Omdat ik voor mijn verjaardag twee wat heftigere taarten maakten (onder andere deze glutenvrije chocoladetaart met mascarpone), besloot ik ook een frisse taart te maken. Ik dacht al snel aan fruit, ananas. En omdat ik ook een beetje (beeetje) een light tintje wilde geven, koos ik ook voor yoghurt. Deze yoghurt-ananastaart was een groot succes en het kostte me niet veel moeite. Maak wel even ruimte in je koelkast, want deze taart moet je een paar uur laten opstijven. Denk dus ook aan de tijd, de taart moet zo’n 5 uur de koelkast in.

Wat heb je nodig?

  • 3 eieren
  • 120 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • snufje zout
  • 80 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 8 blaadjes gelatine
  • Een blik ananasschijven (of een verse ananas)
  • 500 ml yoghurt
  • 250 ml slagroom

Zo ga je te werk:

1. Eerst maak je de cake. Verwarm je oven vast voor op  150°C. Splits de eieren en klop de eiwitten met een snufje zout stijf. Voeg ook de suiker en de vanillesuiker toe. Klop de eidooiers even los en klop deze ook door het eiwitmengsel. Meng het bakpoeder even door de bloem en roer ook dit door het ei-mengsel. Als je een egaal beslag hebt, giet je het in een springvorm (zo’n 26 cm doorsnee) en bak je de cake in zo’n 20 minuten gaar. Schrik niet, hij zal vrij hoog worden (en daarna weer inzakken).

2. Week de blaadjes gelatine in koud water. Haal de ananasschijven uit het sap (niet weggooien!) en snijd de schijven door de helft. Giet eventueel water bij het ananassap tot je 200 ml in totaal hebt. Dit ga je verwarmen in een pannetje. Laat het net niet koken, knijp de gelatineblaadjes uit en doe ze bij het hete sap. Dit smelt snel, je hoeft niet te roeren. Laat het sap afkoelen tot het lauwwarm is. Giet dan de yoghurt erbij, goed doorroeren en laat het 20 minuten in de koelkast rusten, tot het begint op te stijven.

3. Snijd je cake doormidden, een trucje hiervoor is dat je een stukje touw (of flosdraad!) om de cake legt, zodat je recht snijd. Trek het touw even strak aan, dan staat er een lijn in de cake. Als je die volgt, snijd je de cake goed door.

4. Smeer de helft van de yoghurtcrème op de onderste helft van de cake. Leg hierop wat stukken ananas (bewaar wat voor de decoratie) en smeer de rest van de yoghurtcrème erover. Leg de bovenkant van de cake erop (druk het wat aan) en laat de taart afkoelen. Zet de taart zeker 5 uur in de koelkast.

5. Ongeveer een kwartier voor het serveren haal je de taart uit de koelkast en klop je de slagroom stijf. Ik heb ervoor gekozen hier geen suiker meer aan toe te voegen, maar dat is naar smaak. Verdeel de achtergehouden stukjes ananas over de taart en je bent klaar om te serveren!

Yoghurt_ananastaart1

Over de auteur

27 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015) en Reishonger (2017). Instagram: @ohmyfoodnessnl

Gerelateerde berichten

9 reacties

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.