Bij oudejaarsavond horen naast oliebollen en liters champagne natuurlijk de lekkerste borrelhapjes, en als het aan mij ligt zijn dat er veel. Ik hou van een volle tafel met genoeg lekkers voor iedereen. Dus op het moment dat oud en nieuw dichterbij begint te komen, begin ik al na te denken over wat er allemaal op tafel moet komen te staan. Ik ben niet zo van de hapjes die ik al ken, die ik ieder jaar of bij iedere gelegenheid op tafel zet. Maar dat zal geen verrassing zijn. Het liefst verzin ik telkens wat nieuws en daar kan ik gerust uuuren mee bezig zijn.

Dus zo ook deze keer, om jullie veel inspiratie te kunnen geven heb ik 10 borrelhapjes verzonnen. Zo kun je kiezen wat je lekker lijkt of dit eventueel als aanvulling gebruiken. Tien keer lekkers op een rij, daar heb je denk ik wel wat aan!

1. Toast met geitenkaas en granaatappel.

img_6457

img_6467

2. Roggebrood met oude kaas en vijgenjam.

img_6515

img_6527

3. Camembert met honing, noten en cranberry’s.

img_6570

img_6571

4. BrieCrostini blauwe bessen.

img_6634

img_6646

5. Toast met avocado-eisalade en spek.

img_6702

img_6745

6. Mozzerellaballetjes met pijnboompitjes en zongedroogde tomaat.

img_6984

img_6993

7. Bitterballen met aardappel en pittige kaas.

img_7066

img_7034

8. Mini sandwich met zalm en limoenricotta.

img_7096

img_7104

9. Filodeegrolletjes met Feta + Geroosterde Paprikadip.

img_7257

img_7259

10. Mini kipspiesjes met Pestomayo dip.

img_7289
img_7303

10x Borrelhapjes
Recept printen
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Ingrediënten:
  • 1. Toast met Geitenkaas en Granaatappel
  • ronde toastjes
  • smeerbare geitenkaas
  • een paar eetlepels granaatappelpitjes
  • handje rucola
  • zeezout
  • 2. Roggebrood met Oude kaas en Vijgenjam (12 stuks)
  • 6 plakken smeuïg roggenbrood
  • 8 plakken oude kaas
  • enkele eetlepels vijgenjam
  • 3. Camembert met honing, noten en cranberry's
  • 1 camembert
  • een paar eetlepels honing
  • handje noten
  • handje cranberry's
  • toast
  • 4. BrieCrostini met blauwe bessen
  • 1 meergranen Boulogne stokbrood
  • 1 stuk boerenbrie
  • een handje blauwe bessen
  • een handje walnoten
  • een scheut honing
  • 5. Toast met avocado-eisalade en spek
  • 6 repen spek
  • 2 eieren gekookt
  • 1 rijpe avocado
  • 1 eetlepel yogonaise
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1/2 theelepel komijn
  • peper
  • zout
  • takje verse dille
  • 6. Mozzarellaballetjes met pijnboompitjes en zongedroogde tomaat
  • 1 zakje mini mozzerellabolletjes
  • een handje pijnboompitjes
  • 1 bakje zongedroogde tomaatjes
  • klontje roomboter op kamertemperatuur
  • 7. Bitterballen met aardappel en pittige kaas (12 stuks)
  • paneermeel genoeg in een kom om de ballen doorheen te rollen
  • 3 eieren
  • 300 gram kruimige aardappelen
  • snuf zout
  • 50 ml melk
  • 25 gram boter
  • 1 flinke theelepel pittige mosterd
  • 1 theelepel verse dille
  • 1 eetlepel honing
  • 50 gram bloem
  • 1 stuk pittige kaas
  • 1 liter zonnebloemolie
  • 8. Mini Sandwich met zalm en limoenricotta
  • 6 plakken casinobrood
  • 4 sandwichplakken zalm
  • 1 bakje ricotta
  • 1 limoen
  • 9. Filodeegrolletjes met Feta + Geroosterde Paprikadip
  • 5 vellen filodeeg in de lengte door de helft gesneden
  • 325 gram feta (of witte kaas)
  • klein handje verse spinazie fijn gesneden
  • peper
  • 2 geroosterde paprika's (uit pot)
  • 10. Mini Kipspiesjes met PestoMayodip
  • 350 gram kipfilet haasjes in blokjes gesneden
  • 3 eetlepel yogonaise
  • 3 theelepels verse pesto
  • 1 teen knoflook
  • een beetje citroensap
  • peper
  • zout
Bereidingswijze:
1. Toast met Geitenkaas en Granaatappel
  1. Smeer alle ronde toastjes in met een beetje geitenkaas. Beleg ze met de granaatappelpitjes en een beetje rucola. Bestrooi als laatste met een beetje grof zeezout.
2. Roggebrood met Oude kaas en Vijgenjam
  1. Smeer de plakken roggebrood in met een beetje vijgenjam en beleg daarna met 2 plakken oude kaas. Vervolgens leg je daar weer een plak roggebrood op en daarna weer 2 plakken oude kaas. Eindig met een plak roggebrood. Snij de het blok in 6 kleinere blokjes en maak af met een beetje jam bovenop ieder blokje.
3. Camembert met honing, noten en cranberry's
  1. Verwarm je oven voor op 200 graden. Plaats de camembert in een ovenschaal en bak voor 10 minuten. Haal de kaas vervolgens uit de oven, schenk de honing erover en beleg met de noten en cranberry's. Schuif terug in de oven voor 5 minuten. Als de warme kaas klaar is kun je hem uit de ovenschaal op een diep bord of een bord met een randje plaatsen. Serveer met toastjes.
4. BrieCrostini met blauwe bessen
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij het stokbrood in sneetjes en leg voor 10 minuten op het rooster in de oven. Hierna beleg je ze met plakjes brie en laat je ze nog voor 5 minuten in de oven staan. Als ze klaar schenk je een beetje honing over de briecrostini's en verdeel je er wat blauwe bessen en (gebroken) walnoten over.
5. Toast met avocado-eisalade en spek
  1. Bak het spek in een koekenpan en laat uitlekken op een stuk keukenpapier. Snijd ze vervolgens door de helft.
  2. De salade maak je door de avocado en 2 gekookte eieren in stukjes toe te voegen aan de yogonaise. Roer goed door en voeg het citroensap, de verse dille, komijn en peper en zout toe. Roer nogmaals goed door en de salade is klaar.
  3. Beleg ieder toastje met een half plakje spek en een beetje salade. Maak af met een beetje verse dille.
6. Mozerellaballetjes met Pijnboompitjes en zongedroogde tomaat
  1. Rooster de pijnboompitjes in een koekenpan tot ze een lichtbruine kleur hebben. Leg ze vervolgens in een schone theedoek en vouw deze dubbel, sla de pijnboompitjes kapot met een deegroller of ander stomp voorwerp.
  2. Dep de mozerellaballetjes droog op een stukje keukenpapier en smeer ze vervolgens in met een beetje roomboter. Rol door de pijnboompitjes, en prik de balletjes met een cocktailprikker op een zongedroogd tomaatje.
7. Bitterballen met Aardappel en Pittige kaas
  1. Schil de aardappelen en kook ze gaar. Giet af en laat de aardappelen afkoelen.
  2. Meng 1 ei, de melk, de boter en de bloem door de aardappel. Voeg de mosterd, dille en honing toe en kneed nog even goed door elkaar.
  3. Snij de pittige kaas in blokjes van ongeveer 1,5x1,5 cm en kneed met het aardappelmengsel eromheen tot een bal. Herhaal dit tot alle aardappel op is.
  4. Verhit nu in een hoge pan de zonnebloemolie tot 170-180 graden.
  5. Zet een bakje paneermeel klaar en een bakje met de 2 overige, losgeklopte eieren. Rol 1 voor 1 de ballen eerst in ei en vervolgens in paneermeel. Laat de ballen voorzichtig in de hete olie zakken en frituur tot ze mooi bruin zijn. Laat ze vervolgens uitlekken op keukenpapier. Test bij de eerste bal even of de kaas mooi smelt, zo weet je of de anderen er misschien iets langer in moeten.
8. Mini Sandwich met Zalm en Limoenricotta
  1. Roer de ricotta los in een schaal. Rasp vervolgens de limoen hierboven en knijp daarna de limoen ook over de ricotta uit. Meng door elkaar en voeg eventueel een beetje grof zout toe.
  2. Smeer een beetje van het ricottamengsel op een boterham en beleg met een plak zalm. Herhaal dit nog een keer en eindig met een boterham.
  3. Snij het grote blok in kleinere blokjes en smeer op ieder blokje nog een beetje van het ricottamengsel. Maak eventueel af met een beetje limoenrasp.
9. Filodeegrolletjes met Feta + Geroosterde Paprikadip
  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Verkruimel 200 gram feta in een schaal en meng de spinazie erdoor. Bestrooi met een beetje peper.
  3. Haal 5 plakken filodeeg uit de vriezer en leg ze op een vel bakpapier. Snijd in de lengte door midden en beleg ze onderaan met een beetje van het fetamengsel. Rol voorzichtig op en knijp de uiteinden samen. Leg alle rolletjes die klaar zijn op een met bakpapier beklede bakplaat. Schuif de 10 rolletjes in de oven voor ongeveer 20 minuten.
  4. Maak nu de dipsaus door de paprika's en 125 gram feta te mixen in een blender. Voeg eventueel een beetje olijfolie of water toe als de saus niet vloeibaar genoeg is.
10. Mini kipspiesjes met PestoMayodip
  1. Verhit een beetje olijfolie in een wok- of koekenpan. Bak de kipblokjes snel gaar en voeg kort nadat je de kip in de hete pan hebt gedaan de knoflook, het citroensap en de peper en zout toe.
  2. Laat de kip afkoelen. Maak ondertussen de dipsaus door de verse pesto* te mengen met de yogonaise. Als de kip afgekoeld is rijg je de blokjes per twee op een cocktailprikker.

*Voor het lekkerste resultaat kun je het beste pesto zelf maken, en dat is heel makkelijk met dit recept.

Over de auteur

30 jaar, werkt met veel plezier samen met Sabine en creëert 2 dagen per week nieuwe guilty pleasures en hier en daar ook gezonde gerechten. Wil zo veel mogelijk (steden) van de wereld zien, woont samen met Tobias in Deventer en heeft een grote passie voor natúúrlijk koken & bakken, maar ook voor grafisch ontwerp, fotografie, crossfit en cheesecake.

Gerelateerde berichten

10 reacties

  1. Birgit

    Voor mijn (schoon)familie hoef ik zulke hapjes niet op tafel te zetten, dan kan ik eind van de avond alles weggooien. Heb wel vaker geëxperimenteerd met hapjes en taarten, maar meestal valt het niet in de smaak, terwijl ik het heel leuk en lekker vind. Daarom bespaar ik me de moeite tegenwoordig maar en staat er altijd hetzelfde op tafel.

    Beantwoorden
  2. Roos

    Wat een heerlijke hapjes allemaal, vooral de camembert zie ik wel zitten! Ik vier mijn oud & nieuw alleen niet thuis, dus deze hapjes maken zit er helaas niet in.

    Beantwoorden
  3. Britt

    Ik ben geen fan van kaas, maar een aantal dingen lijken me wel heel erg lekker! Ik ga de toastjes met granaatappel, de bitterballen en de loempiaatjes op het to-bake lijstje zetten,

    Beantwoorden
  4. Anneroos

    Jeetje heb je al deze gerechtjes speciaal nu voor de feestdagen bedacht en gemaakt? Wat een werk moet dat zijn geweest zeg voor je, mijn complimenten. Nu snap ik waarom je het zo druk hebt als blogger haha!

    Beantwoorden
  5. M

    de roggebrood met vijgenjam en oude kaas lijkt me zoo lekker!
    Ik ga dat denk ik morgen gewoon als lunch eten :)

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.