Toen laatste de preien in de Bonus waren wilde ik daar per se iets mee doen. Ik ben helemaal niet echt iemand die altijd maar op de aanbiedingen let hoor. Ik maak vaak gewoon een eetplanning en pas mijn boodschappen daarop aan, maar soms is het wel zo dat ik ineens ergens zin in kan hebben als ik iets voorbij zie komen. Dat was dus het geval met prei. Nu had ik het gewoon kunnen koken, kunnen wokken of kunnen bakken maar ik besloot het te gebruiken in deze aardappelgratin met prei en zalm, een makkelijke maaltijd met knétterveel smaak. Een tikkeltje lente-achtig en daar ben ik zo langzamerhand echt wel aan toe.

Mocht je niet zo van de zalm zijn dan kun je ook prima andere soorten vis gebruiken voor dit gerecht. Of kip, als je dat lekkerder vindt. Overigens kan ik me voorstellen dat je denkt “wordt de zalm niet véél te droog als hij 45 minuten de oven in moet?” – nope! Omdat hij zo bedekt wordt door de room, de aardappeltjes en de prei lijkt het wel alsof hij minder snel gaart. In ons geval was namelijk zelfs na 45 minuten de zalm boterzacht. Top dus.

Inspiratie voor dit gerecht vond ik bij Ciao Florentina.

Aardappelgratin met prei en zalm

Aardappelgratin met prei en zalm

Aardappelgratin met prei en zalm
Recept printen
Stemmen: 1
Score: 4
Jij:
Stem op dit recept!
2personen personen
Ingrediënten:
  • 2 middelgrote aardappelen in dunne plakjes geschaafd
  • 2 preien in halve ringen
  • 300 gr verse zalm in blokjes van 2 cm
  • 250 ml kookroom
  • 1 ei
  • 150 gr gruyère geraspt
  • 1 tl mosterd
  • snuf nootmuskaat
  • peper en zout
  • verse bieslook
Bereidingswijze:
  1. Verwarm de oven voor op 180°C en vet een ovenschaal van 25cm in met boter.
  2. Was de prei grondig en laat deze goed uitlekken. Bak de prei in een beetje olie zo'n 5 minuten voor tot het net wat zachter wordt.
  3. Verdeel de aardappelschijfjes over de bodem van de ovenschaal en schep hier de prei en de stukken zalm op. Bestrooi het geheel met peper en zout. Dek alles af met een volgend laagje aardappelschijfjes.
  4. Doe de kookroom, het ei, 100 gr gruyère, de mosterd, nootmuskaat, peper en zout in een kom en kluts het geheel goed op.
  5. Schenk het mengsel over de zalm, prei en aardappeltjes in de ovenschaal.
  6. Verdeel de rest van de geraspte gruyère over de schaal en bak het gerecht in het midden van de oven in 45 minuten gaar.
  7. Garneer het gerecht met verse bieslook en serveer direct.

Over de auteur

28 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015) en Reishonger (2017). Instagram: @ohmyfoodnessnl

Gerelateerde berichten

3 reacties

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.