Eén van mijn grootste inspiratiebronnen op het gebied van koken is toch wel 24Kitchen. Een tv-zender waarop 24 uur per dag alleen maar kookprogramma’s worden uitgezonden, wie wil dat nou niet? Toch moet ik eerlijk bekennen dat tussen al die verschillende chefs en kookprogramma’s ik het meest fan ben van Rudolph van Veen en dan met name van zijn programma Rudolph’s Bakery. Een aantal weken geleden maakte hij samen met Robert ten Brink, die te gast was in het programma, een satétaart. Het zag er zó lekker uit dat ik het ook maar ben gaan proberen. Let op: ik heb zelf min of meer het recept van Rudolph aangehouden (met hier en daar wat aanpassingen), het recept dat ik hieronder heb getypt is zoals ik hem de volgende keer zou maken. Met verbeterpunten erin verwerkt dus.

Wat heb je nodig? (4 – 6 personen)
Voor het taartdeeg

  • 285 gram bloem
  • 140 gram roomboter
  • 130 gram Philadelphia roomkaas
  • 5 koffielepels koud water
  • 1,5 eetlepel azijn
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snufje zout

Voor de vulling

  • 2 kopjes basmati rijst
  • 500 gram kipfilet
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 bakje kant-en-klare satésaus
  • 150 gram taugé
  • 1 groene paprika
  • 2 lente uitjes
  • 3 eieren
  • chilipoeder
  • peper en zout

Het maken van deze taart is een vrij arbeidsintensief werkje, maar wel erg leuk als je van koken houdt. Daarnaast is het ook geen standaard quiche of hartige taart en dat maakt het des te leuker. Trek er dus wel even wat tijd voor uit, maar het resultaat zal het waard zijn!

1. We beginnen met het maken van het deeg, aangezien dit even moet rusten in de koelkast. Kneed de bloem, boter (koud), roomkaas, water, azijn, bakpoeder en zout met de handen tot een soepel deeg. Het deeg is wat plakkerig, maar dit geeft niet. Kneed het lang genoeg tot alle ingrediënten zijn gemengd, maar kneed het niet te lang omdat de kaas anders te warm wordt.

2. Pak het deeg in huishoudfolie in en sla het wat plat met je handen. Laat het deeg minimaal een halfuur in de koelkast rusten.

3. Verwarm de oven voor op 200°C.

4. Terwijl het deeg ligt te rusten kun je alvast aan de slag gaan met de vulling. Hak de knoflookteentjes fijn en verdeel de knoflook samen met wat peper, zout en chilipoeder over de kip. Bak de kip in circa 25 minuten gaar in de voorverwarmde oven.

5. Snijd de lente-uitjes in ringen en de paprika in blokjes. Kook ondertussen ook alvast de rijst gaar.

6. Rol het stevig geworden deeg met een deegroller uit tot een grote plak van ongeveer 3mm dik en snijd hieruit de bodem, de rand en het deksel voor de taart. Bekleed een ingevette springvorm met de bodem en de deegrand en prik met behulp van een mesje wat gaten in de bodem.

7. Haal de kipfilets uit de oven en draai de oventemperatuur terug naar 180°C.

8. Verwarm de kant-en-klare satésaus in de magnetron of in een pannetje. Pluk de gebakken kip met behulp van twee vorken uit elkaar en meng deze met de gaargekookte rijst, de satésaus, de paprika, de lente-ui en de taugé.

9. Stort de taartvulling in de springvorm en verdeel het mengsel evenredig. Breek vervolgens twee eieren en meng dit voorzichtig met een vork door de taartvulling. De eieren dienen enkel als bindmiddel.

1o. Leg het deegdeksel op de taart en druk de randen goed aan. Snijd in het midden van de deksel een rondje uit het deeg, zodat tijdens het bakken de lucht kan ontsnappen.

11. Klop het ei dat je over hebt los en bestrijk hiermee het deksel zodat de taart straks mooi goudbruin uit de oven komt.

12. Bak de satétaart in het midden van de oven in dertig minuten goudbruin en gaar.

Over de auteur

28 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

4 reacties

  1. jean

    dit leek me heel vies toen ik de tweet las. maar nu ik het recept heb bekeken, denk ik juist dat het heerlijk is. ga het een x maken.

    Beantwoorden
  2. GerJanne

    Ik dacht al toen ik de foto’s zag: dit recept moet wel van Sabine zijn….. kan niet van Annebeth zijn. En waarom? Omdat ik taugeh zag zitten in de taart…Hahaha, hij lijkt mij overigens heerlijk! Wie weet ga ik dit eens na Sinterklaas proberen…
    GerJanne

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.