Een stukje stokbrood met kruidenboter of een stokbrood waar de knoflookboter al in zit, ik vind het zo lekker. Niets kan wat mij betreft daaraan tippen, hoe lekker ik verschillende dipsauzen ook vind. Het zogeheten Garlic Bread vind ik nog lekkerder wanneer er kaas aan toe is gevoegd, zoals bij pizzaketen New York Pizza wordt gedaan. Zacht, fluffy brood dat wel iets weg heeft van een pizzabodem, bedekt met geurige knoflookboter, mozzarella en Parmezaan. Dit recept moest sowieso een keer voorbij komen in Fastfood Friday en vandaag is het eindelijk zover. Dit Garlic Bread is fingerlicking good. 

Voor dit recept raad ik je aan het deeg zelf te maken, het loont echt de moeite. Gebruik een keukenmachine of kneed het deeg met de hand.

Wat heb je nodig? (1 brood)

Voor het deeg (2 porties*):

  • 15 gram kristalsuiker
  • 7 gram gedroogde gist
  • 240 milliliter warm water
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels zout
  • 350 gram patentbloem

Toppings:

  • 3 eetlepels gezouten roomboter
  • verse peterselie naar smaak
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 bol mozzarella
  • 4 eetlepels Parmezaanse kaas

*De helft van het deeg vries je straks gewoon in, dit kun je later prima nogmaals gebruiken.

1. Doe de gist, kristalsuiker en het warme water in een grote kom en mix dit met de keukenmachine of een garde door elkaar tot het mengsel goed begint te bubbelen en te schuimen.

2. Voeg het zout, de olijfolie en de helft van de bloem toe en meng het geheel met deeghaken goed door elkaar. Voeg vervolgens beetje bij beetje meer bloem toe tot het deeg niet meer plakt. Zodra het deeg niet meer plakt kneed je het zes minuten goed door zodat de gluten hun werk kunnen gaan doen.

3. Vet een grote kom in met een beetje olie en vorm een bal van het deeg. Leg de deegbal in de kom en dek deze af met een beetje plasticfolie. Laat het deeg twee uur rijzen. (doe eventueel de helft van het deeg nu in een diepvrieszak en vries dit in)

4. Maak ondertussen de kruidenboter. Zorg hiervoor dat de roomboter op kamertemperatuur is. Pers de teentjes knoflook uit en roer deze samen met een beetje peper en zout door de boter. Hak de verse peterselie fijn en schep ook deze door de knoflookboter.

5. Verwarm de oven voor op 220°C en bekleed een bakplaat met een stukje bakpapier. Mocht je een pizzasteen tot je beschikking hebben: gebruik deze dan!

6. Vorm een platte pizzabodem van het gerezen deeg. Smeer de kruidenboter royaal over de pizzabodem en verdeel de mozzarella en Parmezaanse kaas hieroverheen.

7. Bak het Garlic Bread in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.

garlic bread

garlic bread

22 reacties

  1. Susanne

    Lekker! Vaak zit je zonder dat je het doorhebt heel zo’n brood weg te kanen haha. Lijkt me heerlijk bij een kommetje soep :)

    Beantwoorden
  2. Daniëlle

    Oh wat houd ik toch van knoflookbrood. Ik maak het zelf ook regelmatig, helaas is ’t niet zo gezond! Maar wel heel lekker :) Ik ga jouw recept ook eens maken!

    Beantwoorden
  3. Carmen

    Supergaaf! Ik vroeg hier een paar weken geleden om en hij staat nu hier!! Ga hem van het weekend gelijk proberen te maken want dit is echt verslavend lekker!!!

    Beantwoorden
  4. Sara

    Dit ziet er echt heeeerlijk uit. Toegevoegd aan mijn favoriete artikelen zodat ik dit zelf ook ooit kan proberen. :)

    Beantwoorden
  5. Carla | Sugar&Pies

    Altijd als ik op vakantie ben bestel ik als lekker hapje vooraf knoflookbrood en ik baal er altijd van dat dit in Nederland nooit op de kaart staat. Fijn dus om een recept te hebben om het zelf te maken!

    Beantwoorden
  6. AgEETh&kookt

    Ik weet wat wij eten vanavond. Bij ons is zondag een beetje ‘snack-avond’. Hiervoor heb ik alle ingrediënten in huis en het is heerlijk!

    Beantwoorden
  7. H

    Gisteren gemaakt en meteen opgegeten, heerlijk! Wij hebben de mozarella eruit gelaten en gewone + rode ui toegevoegd.

    Beantwoorden
  8. Lisanne

    Ik heb deze een tijd geleden al precies nagemaakt, en hij was heerlijk! Met z’n 2en gewoon alles op! En laatst heb ik dit recept gebruikt voor een pizzabodem. Ook daarvoor was het erg smakelijk! Ik had beide keren alleen wel net wat meer bloem nodig. Maar een heel fijn recept, bedankt! :)

    Beantwoorden
  9. Chantalle

    Hoi Sabine, in dit recept schrijf je dat het deeg ook ingevroren kan worden voordat je het laat rijzen. Nu is mijn vraag hoe het dan zit met het rijzen van het deeg nadat het is ingevroren geweest. In het artikel staat dat het 2 uur moet rijzen voordat je er het brood van maakt? Graag hoop ik een antwoord te krijgen aangezien het al een ouder recept is. verder ben ik heel erg benieuwd welke andere lekkere recepten op je site komen voor de advent maand. Veel groetjes Chantalle

    Beantwoorden
    • Sabine

      Ik heb het nog een keer helemaal uitgezocht en het is beter om het pizzadeeg eerst te laten rijzen en dan te verdelen en eventueel in te vriezen. Direct invriezen na stap 3 dus. Als je het daarna weer wilt gebruiken moet je het deeg een paar uur op kamertemperatuur laten komen. Het rijst dan vanzelf weer een beetje.

      Beantwoorden
  10. Chantalle

    Hoi Sabine, bedankt voor je snelle reactie. Gisteren gemaakt als borrelhapje voor op pakjesavond. Was heerlijk. Dit zal vaker gemaakt worden. Groetjes chantalle

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.