Hier in Apeldoorn hebben we een Mexicaans restaurant zitten waar we af en toe wel eens heen gaan en eigenlijk wil ik daar alleen een grote schaal nacho’s eten. De hoofdgerechten en desserts kunnen me gestolen worden, maar die nacho’s.. oef. Op OMF deelde ik al eens eerder een recept voor Mexicaanse nacho’s en het recept voor de Nacho’s van Cabo Cantina maar vandaag wil ik jullie een gezonder alternatief laten zien. Ook verslavend lekker en bomvol smaak, maar dan zonder alle slechte koolhydraten. Ideaal!

Wat heb je nodig? (2 personen)

  • 2 grote zoete aardappelen
  • grof zeezout en peper
  • olijfolie

Guacamole:

  • 1 rijpe avocado
  • 1 sjalot
  • 2 teentjes knoflook
  • citroensap
  • peper en zout

Tomatensalsa:

  • 1 rode ui
  • 2 grote tomaten
  • olijfolie
  • peper en zout
  • koriander

Gekruid gehakt:

  • 200 gram rundergehakt
  • 2 eetlepels tacokruiden

1. Begin met het maken van de zoete aardappelchips, dit heeft namelijk de meeste tijd nodig. Bekleed hiervoor een bakplaat met een vel bakpapier en verwarm de oven voor op 180°C.

2. Was de zoete aardappels grondig onder de koude kraan en snijd ze vervolgens in zo dun mogelijke plakjes.

3. Verdeel de aardappelchips over de bakplaat en besprenkel met een beetje olijfolie. Bestrooi met peper en zout.

4. Bak de zoete aardappelchips in het midden van de oven in 20 minuten knapperig, draai halverwege de baktijd een keertje om. Laat de chips vervolgens volledig afkoelen.

5. Verhit een klein beetje olie in een koekenpan en rul hierin het gehakt gaar. Voeg de tacokruiden toe en schep het geheel nog even goed om.

6. Snijd voor de tomatensalsa de tomaten en de rode ui in kleine blokjes. Schep het geheel samen met de olijfolie, peper, zout en de koriander om.

7. Prak voor de guacamole het vlees van een avocado fijn met behulp van een vork. Snijd het sjalotje fijn en pers de knoflookteentjes uit. Schep deze door het vruchtvlees en breng de guacamole op smaak met peper, zout en citroensap.

8. Leg de zoete aardappelchips op een bord en schep hier het gekruide gehakt op. Top af met de tomatensalsa en een flinke schep verse guacamole.

Zoete aardappelnacho's

Over de auteur

27 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015) en Reishonger (2017). Instagram: @ohmyfoodnessnl

Gerelateerde berichten

10 reacties

  1. Marijke

    Ziet er heerlijk uit. Ik kook vaak met zoete aardappelen, maar de chips-versie had ik nog nooit gezien. Leuk, want het lijkt me veel gezonder dan gewone nacho’s!

    Beantwoorden
  2. Maaike

    Ik heb zelf laatst zoete aardappel ook zo klaargemaakt, maar dan gewoon als chips opgegeten. Vond het toen al heerlijk maar dit lijkt me nog beter!

    Beantwoorden
  3. milou

    Ohhh wat lekker en een goed idee!

    Toevallig, wilde ik van de week iets Mexicaans eten EN heb ik zoete aardappels gehaald!
    Score!

    Beantwoorden
  4. Anmriej

    Wow, dit ziet er lekker uit! Worden de zoete aardappelchips wel knapperig? Want krijg zoete aardappelfrites echt nooit knapperig :-p

    Beantwoorden
  5. Hester

    Ik vind nacho’s niet eens zo verschrikkelijk lekker (of ik heb gewoon nog nooit echt goede gegeten, dat kan ook) maar met zoete aardappel lijkt het me wel lekker! Een iets volwaardigere maaltijd, want van chips in mijn avondeten werd ik gewoon niet zo blij haha.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.