Flammkuchen 2.0

Ergens vorig jaar maakte ik al eens een Flammkuchen met spek en ui maar nooit ben ik helemaal tevreden geweest over de bodem. Flammkuchen typeert zich namelijk door de flinterdunne en krokante bodem en eerlijk? Mijn Flammkuchen had die totaal niet. Maar ineens was daar foodie-heldin Pauline die in haar nieuwste kookboek Uit Paulines Keuken een recept plaatste voor Flammkuchen. En lieve jongens en meisjes, het recept voor die bodem is per-fect. Tijd voor een hernieuwd artikel dus, een soort van Flammkuchen 2.0 met het recept voor de perfecte bodem.

Wat heb je nodig? (2 grote Flammkuchen)

  • 350 gram bloem
  • 5 gram instant gist
  • 7 gram zout
  • 210 millliter lauwwarm water
  • scheutje (ik gebruikte ongeveer 1 eetlepel) olijfolie
  • 4 eetlepels crème fraîche
  • peper en zout
  • toppings naar wens*

Ga je voor een traditionele Flammkuchen dan dien je spekjes en ui te gebruiken. Maar voel je vrij om naar hartenlust te variëren.

1. Doe de gist in een kom gevolgd door de bloem, het zout, het water en de olijfolie. Zorg ervoor dat de gist en het zout niet direct met elkaar in aanraking komen.

2. Kneed het geheel met je handen of met een elektrische mixer met deeghaken tot een soepel deeg.

3. Vorm een bal van het deeg en leg deze in een licht ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg een uur op kamertemperatuur rijzen.

4. Verwarm de oven voor op 250°C en bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.

5. Verdeel het Flammkuchendeeg in tweeën en rol beide bollen uit tot een flinterdunne ‘pizzabodem’. Leg de pizzabodems op de bakplaat.

6. Smeer het deeg in met de crème fraîche en strooi hier een beetje peper en zout overheen.

7. Verdeel de rest van de toppings over de Flammkuchen en bak hem af in 8 – 10 minuten. De Flammkuchen is klaar wanneer de bodem krokant is.

Het is het allerlekkerst wanneer je de Flammkuchen bakt op een pizzasteen, dit zorgt namelijk voor een extra krokante bodem. Heb je geen pizzasteen in huis dan bak je hem gewoon lekker op de bakplaat.

Flammkuchen 2.0

Join the Conversation

  1. Simone says:

    Ja die wilde ik ook maken uit Pauline’s boek! Ik heb flamkuchen nog niet zelf gemaakt, maar wel al vaak gegeten. Laatst nog ergens in Antwerpen en nu weet ik het zeker: ga hem zo maken!! Lekker….

  2. nicole says:

    Ik heb hem al een paar keer gemaakt, maar iedere keer vond ik de bodem niet echt je dat. Nu toch maar weer proberen (is ook geen straf) want dit ziet er super uit.

  3. Martine - Duizenden1dag says:

    Ziet er erg lekker uit. Ik maak regelmatig flamkuchen, maar deze bodem moet ik ook maar eens proberen geloof ik.

  4. Margot says:

    Dit ga ik eens proberen!

  5. Joyce - Beamingbeautynl says:

    Hm, dit moet ik zeker eens proberen!

  6. Foodbooksnl says:

    Heel herkenbaar, dat bodem probleem! Fijn dat het nu wel is gelukt in ieder geval

  7. Dit recept staat op de planning voor dit weekend, ik ben erg benieuwd naar de smaak hiervan.

    1. Sabine Author says:

      Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt!

  8. Maris Maria Renne says:

    Jaaaaah ik heb het ook al een paar keer gemaakt! Zoooo lekker, vooral die met appels en uien, oh… krijg er meteen wéér zin in….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close