Ja! Daar is hij dan. Mijn heerlijke, jaloersmakende, ik-wil-terug, ‘Foodie in Bali’ artikel. Mijn eetoverzicht van twee weken lang alleen maar héél lekker eten. En wat hebben we ervan genoten. Op iedere hoek van de straat kun je terecht voor een maaltijd en heel eerlijk: de kleinste Warung schotelt je de lekkerste gerechten voor. Voor ons soms reden genoeg om er voor een tweede keer te gaan lunchen of dineren.

Uiteraard heb ik zoveel mogelijk op de foto gezet en als ik mijn foto’s zo terugzie, dan kan ik wel zeggen dat er een aantal dingen favoriet waren, die ik bestelde dan geregeld opnieuw. Zó lekker en vaak zo simpel. Denk aan dé sateetjes. Of gegrilde tonijn: zo uit de zee, hop gegrild op mijn bordje. Beetje knoflook, beetje zout. Hemels.

En dan nog iets, dat fruit daar. Ik hou al heel erg van (zomer)fruit maar in Bali kun je werkelijk losgaan op de smoothies, verse fruitsapjes en ice juices. Het kwam soms voor dat ik dacht, ik doe gezellig een biertje met Tobias mee, maar dan zag ik de kaart met al die smoothies en dan was mijn zin in een biertje spontaan verdwenen.

Goed, tijd om wat te laten zien. Ik heb de focus voor het gemak gelegd op de lunches en diners omdat die iedere dag anders waren, maar af en toe zit er een snapshotje tussen van een ontbijt of iets anders.

Vrijdag 28 april

Onze eerste dag in Bali en we startten onze dag met een lekker ontbijtje aan zee, in ons verblijf in Candidasa. Als je mijn artikel ‘Waarom wij voor de tweede keer naar Bali gaan’ heb gelezen, dan herken je dit ontbijtje misschien. Alsof de tijd hier stil heeft gestaan. Exact dezelfde menukaart als 7 jaar geleden en dus bestelde ik ook exact hetzelfde ontbijt: een bananenpannenkoek met vers fruit en een flinke mok thee. Een klein beetje nostalgie hier.

Onze lunch was er eentje aan zee, waar we de hele middag hebben liggen luieren. Je moet het tenslotte rustig opstarten, zo’n vakantie ;-)

Ik bestelde gegrilde tonijn en kreeg daarbij rijst en gegrilde groenten. Die groenten waren overigens superlekker op smaak gebracht.

Candidasa is een rustig vissersdorpje maar er zitten echt de beste tentjes qua eten. Alles wordt er met veel zorg en liefde klaargemaakt. Aan de overkant van ons verblijf at ik gegrilde kip met limoenmayonaise en daarna een lekkere kip curry. 

Zaterdag 29 april

Zeven jaar geleden aten we een paar keer bij Puspa, ook aan de overkant van ons verblijf. Bij deze dame is het net alsof je in haar keuken aan tafel mag schuiven. Ik wist nog dat ik hier hele lekkere sateetjes had gegeten dus die bestelde ik deze keer ook.

’s Avonds waren we uitgenodigd bij Wayan thuis. Wayan is de dagen dat we in Candidasa waren onze gids en chauffeur geweest. En toen we die dag met hem op pad waren, vertelde hij ons al dat hij een paar jongens uit zijn dorp de opdracht had gegeven mooie vissen te vangen voor het avondeten. Zijn vrouw en dochters hebben die vissen gegrild en erbij maakten ze een vissoepje, hele pittige sateetjes en oerapan: een soort salade van o.a. taugé, sperziebonen en kokos.

Zondag 30 april

Deze dag vlogen we rond lunchtijd naar Flores, een ander Indonesisch eiland. Op het vliegveld at ik deze superlekkere nasi, geserveerd in een bananenblad.

En op Flores at ik die avond gebakken gamba’s met oestersaus.

Maandag 1 mei

Onze dag begon héél erg vroeg omdat we die dag een boottocht naar Komodo geboekt hadden. Om half 5 stond ik op en om 5 uur werd dit ontbijt naar ons huisje gebracht door de staff van het verblijf waar we zaten. Heel fijn dat we zo vroeg al wat konden eten. Ook hier at ik een bananenpannenkoek, met thee en een sapje ernaast. Een minder lekkere bananenpannenkoek overigens, hij leek gestoomd in plaats van gebakken en was een beetje melig. Verder zal ik niet zeuren want hé, ik zat ik Bali. 

Maar oké. Hopelijk ben je het met me eens dat dit een redelijk ‘karige’ lunch was. Voor 12 uur op zee met 4 stops (Padar Island, Pink beach, Komodo en een Manta point) kan ik wel wat meer energie gebruiken dan alleen dit bolletje rijst. De kip durfde ik niet aan want dit bakje stond al de hele ochtend op me te wachten. Gelukkig had ik nog een rol Oreo koekjes bij me maar dit had ik natuurlijk kunnen weten, en beter voor kunnen bereiden. Eenmaal ‘thuis’ zijn we flink aan het snacken gegaan.

 ’s Avonds at ik gegrilde kip (ik mocht aan de pluk) met Javaanse saus en gestoomde rijst. 

Dinsdag 2 mei

Na een stuk door door de hoofdstraat van Flores gewandeld te hebben, waren we verschillende leuke eettentjes tegengekomen. Toen we trek kregen besloten we 1 ervan naar binnen te lopen en daar te eten. Ik bestelde even wat anders dan de Indonesische keuken namelijk taco’s gevuld met pulled chicken, guacamole en ijsbergsla.

’s Avonds liepen we langs een ‘visstraatje’, waar de vers gevangen vis ter plekke voor je gegrild wordt. Het zag er goed uit maar toch had ik die avond niet zo’n zin in vis en liepen we verder. We eindigden bij Le Pirate. Laat ik eerst even zeggen dat je hier sowieso naartoe moet als je in Flores bent. Het is een heel leuk en gezellig restaurant en volgens mij is het ook een hotel.

Ik at er vooraf rijstvel loempia’s met dip en als hoofdgerecht rendang. En mijn bord werd lekker vol gegooid met oerapan, kroepoek en sambal.

Woensdag 3 mei

Deze dag vlogen we weer terug naar Bali en voordat we die middag het vliegtuig instapten, aten we nog even bij een gezellig klein restaurantje met een Franse eigenaresse een goede maaltijd. Gado Gado werd het, die had ik al een paar keer ergens anders op de kaart zien staan en nu had ik er zin in.

Toen we ’s avonds aankwamen in Ubud in ons nieuwe verblijf, hebben we daar nog wat gegeten. Ik bestelde een pizza maar had mijn telefoon niet bij me, dus geen foto. Maar ach, niks Indonesisch aan hoor, die hele pizza niet ;-)

Donderdag 4 mei

Ons eerste ontbijt in ons nieuwe verblijf: het Beji Ubud Resort. Elke dag een fijn ontbijt met scrumbled egg op toast (al zie je niet bepaald dat ze in een broodrooster hebben gezeten) en vers fruit. Alleen deze dag scoorde ik het mooie roze Dragonfruit, de andere dagen was het al op. Daarbij nog een lekker bananenrolletje, gevuld met kokos. Ze hadden overigens iedere dag een ander bananenbaksel. Ik heb er ook bananencake en bananenpannenkoekjes gegeten.

Dit was even een mislukte lunch. Laat ik het zo maar noemen. Ik had nogal last van de bijwerkingen van de malariapillen die we moesten slikken n.a.v. ons bezoek aan Flores, en besloot even ‘veilig’ te eten dus ik bestelde een wrap met kip, sla, groenten en pesto. De pesto was nergens te bekennen en de wrap was, jawel, geen wrap maar een pannenkoek. Zoet ook. Dus na twee happen ben ik toch maar wat nasi van Tobi gaan pikken.

En omdat ik waarschijnlijk niet voldoende gegeten had tijdens de lunch, kreeg ik al vroeg weer honger. In het centrum van Ubud at ik deze Kip Cashew. Heerlijk.

Vrijdag 5 mei

Hier keek Tobias al 2 dagen naar uit, een lunch bij de warung aan de overkant van het resort waar we verbleven. Hier was hij namelijk vlak na aankomst voorbij gelopen en hij had die barbecue gezien en een heerlijke geur geroken. En het bleek inderdaad een hele goede warung te zijn, ze hebben zelfs prijzen gewonnen. Het was er druk maar binnen vonden we nog een tafeltje. Vooraf aten we knoflookbrood en erna at ik kipsaté en Tobias spareribs van de barbecue. Ontzettend lekker gemarineerd.

’s Avonds waren we in het centrum van Ubud en na wat biertjes hier en daar, gingen we op zoek naar the Lazy Cat. Ik had dit restaurant de avond ervoor gezien en het leek me leuk om er te eten. Eenmaal daar aangekomen bleek de kaart wel erg minimalistisch dus we dronken er allebei een lekkere smoothie en gingen daarna op zoek naar een ander lekker restaurant. We vonden er eentje die een beetje verscholen achter de hoofdstraat lag. Perfect dachten we maar het eten was niet zo bijzonder. Inmiddels waren we wat gewend natuurlijk ;-)

We aten (natte) loempia’s en ik at een curry met kip, groenten en aardappel.

Ik had nog trek dus liet de roomservice van ons resort gebakken banaan met vanille-ijs brengen. En inderdaad, ik at het in bed op.

Zaterdag 6 mei

Deze dag hadden we een luierdagje. Na een ochtendje wolken belandden we ’s middags in het zonnetje aan het zwembad. Er was een happy hour en bij 2 biertjes kreeg je een schaaltje aubergine chips. Die wilden we natuurlijk proberen en ik verwachtte een schaaltje dunne aubergineschijfjes, maar dit is wat we kregen. Dikke plakken aubergine die door een beslag waren gehaald en daarna gefrituurd. Met een paprika dipsaus erbij. Hartstikke lekker!

Maar natuurlijk niet voldoende als lunch dus aten we in het restaurant van het resort een lekkere maaltijd. Ik had heel veel zin in een flink bord spaghetti (met extra parmezaan).

We hadden die dag nog een massage maar dat is verder ook het enige wat we buiten de deuren van het resort ondernamen. Eenmaal terug relaxten we nog even op onze kamer en ’s avonds aten we weer in het restaurant. Ik was weer toe aan Indonesisch en bestelde weer lekker een bordje kipsaté met rijst en oerapen.

Zondag 7 mei

We vertrokken deze dag vanuit Ubud naar Canggu, een klein kustplaatsje aan de westkust van Bali (30 minuten rijden vanaf Ubud), dé hotspot voor surfers. De golven zijn hier erg goed dus je kunt aan zee lekker wegkijken.

Na aankomst liepen we gelijk richting strand om wat te eten. Ik bestelde weer kipsaté (nog even veilig i.v.m. het malariaverhaal) en weer was deze heel lekker. Voor het eerst met friet trouwens.

Na onze lunch liepen we het strand over en belandden we bij Old Man’s, een leuke bar/foodcorner aan het strand Batung Bolong. Weer een sapje voor mij, mango deze keer, en wat frietjes on the side.

’s Avonds keerden we terug naar het restaurantstraatje aan het strand. We hadden ’s middags gezien dat je bij een van die tentjes zelf je vis uit kon kiezen en die werd vervolgens voor je gegrild op de barbecue. GOED IDEE.

We aten heerlijke vis, ik had tonijn. En er was een saladebar waar je gemarineerde tomaten, couscous, krieltjes, komkommersalade, brood en meer kon pakken.

En dan was dit ons uitzicht…

Maandag 8 mei

Ik had een beetje een gekke lunch. Ik had namelijk onwijs veel zin in een flinke bak yoghurt, met vers fruit en muesli. Maar ik wist van tevoren dat ik niet verzadigd zou zijn als ik niet ook nog wat hartigs zou eten. Dus ik bestelde mijn bak ontbijt en daarnaast een bordje knoflookbrood. Perfect.

Ja, natuurlijk zaten wij die avond weer bij dat tentje aan zee. Simpelweg gewoon het gezelligste, de lekkerste vis en het beste uitzicht. Deze avond bestelde ik mahi mahi.

De salade erbij was zo ongeveer hetzelfde als de vorige avond.

Dinsdag 9 mei

Nieuw verblijf, niet ontbijt. En wat voor eentje. Eggs florentine, een wortel/sinaasappelsap en een potje jasmijnthee.

En ehm.. deze breakfast burger. Met een gebakken ei, avocadosalsa en bacon. We hadden honger geloof ik.

’s Middags was een klein feestje voor Tobias. We hadden namelijk restaurant Deus gespot en daar serveerden ze enorme hamburgers. ENORME hamburgers (er werd vol trots een foto naar Tim gestuurd). Vooraf aten we focaccia met een drietal dips. De focaccia was niet bepaald een focaccia zoals ik hem ken, maar eerder een flinterdunne pizzabodem.

En voor mij daarbij een Iced juice. Aardbeien met limoen.

Ik at een kipburger met salade.

Die avond besloten we iets verder door te lopen aan het strand en zo eindigden we in het donker, aan het water aan een tafeltje. En yep, weer kipsaté voor mij.

Erna gebakken banaan met vanille-ijs. 

Woensdag 10 mei

De lunch sloegen we deze dag een soort van over. Een dagje strand met een zak zeewierchips was voldoende om de dag door te komen en ’s avonds belandden we weer in ons favoriete visrestaurant (Echo Beach Club trouwens) en ik bestelde weer tonijn, want die was zo lekker. 

Donderdag 11 mei

Vanuit Canggu reden we door naar Seminyak, onze laatste bestemming deze vakantie. Na aankomst lunchten we bij een Thais restaurant en at ik een groene curry met kip en groenten.

Een wandeling door het centrum van Seminyak zorgde ervoor dat ik Mad Pops spotte, een leuke ijssalon. Ik bestelde hier een bolletje karamel zeezout ijs, op basis van kokos. De eerste happen waren lekker, daarna kreeg ik het niet meer weg door een behoorlijk hoog zoutgehalte.

Toen we ’s middags weer terugkwamen in ons verblijf (zo fijn, Villa Karisa) stond er een high tea klaar waar je gewoon van mocht pakken. Met spekkoek én Verkade speculaasjes.

’s Middags had Tobias een restaurant gezien waar hij die avond wel wilde eten. Daar liepen we dus naartoe en na lang wikken en wegen besloot ik toch weer gegrilde tonijn te bestellen. Deze keer met een walnoten pesto dressing en minder gegaard (zo vind ik hem echt het lekkerste). Samen met wat aardappelpartjes.


Vrijdag 12 mei

Onze lunch aten we deze dag weer bij een fijne warung. Loempia’s vooraf en ik bestelde Chicken Lemongrass, heel lekker.

’s Avonds aten we in het centrum van Seminyak bij een gezellig restaurant. Ik bestelde Bebek Goreng Lalapan: eend.

Zaterdag 13 mei

Dit was ons dagelijkse ontbijtje in Villa Karisa: 2 gepocheerde eitjes, 2 plakken toast, een met knoflook gebakken tomaat, een schaaltje fruit en een glas thee. En we kregen standaard ook nog een plak bananencake (lékker!) en een fruitsapje van het huis.

Lunchen deden we deze dag om de hoek van ons verblijf, bij een kleine warung. En een hele goede Warung. Met grote zorg werd alles voor ons klaargemaakt. Ik at nasi, want ik had dat deze vakantie pas 1x zelf besteld (Tobias meerdere malen en ik pikte altijd wel wat mee).

Maar dit had ik ook op de kaart zien staan en ik was toch wel erg benieuwd. Dus dit werd mijn toetje (hierna zat ik wel erg vol hoor). Een breakfast bowl met fruit en muesli. Geen yoghurt, dat werd vervangen door gepureerde mango. Superzoet dit, heel lekker.

En onze laatste avond dacht ik af te sluiten met een lekker bordje vol satéetjes. Helaas. Ik kreeg ze wel, maar het was echt niet lekker. Deze satéetjes leken zo uit de vriezer te komen en de pindasaus was helemaal niet de Balinese die zo lekker is, maar eerder een soort aangelengde pindakaas, en dan zonder al te veel smaak. Een teleurstelling dus.

Zondag 14 mei

Na zo’n teleurstelling kun je maar 1 ding doen: de volgende dag naar die fijne Warung om de hoek lopen. Hier bestelde ik kipsaté met extra pindakaas, ik wist zeker dat het hier lekker moest zijn. Dat was het ook en ik kreeg hier niet de standaard 6, maar 8 stokjes. Goede afsluiter.

Die avond vlogen we weer naar huis en vanaf maandag kon ik  weer lekker zelf aan de slag in de keuken. Stiekem keek ik daar al een beetje naar uit de laatste dagen van onze vakantie. Het eten in Bali was absoluut heerlijk maar na twee weken had ik weer zin in andere dingen.

Een aantal gerechten vond ik absoluut de moeite waard om thuis nog eens te maken. Rendang bijvoorbeeld, heerlijk. En de kipsaté is ook een grote favoriet gebleken. Daarbij maak ik dan oerapan want ook dat is een lekker gerechtje voor erbij. Tijd om Reishonger er binnenkort bij te pakken!

Over de auteur

30 jaar, werkt met veel plezier samen met Sabine en creëert 2 dagen per week nieuwe guilty pleasures en hier en daar ook gezonde gerechten. Wil zo veel mogelijk (steden) van de wereld zien, woont samen met Tobias in Deventer en heeft een grote passie voor natúúrlijk koken & bakken, maar ook voor grafisch ontwerp, fotografie, crossfit en cheesecake.

Gerelateerde berichten

7 reacties

  1. Anna

    Deze artikelen zijn echt zooo leuk om te lezen altijd haha, ik baal altijd als ik op het einde beland ben! Wat ziet dat er allemaal heerlijk uit zeg!

    Beantwoorden
  2. Kevser

    Ik weet niet zo goed wat, maar iets explodeert straks in m’n hoofd. Zoveel foodporn, can’t handle it. Haaaaa! Kan iemand me even teleporteren? Wàt een artikel dit zeg, haha! Kijk er naar uit om weer naar Bali te gaan. Fantastig! *en nu de dag doorkomen met al deze plaatjes in m’n hoofd*

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.