Lemoncurd, ik moet eerlijk bekennen dat ik het nog niet eerder had gegeten voordat ik het zelf maakte. Maar het ziet er zo waanzinnig zomers uit, lijkt me zo lekker als vulling voor koekjes of cake of als citrustoevoeging over een dessert dat ik het toch graag wilde proberen. Het maken van lemoncurd is heel simpel en aangezien ik vond dat mijn eerste ervaring goed moest zijn, besloot ik dat ik het dan direct maar vers moest maken. Lemoncurd is typisch Engels en wordt daar geregeld geserveerd bij scones met clotted cream. En terecht, alleen al na het maken van deze Lemoncurd had ik direct zin om aan de slag te gaan met scones. Zomer in een potje, daar word iedereen toch blij van?

Wat heb je nodig? (± 400 milliliter)

  • 2 citroenen
  • 150 gram ongezouten roomboter
  • 2 eieren
  • 125 gram witte basterdsuiker

1. Doe de boter in een steelpannetje en laat de boter op laag vuur zachtjes smelten. Pers de citroenen boven het pannetje uit en roer het geheel even goed door.

2. Klop ondertussen in een kom de eieren met de basterdsuiker los en luchtig.

3. Schenk het botermengsel bij de eieren en roer even goed door. Doe alles daarna weer in het steelpannetje.

4. Breng de lemoncurd aan de kook en laat het op laag vuur zachtjes doorkoken tot het de gewenste dikte heeft gekregen. Dit zachtjes koken duurt ongeveer een minuut of twee, de lemoncurd zal in de koelkast verder opstijven.

5. Schenk de lemoncurd in een weckpot en zet deze in de koelkast om af te laten koelen.

De lemoncurd blijft afgesloten in de koelkast zo’n anderhalve week goed.

Lemoncurd

Over de auteur

27 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015) en Reishonger (2017). Instagram: @ohmyfoodnessnl

Gerelateerde berichten

18 reacties

  1. Brenda (kookt)

    I loove lemon curd! Wist je dat je het ook in de vriezer kunt bewaren? Zo heb je altijd een beetje lemon curd achter de hand voor als je het nodig hebt. Of als je er zin in hebt.

    Beantwoorden
  2. Susanne

    Ik heb het nog nooit gegeten maar klinkt wel heel lekker! Dit recept ga ik bewaren voor de high tea die ik ga geven voor mn verjaardag ;)

    Beantwoorden
  3. Floor

    Ohhhh ik heb toevallig gisteren een recept voor scones op mijn blog gezet! En ik was daarna zo in de verleiding om een potje lemon curd te kopen, maar als ik dit recept zo zie kan ik het beter zelf maken! Yum wat ziet dat er lekker uit <3 Waar zou je het nog meer bij kunnen eten? Misschien kan ik dan wat argumenten verzinnen om het deze week nog te maken…

    Beantwoorden
    • Sabine

      Je kunt het blijkbaar invriezen dus je kunt het altijd nog maken. Verder gebruikte ik het als vulling in cakejes, maar ook op cake is het lekker of bij ijs.

      Beantwoorden
  4. Madelon

    Ohh ik Hou van lemon curd! Voor dit en fudge ben ik de Engelsen zo dankbaar! Hihi
    Maar het is nog niet eens moeilijk ook… dat wordt proberen!

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.