Soms heb je van die cravings waar je eigenlijk niet aan toe wilt geven omdat het simpelweg te slecht voor je is. Ik heb dat dus regelmatig met pizza. Pizza is ongetwijfeld mijn favoriete fastfood en ik heb er regelmatig zin in. Niet heel verstandig om daar iedere keer aan toe te geven en daarom wil ik nog wel eens op zoek gaan naar gezondere alternatieven. Natuurlijk zijn ook de gezonde pizza’s niet zo gezond als een bord sla, maar het is altijd nog lang niet zo slecht als een pizza met heel veel mozzarella en vette worst. Deze volkorenpizza met gerookte zalm en avocado was een experimentje van me en hoewel ik had verwacht dat Tim er niet zo weg van zou zijn, heeft hij zijn pizza helemaal opgekregen en ik niet. Dat lag bij mij overigens niet aan de smaak maar aan de hoeveelheid, haha. Uiteraard kun je lekker variëren met deze pizza en lijkt hij mij ook erg geschikt voor in de zomer. Omdat ik de meeste toppings pas na het bereiden in de oven doe smaakt de pizza lekker fris en is hij lang niet zo zwaar.

Wat heb je nodig? (2 pizza’s van 30cm ∅)

Voor de pizzabodems:

  • 350 gram volkorenmeel
  • 240 milliliter lauwwarm water
  • 7 gram instant gist
  • 2 theelepels zout
  • 2 eetlepels olijfolie

Toppings:

  • 2 eetlepels truffelmayonaise
  • 200 gram gerookte zalm
  • 60 gram Parmezaanse kaas
  • 1 rijpe avocado
  • rucola
  • verse dille
  • sap van een halve citroen
  • peper en zout

We beginnen met het maken van de pizzabodems…

1. Doe de gist samen met het water in een kom en klop dit met een garde tot er luchtbelletjes ontstaan.

2. Voeg de bloem, zout en het olijfolie toe en kneed het geheel met deeghaken tot een stevig en licht plakkerig deeg.

3. Vorm een bal van het pizzadeeg en leg deze in een licht ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg twee uur rijzen.

4. Snijd het gerezen deeg in tweeën en rol iedere helft uit tot een dunne pizzabodem. Leg deze op een met bakpapier bekleedde bakplaat.

5. Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C.

En dan verder met het afmaken van de pizza’s…

6. Smeer iedere pizzabodem in met de truffelmayonaise en verdeel de geraspte Parmezaanse kaas eroverheen.

7. Scheur de zalm in stukken en verdeel ook deze over de pizzabodems.

8. Bak de pizza’s in het midden van de oven op een bakplaat of onderin de oven op een pizzasteen in ongeveer 20 minuten gaar.

9. Snijd ondertussen de avocado in een stukken en verdeel deze na het bakken, samen met de rucola, de verse dille, peper, zout en citroensap over de pizzabodems.

volkorenpizza met gerookte zalm en avocado

Over de auteur

27 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015) en Reishonger (2017). Instagram: @ohmyfoodnessnl

Gerelateerde berichten

8 reacties

  1. Maaike

    Ziet er super lekker uit! Mooie foto’s ook.
    Hier ook regelmatig craving naar pizza, deze gaat op mijn to cook lijstje!

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.