Hoewel ik het altijd erg leuk vind om oliebollen te bakken, ben ik er zelf niet zo weg van. Ik vind het lekker hoor, maar ik ben niet zo iemand die zodra ze een oliebollenkraam ziet per se zo’n zoete deegbal wil hebben. Sterker nog, ik eet er vaak een of twee in de week tussen Kerst en Oud & Nieuw en dan heb ik het wel weer gezien. Waar ik echter wél verslaafd aan ben geraakt zijn deze hartige oliebollen. Oliebollen zoals je ze kent maar in plaats van krenten heb ik er ham, kaas en ui in gedaan. Woaaaah! Klaar voor het recept? Gauw maken hoor!

Wat heb je nodig? (± 50 stuks)

1. Snijd de kaas in kleine blokjes en snipper de ui fijn.

2. Maak het beslag voor de oliebollen zoals ik je gisteren heb uitgelegd, maar de krenten laat je nu natuurlijk achterwege.

3. Schep de kaas, de ham en de gesnipperde ui door het oliebollenbeslag en laat het beslag een half uur rijzen.

4. Verhit ondertussen vast olie in een wok of verwarm de frituurpan naar 180°C.

5. Gebruik een ijsschep of twee lepels om het oliebollenbeslag in de hete olie te deponeren. Deze hartige oliebollen zijn het lekkerst wanneer je ze niet al te groot maakt. Ik gebruik ongeveer de helft van het beslag dat ik normaal gebruik voor één oliebol.

6. Laat de hartige oliebollen uitlekken op een vel keukenrol en serveer ze direct. Warm zijn ze het allerlekkerst!

7. Je kunt de oliebollen invriezen, laat ze dan langzaam weer ontdooien en krik ze voor het eten in de oven nog een beetje op. Bewaar deze hartige oliebollen anders in de koelkast maar stop ze ook dan nog even in de oven om ze warm te kunnen serveren.

En eh, die poedersuiker? Die laat je achterwege bij deze hartige balletjes he! Ze zijn wel erg lekker met een beetje chilisaus!

Hartige oliebollen

Over de auteur

27 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015) en Reishonger (2017). Instagram: @ohmyfoodnessnl

Gerelateerde berichten

16 reacties

  1. Dorien

    Als je ze nog even wilt opwarmen, hoelang op hoeveel graden moeten ze dan in de oven? En verliezen ze dan niet juist dat knapperige?

    Beantwoorden
    • Sabine

      Een minuut of 10 op 180 graden zou ik zeggen. Zo knapperig als wanneer ze uit de frituur komen worden ze nooit meer, maar ze zijn nog een stuk verser dan wanneer je ze opwarmt in de magnetron.

      Beantwoorden
  2. Prakkie

    Hoi,

    Helemaal goed, die hartige versie.
    Ik bak ze zo al jaren en nog veel meer variaties, zodat een oliebol een traktatie kan zijn bij de borrel. Mag ook buiten O&N!

    Een doorslaand succes!

    Groet!
    Prakkie

    Beantwoorden
  3. Friendly Giant

    Ik heb afgelopen oud en nieuw voor het eerst hartige oliebollen gebakken. Heb het gisteravond weer gedaan. Want ze smaken net zo goed als het geen oud en nieuw is. Nou ben ik geen ervaren chef kok maar dit was heel simpel en erg lekker.

    Het beslag bestond uit een halve liter Hertog Jan bier en een halve kilo zelfrijzend bakmeel. Ja, dat is alles. Als vulling gebruikte ik zongedroogde tomaten op olie, parmezaanse kaas, chorizo, ui, knoflook en een paar olijven. Ik bakte de ui glazig, voegde de knoflook toe en bakte het geheel tot het net bruin begon te worden. Ondertussen de rest van de ingredienten fijngehakt. Alles door het beslag gedaan en met een goed natte juslepel de balletjes gevormd.

    De eerste poging smaakte prima, maar het deeg was niet 100% gebakken. Daarna iets kleinere bolletjes gemaakt, ongeveer het formaat van een golfballetje. Die waren naar mijn mening perfect. Als poedersuiker vervanger gebruikte ik zo’n geel kartonnen busje pittige Zwitserse poederkaas.

    Een fantastische manier om te frituren is in een wok met net genoeg arachide olie dat de snack half onder staat. Alleen een kwestie van halverwege even keren. Je hebt zo maar weinig olie nodig en kan dus goed een betere soort olie gebruiken. Ik frituur zelf altijd zo.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.