Gezonde snacks kunnen bij aanvang van het nieuwe jaar, waar iedereen toch al voor de goede voornemens strijdt, niet welkom genoeg zijn. Toen Suzanne een tijd terug haar recept voor deze Appel Havermoutcake instuurde besloot ik dan ook even te wachten met het publiceren. Geheel in de najaarssfeer en feestdagentijden zou iedereen sneller voor zoetigheid gaan in plaats van gezonde recepten en dat zou zonde zijn. Deze cake ziet er namelijk zo waanzinnig lekker uit dat ik vind dat hij zeker nagemaakt mag worden. Vandaar vandaag, in de tweede week van het nieuwe jaar hét recept van Suzanne haar Appel Havermoutcake.

Wat heb je nodig?

Voor de vulling:

  • 1 appel, in kleine stukjes
  • 60 gram rozijnen, 30 minuten geweekt in warm water
  • kaneel
  • 2 eetlepels cacao nibs (stukjes rauwe chocolade)

Voor het beslag:

  • 2 bananen
  • 120 gram ontpitte dadels
  • 100 gram havermout
  • 1 biologisch ei
  • 50 gram amandelen
  • 1 theelepel zuiveringszout (baking soda)
  • roomboter, om het cake blik in te vetten

1. Verwarm de oven voor op 180°C en vet het cakeblik in met roomboter.

2. Meng de geweekte rozijnen met de stukjes appel en cacao nibs in een schaal en strooi er lekker veel kaneel over. Meng alles goed door elkaar.

3. Doe de dadels samen met de amandelen, de bananen en de havermout in de keukenmachine. Meng dit tot een egale massa. Voeg daarna het ei en het zuiveringszout toe en draai de keukenmachine nog 30 seconden rond.

4. Schep het appel mengsel door het beslag heen. Zorg dat het mengsel goed door het gehele beslag is verdeeld.

5. Schep het beslag in het blik. Zorg dat het beslag goed verdeeld is en strijk het nog even glad met de achterkant van een eetlepel.  Nu kan  de cake de voorverwarmde oven in voor 30 minuten. Hier is de saté prikker een handig hulpmiddel, als je de prikker schoon uit het beslag kan halen dan is je cake goed.

Laat de cake goed afkoelen, voordat je hem uit het blik haalt.

Vergeet niet op Suzanne’s blog Puur Suzanne te kijken, hier vind je namelijk nog veel meer gezonde en lekkere recepten.

Appel Havermoutcake

Jouw recept ook op OhMyFoodness? Stuur jouw ingrediëntenlijst, beschrijving en foto’s van het eindresultaat naar ons in.

Over de auteur

27 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015) en Reishonger (2017). Instagram: @ohmyfoodnessnl

Gerelateerde berichten

20 reacties

  1. Suzanne

    Gaaf om mijn recept hier tegen te komen. Bedankt voor het delen. Hopelijk smaakt hij iedereen net zo lekker als die bij mij doet.

    Groetjes,

    Suzanne

    Beantwoorden
  2. Anke

    Vandaag gemaakt en het is een blijvertje deze cake! Ik heb wel een paar kleine aanpassingen gedaan, o.a. amandelessence toegevoegd voor de smaak en de rozijnen geweekt in sinaasappelsap. Was heerlijk, dank voor het delen.

    Beantwoorden
  3. Doris

    Heerlijke cake!
    dit recept als basis gebruikt maar ik hou van kleffe broden/cakes dus ik had de helft van de havermout genomen EN een huge appel!
    Ipv dadels ongezoete appelmoes. Echt super lekker!!

    oo en om de zoetheid te compenseren een lading kokosschaafsel er doorheen! :D suuuuper lekker !

    helaas is ie al op! :p

    Beantwoorden
  4. Shannon

    Wat voor havermout kan ik het best gebruiken voor deze cake? En kan ik ook pure chocolade nibs gebruiken?

    Beantwoorden
    • Sabine

      Havermout van Quaker kan hier prima voor worden gebruikt. Deze koop je gewoon in de supermarkt. En je kunt zeker pure chocolade nibs gebruiken!

      Beantwoorden
  5. irene

    hmm, dit was zo lekker dat ik zelf verder mee experimenteer door bijv abrikozen ipv dadels toevoeg. Of een keer een advocado erbij heb gedaan.. wordt ie lekker smeuiig van.
    en soms doe ik meer noten bij voor een stevige byte.

    Beantwoorden
  6. Sabine

    De cake staat nu in de oven, al was mijn beslag vrij stevig en was de verhouding appel/beslag wat ongelijk ;-) Ik ben benieuwd! Ik had geen rozijnen, wel cranberries en heb hele pure chocolade wat fijngehakt.

    Beantwoorden
  7. Dees

    Ik ben geen bakwonder maar heb na wat probeersels deze cake nu in de oven staan. Ben zooooo benieuwd! Heb even op google het vetschil opgezocht tussen baking soda en bakpoeder. Het 1e had ik nl niet maar t 2e wel in huis. Ik laat het resultaat weten! Oh ja… Ik heb n ingewikkelde oven maar heb m nu op hetelucht staan. Jullie gaan t horen!!!

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.