Fastfood Friday: Tuna Melt

Ik ben nooit een groot fan van tonijn uit blik geweest. Ik koos altijd liever voor makreel maar ik moet zeggen dat ik er de laatste tijd toch steeds meer aan begin te wennen. De sterke vissmaak van de tonijn vind ik inmiddels best lekker in salades, mits het met mate wordt gebruikt. En toch wil ik al een poos de befaamde Amerikaanse sandwich Tuna Melt proberen voor Fastfood Friday. Niet alleen vormt het een leuke variatie op de alledaagse tosti met ham en kaas, het ziet er op foto’s ook altijd nog waanzinnig lekker uit. En wat ben ik blij dat ik het heb geprobeerd, want wat is dit een heerlijk broodje. Zacht, romig, prettige smaken, knapperig brood. Absoluut een aanrader, óók voor mensen die net als ik niet staan te springen om tonijn uit blik, want dankzij de diverse toevoegingen aan de tonijnsalade, is de vis een stuk subtieler van smaak.

Wat heb je nodig? (2 stuks)

  • 200 gram tonijn uit blik
  • ½ rode ui, gesnipperd
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 2 theelepels dijonmosterd
  • 1 eetlepel olijfolie
  • kaas (geitenkaas of Jong Belegen)
  • 6 sneetjes wit casinobrood
  • zachte (room)boter
  • peper en zout

1. Laat de tonijn uitlekken en doe hem vervolgens in een bakje. Voeg hier de rode ui, mayonaise, dijonmosterd en de olijfolie aan toe en roer dit met een vork goed door elkaar tot een smeuïg mengsel. Breng de tonijnsalade op smaak met peper en zout.

2. Smeer ieder sneetje casinobrood aan één kant in met een laagje boter. Leg twee sneetjes met de beboterde kant naar beneden in een koekenpan en bedek de bovenkant met kaas. Bak het sneetje brood tot de kaas is gesmolten en de onderkant goudbruin en knapperig is geworden. Dit is het middelste sneetje van de tosti, leg deze dus even apart.

3. Verdeel twee eetlepels tonijnsalade over één plakje brood, zorg ervoor dat de helft die is ingesmeerd met boter onderop ligt. Dek de tonijnsalade af met kaas en leg hier het sneetje brood dat je zojuist al hebt gebakken bovenop met de kaaskant naar boven.

4. Verdeel nogmaals tonijnsalade over het middelste sneetje brood en leg ook hier weer een plakje kaas op.

5. Dek de tosti af met een derde sneetje brood, de beboterde kant ligt nu naar boven.

6. Bak de tosti aan weerszijden in de koekenpan tot het brood knapperig is geworden en de tussengelegen kaas gesmolten is. Herhaal de laatste stappen voor de tweede tosti.

tuna melt

Een aantal tips:

  • Geitenkaas is wat sterker van smaak dan ‘normale’ kaas, persoonlijk vond ik dit erg goed samengaan met de Tuna Melt;
  • Voeg voor het zuurtje in de salade kleine blokjes augurk toe wanneer je dit lekker vindt;
  • Laat de tonijnsalade in een vergiet uitlekken wanneer je merkt dat deze te nat is;

Join the Conversation

  1. susanne says:

    Lekker! Dit maak ik heel vaak alleen dan maak ik van de tonijn geen tonijnsalade. De volgende keer ga ik het eens proberen!

    1. Sandra Slegers says:

      Hoi Sabine, Een lekker alternatief is cheddarkaas. Dan is het helemaal genieten vind ik, niet die goedkope vierkante plakjes maar
      echte Tophat Cheddar. evt. Kappertjes is ook heerlijk, laatst ook ergens gegeten in een Griekse Boerensalade, was ook een aangename tegenhanger, dat zuurtje. IIg, is het absoluut genieten, deze Amerikaanse TOSTI met hoofdletters!

  2. Hester says:

    Oeh goed idee! De combinatie vis en kaas ken ik al wel een beetje, als ik alleen thuis ben gooi ik graag een wrap onder de grill met zo’n blikje makreel in tomatensaus en kaas ertussen. Ik vind tonijn ook niet altijd súperlekker, maar dit wil ik echt een keer proberen!

    1. Rianti says:

      Heerlijk!!!! Ik heb wat dikkere plakken speltbrood genomen en i.p.v. ui (kan ik niet tegen) peterselie door de tonijnsalade gedaan. Daarnaast geraspte kaas (cheesemix Lidl) gebruikt.
      Smullen!!!!!

  3. MySimplySpecial says:

    Augurk lijkt me een lekkere toevoeging inderdaad!

  4. Joyce says:

    Dit lijkt me zo lekker! Ga ik binnenkort zeker proberen.

  5. Ziet er heel lekker uit! Ipv augurkje, kan je ook kappertjes toevoegen denk ik:)

    1. Sabine Author says:

      Dat zal ook zeker een goede optie zijn!

  6. Ingrid says:

    Heerlijk. Ben het nu ook aan het maken, voor de derde keer nu.

  7. vonneke1@casema.nl says:

    Tonijn in water neem ik aan?

    1. Sabine Author says:

      Dat maakt op zich niet heel erg veel uit, maar ik gebruik meestal tonijn in water inderdaad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close