Oosterse makreel uit de oven

Geef mij een stukje vis en ik ben al heel gauw gelukkig, ik ben namelijk dol op vis. Vooral verse (hele) vis uit de oven. Hoewel ik een hekel heb aan het plukken van graatjes, vind ik het pluizen van het vlees en de boterzachte smaak een genot. Tot mijn schaamte moet ik bekennen dat ik tot voor kort nog nooit verse makreel had gegeten. In de supermarkten vind je het veelal gerookt of in blik en dus vond ik het tijd om van de markt eens twee mooie makreeltjes mee te nemen. Op de blog van Ivonne en Femke, die helaas al lange tijd niet meer is geupdate, vond ik een recept voor Oosterse makreel uit de oven. Dat leek mij wel goed passen bij de romige kokosrijst van laatst en dus ging ik ermee aan de slag.

Wat heb je nodig? (2 personen)

  • 2 makrelen, schoongemaakt en zonder hoofd
  • 3 bosuien
  • 1 rode peper
  • 1 bolletje gekonfijte gember
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels gembersiroop
  • 2 plakjes citroen

1. Verwarm de oven voor op 200°C.

2. Snijd de bosui in ringetjes, verwijder de zaadjes uit de rode peper en snijd ook deze fijn. Hak de knoflook en de gekonfijte gember (je kunt ook verse gember gebruiken) fijn.

3. Verhit een klein beetje olie in een koekenpan en fruit hierin de bosui, peper, gember en knoflook even kort aan.

4. Roer ondertussen de ketjap en de gembersiroop tot een glad papje.

5. Vet een ovenschaal in en leg hier de makrelen in. Leg de plakjes citroen in de buikholtes van de visjes.

6. Voeg de ketjap en de gembersiroop aan de gefruite groenten toe en laat even kort meebakken.

7. Schep een beetje van de saus in de buikholtes van de vis en schenk de rest over de vis heen.

8. Bak de makrelen in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten gaar.

Oosterse makreel uit de oven

Oosterse makreel uit de oven

Join the Conversation

  1. Lijkt me heel lekker! Goed recept om idd eens verse makreel te proberen.

  2. MySimplySpecial says:

    Dat ziet er goed uit! Al heb ik geloof ik ook nog nooit verse makreel gegeten.

  3. Rineke says:

    Heb ook nog nooit verse makreel gegeten. Gaat er nu toch een keer van komen want dit lijkt me super lekker.

  4. Remy | BakingBeautyNL says:

    Ow dit maakt mijn vader wel eens. Zo heerlijk!!! Heb er nu weer zin in…

  5. Verse makreel 2kg Voor 5,00 bij Simonis in scheveningen

    Gewoon doen

  6. Mariette says:

    Lekker! Gisteren gemaakt. Had geen lente uitjes in huis, dus maar met gewone ui gedaan. Wel met verse gember. Het was super lekker, maar had van mij wel wat heter gemogen.

    1. Sabine Author says:

      Volgende keer meer pepertjes dus ;)

  7. Heleen says:

    Makreel is een redelijk goedkope vis, kocht 3 grote voor €11. En wat was het smullen! Ga het recept volgende week weer maken voor vrienden, echte smullen

  8. Ideetje says:

    Het lekkerste makreel recept volgens mijn man. We hebben gisteren genoten van deze vis! Wel heb ik er halverwege een zak wok groenten bijgedaan. Samen met zilvervliesrijst een heerlijke maaltijd!

    1. Sabine Author says:

      Wat leuk om te horen! Goed idee om er een zak wokgroenten bij te doen trouwens, wordt het toch iets meer een volwaardige maaltijd van he.

  9. Sabrina says:

    Lekker recept! Smaken passen echt heel goed bij de makreel.

  10. Tineke bakker je hoort nog van me... says:

    Ik heb een hele gerookte makreel in de koelkast liggen ..ga die eind vd middag fileren en dan zelfde behandelen als in je recept. 20 min. In oven kan denk ik wel korter,?… vis is al gaar, natuurlijk. Dus ga na 10min eens proefen…

    1. Sabine Author says:

      Wat een goede bestemming voor de gerookte makreel. 10 minuten moet inderdaad voldoende zijn.

  11. Laura says:

    Heerlijk! Aanrader, deze houden we erin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close