Als ik inspiratieloos ben voor het avondeten of op zoek ben naar iets dat makkelijk te maken is maar toch ook nog een beetje gezond is, kies ik vaak voor Shakshuka: eieren in tomatensaus. Toch vind ik de traditionele shakshuka altijd een beetje kaal en daarom ging ik aan de slag met een iets meer ‘complete maaltijd variant’. Aan deze shakshuka met aubergine en gehakt heb je meer dan genoeg wanneer je het als avondeten serveert. Je hoeft er geen brood bij te eten en het is nog altijd makkelijk om te maken. En gezond, ook niet geheel onbelangrijk.

Wat heb je nodig? (2 personen)

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 200 gram tartaar of extra mager rundergehakt
  • 1 rode paprika
  • 1 aubergine
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • ½ theelepel cayennepeper
  • 200 gram passata (gezeefde tomaten)
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 4 eieren
  • peper en zout

1. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de paprika en aubergine in blokjes. Voeg peper en zout bij de tartaar en vorm hier gehaktballetjes van.

2. Fruit de knoflook en ui in een koekenpan tot het goed begint te geuren. Voeg de gehaktballetjes toe en bak deze rondom bruin.

3. Doe de aubergine en paprika bij het vlees in de pan en schep het geheel even goed om. Laat 5 minuten mee bakken.

4. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten (met uitzondering van de eieren) toe en roer alles nog even goed door. Breng het geheel aan de kook, draai het vuur laag en laat de tomatensaus 15 minuten zachtjes pruttelen.

5. Maak vier kuiltjes in de tomatensaus en breek in ieder kuiltje een ei. Probeer de eidooier heel te houden.

6. Doe een deksel op de pan, laat het vuur laag staan en kook het geheel nog zachtjes door tot de eieren nét gestold zijn. Dit duurt zo’n 10 – 12 minuten.

7. Serveer de shakshuka in de pan.

Shakshuka met aubergine en gehakt

Over de auteur

28 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

4 reacties

  1. Ikkook

    Heeerlijk! Heb hem van het weekend gemaakt. Heb de echte in Tel Aviv gehad, maar dit komt aardig in de buurt. Moet alleen nog even oefenen op de eieren. Bij mij waren ze te gaar. Ik houd ervan dat ze nog een beetje “lopen”. Dankjewel!

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.