Voor de verjaardag van Tim vorige week was ik op zoek naar een fris taartrecept. Het was warm, zonnig en smaaktechnisch gezien zit niemand dan echt te wachten op een zware chocoladetaart. Onvermijdbare ingrediënten in de zomer zijn wat mij betreft citrusvruchten en daarom besloot ik een taart te maken met limoen. Een taart die niet in de oven hoeft want dat scheelt weer met je hoofd boven een warme oven hangen en niets is lekkerder dan een koude, frisse taart uit de koelkast op warme dagen. Ik ging aan de slag met Limoencheesecake die dus niet in de oven moet. En dat is fijn, want hierdoor is ‘ie in een handomdraai klaar, op de wachttijd na dan.

Wat heb je nodig? (ø 20 centimeter)

  • 130 gram Bastognekoeken
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • sap van 2 limoenen
  • 1 theelepel geraspte limoenschil
  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 200 gram Monchou
  • 200 milliliter slagroom
  • 1 zakje klopfix

Decoratie:

  • toefjes slagroom
  • een paar halve schijfjes limoen

1. Bekleed een springvorm met een vel bakpapier of aluminiumfolie en vet de randen goed in.

2. Verkruimel de Bastognekoeken in een keukenmachine (of sla erop met een deegroller) en smelt de roomboter ondertussen in een steelpannetje. Schenk de gesmolten boter bij de koekkruimels en schep het geheel even goed om. Stort de koekkruimels in de springvorm en druk goed aan met de achterkant van een lepel tot een compacte bodem. Zet de springvorm in de koelkast.

3. Klop de Monchou tot hij goed zacht is en voeg dan de gecondenseerde melk en het limoensap toe. Klop goed door.

4. Klop ondertussen in een andere (schone!) kom de slagroom met de klopfix stijf.

5. Vouw de geraspte limoenschil en de stijfgeklopte slagroom door het monchou mengsel. Doe dit voorzichtig en houd het mengsel zo luchtig mogelijk.

6. Stort de cheesecakevulling bovenop de bodem in de springvorm en zet de cheesecake minimaal twee uur in de koelkast tot de vulling is opgesteven.

7. Decoreer de taart met toefjes slagroom en schijfjes limoen.

Limoencheesecake

Limoencheesecake

17 reacties

  1. Anniek

    Hmm, dit lijkt me een heerlijke taart, inderdaad lekker verfrissend met die limoen! En natuurlijk ook handig dat hij de oven niet in hoeft. Wie weet dat ik dit eens ga proberen!

    Beantwoorden
  2. Susanne

    Ik ben fan van ongebakken cheesecake! Eerlijk gezegd heb ik de gebakken variant nog nooit gegeten. Deze lijkt me super lekker, zeker met de limoen!

    Beantwoorden
  3. Swedish Chef

    Ik maak zelf regelmatig koude taarten die calorisch wat minder rijk zijn :-) Voor de bodem gebruik ik een combinatie van beschuit- en lange vingerskruim gebonden met margerine. Voor de topping één deel yoghurt met slagroom en één deel vers fruitpuree beide opgesteven met gelantine. Zo hebt je voor een paar euro een leuke baveroistaart.

    Beantwoorden
  4. Imelda

    Heb hem gemaakt, erg lekker. Alleen wat te zoet voor mijn smaak. Daar moet ik nog een oplossing voor verzinnen. Iets minder gecondenseerde melk denk ik. Heb ook iets meer limoenschil gebruikt voor die extra ‘zzzzzing’ :)

    Beantwoorden
  5. Jet

    Heerlijke taart!

    Alleen zou ik er een half blikje gecondenseerde melk doordoen, en de rasp en schil van 3 of 4 limoenen. Wordt de taart nog frisser van!

    Beantwoorden
  6. Karen

    Zou je deze taart ook kunnen invriezen? Heb hem gisteravond gemaakt om te tracteren op mijn werk, maar vanmorgen door mijn rug gegaan. Dat wordt een paar dagen wachten voor ik hem mee kan nemen naar mijn werk…..

    Beantwoorden
  7. Caroline

    Net gemaakt! Lepel aflikken was is ieder geval al heerlijk dus is vast heel lekker! Vraagje: hoelang blijft ie goed in de koelkast?

    Beantwoorden
  8. Merle

    Heb hem vorige jaar gemaakt ! Maar werd hij niet stijf. Toen ik hem in de vriezer deed werd die juist te hard. Iemand tips wil zondag voor me verjaardag graag weer maken .

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.