De rabarbers zijn weer volop verkrijgbaar en dat vraagt uiteraard om recepten met deze geweldige groente. Vorig jaar publiceerden we een recept voor aardbei-rabarbercrumble op OMF, maar vandaag laten we de aardbeien achterwege en laat ik je zien hoe je rabarbercompote maakt. Rabarbercompote is heerlijk voor bij het dessert of om te gebruiken in de yoghurt bij het ontbijt. Ikzelf houd meer van een zoete compote, maar wanneer je het zure van de rabarber juist lekker vindt, gebruik je in dit recept gewoon wat minder suiker.

Wat heb je nodig? (± 550 gram)

  • 500 gram rabarber
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 100 milliliter water
  • 1 eetlepel maïzena

1. Maak de rabarber schoon en snijd de stengels in stukken van ongeveer 2 – 3 centimeter.

2. Doe de rabarber met de vanillesuiker, de basterdsuiker en het water in een ruime pan en schep het geheel even goed om. Draai het vuur laag en laat de rabarber ongeveer 40 minuten op het vuur staan. De rabarber wordt nu heel zacht en zal uit elkaar gaan vallen.

3. Roer de rabarbercompote af en toe even door om ervoor te zorgen dat het niet vast gaat kleven aan de onderkant van de pan.

4. Wanneer je na 40 minuten merkt dat de compote te dun is voeg je de maïzena toe. Roer hiervoor de maïzena eerst los in een klein beetje water en voeg dit vervolgens aan de compote toe. Laat het geheel nog even doorwarmen, maïzena gaat namelijk pas werken wanneer er warmte bij komt.

Bewaar de rabarbercompote in een afgesloten bakje in de koelkast, dan is ‘ie zeker een paar dagen houdbaar.

raberbercompote

15 reacties

  1. Arjanne

    Hmm lekker! Wij aten dit vroeger altijd bij mijn oma! Volgens mij aten we het bij avond eten, maar waar is het dan lekker bij? :)

    Beantwoorden
    • Sabine

      Hmm.. geen idee eigenlijk. Wanneer je niet zoveel suiker toevoegt dan is het een stuk zuurder van smaak, ik kan me dan wel voorstellen dat het goed bij het avondeten past. Maar ik kan er niet zo snel een passend gerecht bij bedenken eigenlijk.. Draadjesvlees misschien?

      Beantwoorden
      • Hester

        Volgens mij werd het vaak ook gewoon als ‘appelmoes’ gegeten, dus overal bij. Kan dat?

      • Margot

        Ja, net als appelmoes, dus als bijgerecht.

  2. Hester

    Ik heb vroeger alleen maar gehoord dat het niet lekker was eigenlijk, dus het lijkt mij nu ook niet lekker maar eigenlijk heb ik het nog nooit geprobeerd! Heb je trouwens al wel eens Hete Bliksem gegeten?

    Beantwoorden
  3. Judith

    Ik heb laatst rabarbertaart gemaakt en dat was ontzettend lekker! Denk dat ik dit dus binnenkort ook eens ga proberen!

    Beantwoorden
  4. Carla | Sugar&Pies

    Het is altijd zo fijn als het weer rabarbertijd is. Ik hou zelf inderdaad ook meer van een zoete compote om dan heerlijk door mijn yoghurt te roeren. Ook gebruik ik het sap als siroop om er limonade en cocktails mee te maken. Ook superlekker.

    Beantwoorden
  5. The Berbs

    Rabarber, een traditie die ik van mijn oma overgenomen heb. Het is hier te heet op Gran Canaria om het in mijn eigen tuin te groeien. Maar de supermarkt verkoopt het gelukkig ook!

    Beantwoorden
  6. Mara

    Hmmms, ik zit hier al maaaaanden op te wachten. Zo lekker! Zolang we rabarber hebben, maak ik compote haha.

    Beantwoorden
  7. Shell

    Zakje vanillesuiker? Really? Jammer.

    Verder lijkt het me lekker maar volgens mij kan ie het best met de helft van de suiker af.

    Beantwoorden
  8. Marianne van Es

    Rabarbercompote, rabarbertaart, rabarbercrumble, rabarber(cup)cake(s) en natuurlijk allemaal in te vriezen (en weg te geven) zodat we er in de herfst nog van smullen en natuurlijk uit eigen tuin. Onbespoten, puur natuur en…..het groeit als ‘kool’. Nu al de twee lichting aan het verwerken á 10 kg.
    Heerlijk!!!! Ik gebruik ongeveer dit recept voor mijn compote……..

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.