Als ik denk aan een voorgerecht voor Kerst dan denk ik altijd aan iets simpels. Niet al teveel ingrediënten, niet te moeilijk van smaak: gewoon een rustige start van een verder uitgebreid diner. Voor de Kerst op OMF maakte ik dit jaar een stoofperensalade met biefstuk. Een hele simpele salade in dit geval, maar voel je vrij om hem naar hartenlust uit te breiden. Ik zal onder het recept nog een aantal suggesties voor uitbreiding doen. Je kunt deze salade zelfs als maaltijdsalade serveren trouwens, alle dingen die je verwacht van een goede maaltijd vind je erin terug. Ik hield ‘em echter heel licht en gebruikte slechts vijf ingrediënten.

Wat heb je nodig? (2 personen als voorgerecht)

  • 2 handen eikenbladsla
  • 2 stoofperen, zelf maken is het allerlekkerst!
  • 1 kogelbiefstuk
  • 80 gram magere spekblokjes
  • pompoenpitolie*
  • peper en zout

*Ik gebruik hiervoor zelf de pompoenpitolie van Pelzmann, deze vind ik erg lekker. Gewoon bij Albert Heijn te koop in het olie-schap!

1. Was de sla en verdeel deze over twee borden. Snijd de stoofpeertjes in partjes en verdeel deze over de sla.

2. Bak de spekblokjes knapperig in een droge koekenpan en laat ze uitlekken op een vel keukenrol.

3. Dep de biefstuk droog met een vel keukenrol en kruid aan weerszijde met peper en zout. Bak de biefstuk vervolgens zoals jij hem het lekkerst vindt en laat hem even rusten.

4. Snijd de biefstuk in diagonale repen en verdeel deze over de sla. Schep de krokante spekblokjes eroverheen.

5. Besprenkel de salade met de pompoenpitolie en serveer direct.

Wil je deze salade iets meer aankleden dan kan dat natuurlijk! Een aantal suggesties:

  • Kaas: geschaafde Parmezaan, verse geitenkaas of mozzarella
  • Geroosterde pijnboompitjes of gehakte walnoten
  • Balsamico-dressing
  • Rucola voor iets meer pit

Stoofperensalade met biefstuk

Over de auteur

28 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

4 reacties

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.