.

2. Verhit een hapjes pan en doe de boter en de olie in de bon en wacht totdat de boter gesmolten is. Pers een teentje knoflook boven de pan (of andere grote pan) en fruit de ui ongeveer drie tot vier minuten mee. Bak ondertussen de spekjes knapperig in een andere pan.

3. Wanneer de spekjes knapperig zijn haal je ze uit de koekenpan en laat je ze uitlekken op een stuk keukenpapier. Bak vervolgens in dezelfde pan de champignons totdat ze bruin en geslonken zijn.

4. Wanneer de uitjes glazig zijn voeg je de ongekookte rijst toe. Roer goed door totdat elke rijstkorrel glanzend is van de olie. Voeg vervolgens de wijn toe en laat ongeveer twee minuten koken totdat alle alcohol verdampt is.

5. Draai het vuur van de champignons uit zodra deze gebakken zijn. Voeg aan je risotto rijst vervolgens één soeplepel groentebouillon toe totdat alle rijst nét onder staat en draai het vuur tot middelhoog. Roer met een houten lepel door de risotto totdat nagenoeg al het vocht is opgenomen.

6. Voeg vervolgens weer een soeplepel bouillon toe en roer de risotto weer voorzichtig en gelijkmatig door totdat de bouillon weer opgenomen is. Herhaal deze stap totdat de risotto plakkerig is en zacht van de buitenkant met nog een beetje bite aan de binnenkant. Dit proces duurt ongeveer twintig tot dertig minuten. Ik had zelf de volle liter bouillon nodig, dus dat kun je ook als richtlijn aanhouden.

7. Rasp terwijl je de risotto maakt de Parmezaanse kaas. Verse Parmezaan is toch echt lekker dan de poederzakjes en hoeft helemaal niet duurder te zijn. Kijk bijvoorbeeld bij Lidl naar een stuk Parmezaan, dat kost je nog geen twee euro. Wanneer de risotto klaar is voeg je de parmezaan toe en roer je nog even goed door totdat de kaas gesmolten is.

8. Kruid vervolgens de risotto met Italiaanse kruiden en roer de spekjes en champignons erdoor heen.

En dat is het! Risotto maken lijkt veel lastiger dan het daadwerkelijk is, er zijn gewoon een aantal punten waar je goed op moet letten:

  • Zorg dat de bouillon kokend heet blijft zodat het de rijst niet afkoelt wanneer het in de pan gegoten wordt;
  • Zorg ervoor dat de rijst het grootste gedeelte van de bouillon heeft opgenomen voordat je weer een nieuwe lepel toevoegt;
  • Blijf de risotto gelijkmatig roeren zodat elke rijstkorrel de kans heeft om de bouillon op te nemen;
  • Loop niet weg bij de risotto. Het is nou eenmaal een gerecht dat je in de gaten moet houden.

Succes en eet smakelijk!

 

Over de auteur

28 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

12 reacties

  1. Foodloveandhappiness

    Goed gelukt zo te zien!? Is helemaal niet moeilijk toch? Ik maak heel vaak risotto, heb de benodigdheden bijna altijd ook wel in huis. Leuk voor wanneer vrienden komen, maar ook wanneer ik alleen ben maak ik het graag.
    Goed recept, ik zou ‘em alleen zonder de spekjes doen (ben niet zo’n vleeseter) :)

    Beantwoorden
    • Sabine

      Je hoeft ook niet per se paddenstoelen door de risotto heen te doen, er zijn tal van andere recepten die je kunt aanhouden om risotto te maken!

      Beantwoorden
  2. Kees Eskes

    o, ik floepte weg
    ik was blij met je heldere receptuitleg, Sabine.
    Het was spannend voor mij omdat het mijn eerste keer was dat ik mij aan de risotto waagde.
    De spekblokjes had ik vervangen door Panga vis.
    Ik geloof dat het heel geslaagd is want het smaakt goed!
    Dank en groeten van Kees

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.