Het liefst duik ik tegenwoordig iedere week de keuken in om vers brood te bakken, ik vind het zo ontzettend leuk om te doen! Pretzels, Bagels of dit Pompoenbrood, niets is wat mij betreft lekkerder dan een nog warm brood uit de oven. Een klein beetje boter erop misschien en wat grof zeezout, meer heeft het echt niet nodig. Dit pompoenbrood is eigenlijk ontstaan uit experiment. Ik had namelijk nog een pompoen liggen die ik nergens anders voor ging gebruiken en dus besloot ik maar eens aan de slag te gaan met het maken van brood. En ohh jongens… ik had geen betere keus kunnen maken.

Wat heb je nodig? (1 brood)

  • 7 gram gedroogde gist
  • 130 milliliter handwarm water
  • 600 gram tarwebloem
  • 8 gram zout
  • 300 gram pompoenpuree*

*Hier heb je een pompoen van ± 600 gram voor nodig

1. Schil de pompoen, verwijder de kern en snijd het vlees in stukken. Probeer een aantal pompoenzaadjes apart te houden, dit staat straks leuk op het brood.

2. Kook de pompoen gaar en pureer deze vervolgens met behulp van een staafmixer tot puree. Laat de pompoenpuree afkoelen.

3. Doe het gist, de bloem en het zout in een kom. Voeg hier ook de pompoenpuree en het water aan toe en kneed het geheel vervolgens zo’n 12 minuten tot een zacht en soepel deeg.

4. Vorm een bal van het deeg, leg deze in een kom en dek af met plasticfolie. Laat het brooddeeg nu een uur rijzen tot het in volume verdubbeld is.

5. Stort het deeg op het licht bebloemd aanrechtblad en kneed het nog een keertje kort door. Vorm wederom een bal van het deeg.

6. Bekleed een bakplaat met bakpapier en stort hier de deegbal op. Duw het een beetje in vorm en dek het brood vervolgens af met een vochtige theedoek. Laat het deeg nu nogmaals 40 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de oven vast voor op 200°C.

7. Snijd het gerezen brooddeeg aan de bovenkant in met een mes en strooi de pompoenpitten eroverheen. Bak het brood in het midden van de oven in 40 minuten af. Het brood is gaar als het hol klinkt wanneer je op de bovenkant klopt.

Pompoenbrood

Over de auteur

28 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

21 reacties

  1. josephine

    Geweldig recept! Heb het gehalveerd voor een zondags lekker broodje! Had nog wat pompoen over van de pompoensoep. Dank!

    Beantwoorden
  2. June

    Wat een heerlijk recept!! Ik maak dit brood met volkoren meel in plaats van bloem. En dat werkt ook perfect.

    Beantwoorden
  3. Ja cqueline

    Beste Sabine,

    Heerlijk brood, alleen bleef mijn deeg vrij droog. Ik heb er nog wat olijfolie en later nog extra water bij gedaan. Het smaakt heerlijk!

    Beantwoorden
  4. monique

    Op dit moment staat dit brood bij mij in de oven. Ik heb ingesneden voor de tweede rijs en daarna ingesmeerd met losgeklopt ei en hoera ! eindelijk gelukt. Ik zie op de foto dat jij je brood vrij diep hebt ingesneden en dat deed ik voorheen ook maar dat hoeft dus niet. Je baktijd is in elk geval voor mijn oven te lang. 25 minuten in een heteluchtoven op 200 graden is lang genoeg ;)

    Beantwoorden
  5. Laura

    Lekker makkelijk en goed gelukt!
    Ziet er ook leuk uit met pompoenpitjes bovenop.
    Bedankt voor het recept.
    Groetjes Laura

    Beantwoorden
    • Sabine

      Ik heb hier geen ervaring mee maar ik denk wel dat het dan een vrij zwaar brood wordt. Je zou eventueel half spelt- half havermeel kunnen proberen?

      Beantwoorden
  6. Hans

    Zelf 2 broden van dit recept gemaakt. Iets meer water, voor het bakken bestrooid met bloem en goed diep ingesneden, flink wat water onderin de oven, bakt en smaakt echt super! Helaas kan ik de time-lapse van het bakken niet delen

    Beantwoorden
  7. Nava

    Ik dacht, dit doe ik even :)) Was er een hele dag mee bezig.
    Ik heb gekozen voor (spelt en zelf gemalen haver) volkoren meel na gelezen te hebben dat anderen dit ook hebben gedaan.
    Eerste rijs leek redelijk goed te gaan, maar zich verdubbelen deed het deeg niet. Tweede rijs was ook maar matig.
    Toch heb ik hem afgebakken. Ik kreeg een mooi, maar klein, hard en zwaar broodje. Heb net een paar sneetjes geroosterd en geproefd. De smaak is goed, maar is toch te zwaar. Ik vraag mij af of hij door gebakken is. Iemand een idee daarover?
    Overigens heb ik ipv water het kookvocht van de pompoen gebruikt, leek mij lekkerder, zou dit problematiek kunnen zijn?
    Ik heb naar tips gezocht en vond o.a. dat gist niet in aanraking mag komen met zout, en dat het rijzen in een warme plek dient te gebeuren. Om dit recept te kunnen volgen moet je meer weten van brood bakken dan dat erin staat.
    Desalniettemin, leuke ervaring, mooi idee en ik ga het gewoon nog een keer proberen.
    Groet,
    Nava
    p.s. je schrijft ‘gedroogde gist’, maar deze dien je van te voren te mengen met warm water. Instant gist, wat je misschien bedoelt, mag wel gelijk door het mengsel. Beide soorten mogen niet in aanraking komen met zout, want zout dood de gist.
    zie https://www.xandrabaktbrood.nl/info/alles-over-gist/

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.