Je cupcakes of taart maak je écht af met een flinke dot frosting. Nu zijn er verschillende soorten frosting. Je hebt bijvoorbeeld glazuur (weet je nog, cakejes versieren?) wat vaak een mengsel van poedersuiker en water is. Maar de bekendere versie in cupcakeland is de creamy, dikkere frosting. Voor deze variant zijn veel verschillende recepten te vinden, ik deel vandaag mijn twee favorieten met jullie. Deze recepten heb ik niet zelf bedacht, maar ben ik tegengekomen in kookboeken, tijdschriften  of op internet. De recepten zijn voor ongeveer 12 cupcakes.

Cream cheese frosting
Allereerst eentje die gelijk al niet aan de bovenstaande omschrijving voldoet. Deze heerlijke frosting gebruik ik áltijd als ik carrotcake maak (nog even geduld, deze komt er ook nog aan!). Hij is fris, maar ook heerlijk zoet! Als je niet zo bekend bent met cream cheese (roomkaas) kan de naam je misschien afschrikken, maar ken je Monchoutaart? Monchou is denk ik de bekendste roomkaas die in de supermarkt te koop is. Met een beetje suiker of zoetstof is dit heerlijk. Deze frosting wordt niet heel hard, maar is wel heel romig.
Ingredienten:
100 gr verse roomkaas (dat is één pakje monchou)
1 zakje vanille suiker
50 gr zachte boter
125 gr poedersuiker
Werkwijze:
Alles door elkaar mixen, dit mag gerust met een mixer. Zorg ervoor dat de frosting lekker romig is en dat geen klontjes in zitten.

Botercrème
Deze is erg bekend en wordt veel gebruikt. Deze variant wordt hard en kun je zo mooi op een cakeje spuiten met een spuitzak. Deze botercrème heb ik ook gebruikt in mijn cakepoprecept.
Ingrediënten:
500 gr poedersuiker
160 gr boter (op kamertemperatuur)
50 ml (volle) melk
Een paar druppels vanille-extract
Werkwijze:
Meng eerst de boter met de poedersuiker, dit kan met de mixer. Meng de melk met de vanilledruppels. Voeg als alle boter en poedersuiker gemengd is (al mixend) een paar eetlepels van het melkmengsel toe. Als alle melk is opgenomen, mix je nog een paar minuten op de hoogste stand. Hoe langer je klopt, hoe luchtiger je botercrème.

Leuke tip: Aan beide recepten kun je een paar druppels kleurstof toevoegen, zodat je frosting een mooi kleurtje krijgt. Meng dit goed door het mengsel zodat het een egale kleur krijgt. Voeg eventueel nog een eetlepel of twee poedersuiker toe wanneer het mengsel te nat wordt.

Zijn er nog soorten frosting die jullie willen zien op OhMyFoodness?

Over de auteur

28 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015) en Reishonger (2017). Instagram: @ohmyfoodnessnl

Gerelateerde berichten

13 reacties

  1. Amber

    Handig artikeltje! Ik gebruik altijd andere hoeveelheden, waardoor het soms erg boterig wordt, dus ik ga het zeker eens op deze manier proberen.
    Ik zou ook nog graag eens een recept hebben voor goede chocolade frosting/botercrème. Echt zo’n donkerbruine, vol van smaak, niet zo’n Nesquick chocolade smaakje, maar eerder wat bitter zoals pure chocolade. Een truffelsmaakje een beetje zeg maar… Ik krijg het niet voor elkaar. :P

    Beantwoorden
    • Mini

      Ganache maak je door 200 ml slagroom langzaam op te warmen, tegen het kookpunt aan. Dan geraspte donkere of melk chocolade (200 tot 225) mg) erin te roeren. Je krijgt een dikke vloeibare chocolade massa. Neem lekkere chocolade dan smaakt de Ganache ook heerlijk. Smeer je taart/ cupcake hier mee in. Of laat de Ganache eroverheen lopen. Laten afkoelen en hard worden. Als je dit mooi strak aftrekt met een sptel kun je hier ook mooi fondant opleggen en krijg je een mooie strakke fondanttaart.

      Beantwoorden
  2. Uit Pauline's keuken

    Yumm! Je kan ook ganache gebruiken, een mengsel van gekookte slagroom en chocola! En voor botercrème is merinque botercrème erg lekker. Het recept staat wel op mijn blog. Als je die ooit gebruikt hebt, wil je nooit meer anders, geloof mij! :)

    Beantwoorden
  3. Reina

    Jammie!

    Ziet er weer heerlijk uit, ik zal ze beide is proberen.

    De hoeveelheden verschillen van de botercreme die ik ken, de 1:1. Dus deze ga ik zeker uitproberen, lijkt me heeeerlijk.. De volgende keer maak ik denk ik redvelvet cupcakes..

    Beantwoorden
  4. Kirsten

    Ik heb laatst cupcakes gemaakt met een aardbeien- en abrikozen frosting. Heel simpel door gewoon de botercreme te mengen met jam (die je lekker vindt). Hierdoor krijg je frosting een natuurlijke kleur en krijgt het ook nog een fris smaakje :)

    Beantwoorden
  5. Ktje

    Ahhahaha! Dit is wel Heeeel toevallig!!! Kirsten had die cupcakes gemaakt voor mijn bruiloft. Ze waren echt heeeeeeeeeuuuuurlijk!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Beantwoorden
  6. Fay

    Meid, die roomkaas frosting is werkelijk goddelijk!!!
    Ik heb m gebruikt om een Red Velvet cake te vullen én de laag er bovenop te doen, ik wist niet wat ik proefde, zoooo heerlijk!! Thanks, ik ga dit recept nog vaak gebruiken!

    Beantwoorden
  7. erwin

    De cupcakes liggen al af te koelen maar ik kom nog niet toe aan de decoratie ervan is frosting dan de snelste manier om dat de doen of kan het nog sneller

    Beantwoorden
  8. Joyce

    Hoi Sabine,
    je schrijft dat bovenstaand recept is voor 12 cupcakes. Is het ook voldoende voor een taart te bedekken rondom van 26cm?
    gr joyce

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.