Appel Havermoutcake van Suzanne

Gezonde snacks kunnen bij aanvang van het nieuwe jaar, waar iedereen toch al voor de goede voornemens strijdt, niet welkom genoeg zijn. Toen Suzanne een tijd terug haar recept voor deze Appel Havermoutcake instuurde besloot ik dan ook even te wachten met het publiceren. Geheel in de najaarssfeer en feestdagentijden zou iedereen sneller voor zoetigheid gaan in plaats van gezonde recepten en dat zou zonde zijn. Deze cake ziet er namelijk zo waanzinnig lekker uit dat ik vind dat hij zeker nagemaakt mag worden. Vandaar vandaag, in de tweede week van het nieuwe jaar hét recept van Suzanne haar Appel Havermoutcake.

Wat heb je nodig?

Voor de vulling:

  • 1 appel, in kleine stukjes
  • 60 gram rozijnen, 30 minuten geweekt in warm water
  • kaneel
  • 2 eetlepels cacao nibs (stukjes rauwe chocolade)

Voor het beslag:

  • 2 bananen
  • 120 gram ontpitte dadels
  • 100 gram havermout
  • 1 biologisch ei
  • 50 gram amandelen
  • 1 theelepel zuiveringszout (baking soda)
  • roomboter, om het cake blik in te vetten

1. Verwarm de oven voor op 180°C en vet het cakeblik in met roomboter.

2. Meng de geweekte rozijnen met de stukjes appel en cacao nibs in een schaal en strooi er lekker veel kaneel over. Meng alles goed door elkaar.

3. Doe de dadels samen met de amandelen, de bananen en de havermout in de keukenmachine. Meng dit tot een egale massa. Voeg daarna het ei en het zuiveringszout toe en draai de keukenmachine nog 30 seconden rond.

4. Schep het appel mengsel door het beslag heen. Zorg dat het mengsel goed door het gehele beslag is verdeeld.

5. Schep het beslag in het blik. Zorg dat het beslag goed verdeeld is en strijk het nog even glad met de achterkant van een eetlepel.  Nu kan  de cake de voorverwarmde oven in voor 30 minuten. Hier is de saté prikker een handig hulpmiddel, als je de prikker schoon uit het beslag kan halen dan is je cake goed.

Laat de cake goed afkoelen, voordat je hem uit het blik haalt.

Vergeet niet op Suzanne’s blog Puur Suzanne te kijken, hier vind je namelijk nog veel meer gezonde en lekkere recepten.

Appel Havermoutcake

Join the Conversation

  1. Julie Van Weehaeghe says:

    Mmmm lijkt me lekker! Ga ik eens proberen om te maken :-)

    Gr. Julie

  2. Paula says:

    Yummie, ziet er goed uit. Neemt nog een laatste hap bananenbrood en gaat deze even noteren voor volgende week.

  3. Marloes says:

    Oh deze ziet er zeker goed uit! Snel eens proberen :)

  4. MySimplySpecial says:

    Ziet er goed uit!

  5. Maaike says:

    Klinkt SUPERLEKKER, deze ga ik zeker een keer maken!

  6. Suzanne says:

    Gaaf om mijn recept hier tegen te komen. Bedankt voor het delen. Hopelijk smaakt hij iedereen net zo lekker als die bij mij doet.

    Groetjes,

    Suzanne

  7. Marije says:

    Oeh, dit zou ik met mijn suiker intolerantie ook kunnen eten! Bedankt voor het delen!

  8. Vandaag gemaakt en het is een blijvertje deze cake! Ik heb wel een paar kleine aanpassingen gedaan, o.a. amandelessence toegevoegd voor de smaak en de rozijnen geweekt in sinaasappelsap. Was heerlijk, dank voor het delen.

    1. Sabine Author says:

      Klinkt goed Anke! Leuke variatietips.

  9. Doris says:

    Heerlijke cake!
    dit recept als basis gebruikt maar ik hou van kleffe broden/cakes dus ik had de helft van de havermout genomen EN een huge appel!
    Ipv dadels ongezoete appelmoes. Echt super lekker!!

    oo en om de zoetheid te compenseren een lading kokosschaafsel er doorheen! :D suuuuper lekker !

    helaas is ie al op! :p

    1. Sabine Author says:

      Wat een lekkere variaties heb je aangebracht!

  10. Shannon says:

    Wat voor havermout kan ik het best gebruiken voor deze cake? En kan ik ook pure chocolade nibs gebruiken?

    1. Sabine Author says:

      Havermout van Quaker kan hier prima voor worden gebruikt. Deze koop je gewoon in de supermarkt. En je kunt zeker pure chocolade nibs gebruiken!

  11. Kan ik rozijnen gebruiken ipv dadels, die heb ik namelijk wel in huis :)

    1. Sabine Author says:

      Tuurlijk! Zeker doen als je dat lekker vindt.

  12. ber10 says:

    Helaas is het bij mij een plakkerige boel gebleven….klopt dit recept wel?

  13. irene says:

    hmm, dit was zo lekker dat ik zelf verder mee experimenteer door bijv abrikozen ipv dadels toevoeg. Of een keer een advocado erbij heb gedaan.. wordt ie lekker smeuiig van.
    en soms doe ik meer noten bij voor een stevige byte.

  14. Sabine says:

    De cake staat nu in de oven, al was mijn beslag vrij stevig en was de verhouding appel/beslag wat ongelijk ;-) Ik ben benieuwd! Ik had geen rozijnen, wel cranberries en heb hele pure chocolade wat fijngehakt.

  15. Ik ben geen bakwonder maar heb na wat probeersels deze cake nu in de oven staan. Ben zooooo benieuwd! Heb even op google het vetschil opgezocht tussen baking soda en bakpoeder. Het 1e had ik nl niet maar t 2e wel in huis. Ik laat het resultaat weten! Oh ja… Ik heb n ingewikkelde oven maar heb m nu op hetelucht staan. Jullie gaan t horen!!!

    1. Sabine Author says:

      En? Is het gelukt?

  16. Mariëlle Kiekebos says:

    Lijkt mij een lekker recept. Nu is mijn dochter allergisch voor amandelen. Wat zou ik als alternatief kunnen gebruiken??

    1. Sabine Author says:

      Is ze voor alle noten allergisch of alleen voor amandelen? In dat laatste geval zou je heel goed walnoten kunnen gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close