Eén keer eerder maakte ik Babka en dat was deze variant met pindakaas en chocolade. Be-la-che-lijk lekker en echt, je blijft je vingers aflikken. Babka is een Joods, luchtig, ietwat zoetig brood dat vaak gemaakt wordt met een vulling van kaneel of chocolade. Ik vind het altijd lastig om aan te geven waar mij het ’t meeste aan doet denken. Het is niet echt een brood maar ook zeker geen cake. Qua smaak en textuur komt het denk ik nog het meest dicht in de buurt van brioche. Echter wordt Babka op een speciale manier gevouwen waardoor de vulling als het ware door het hele brood heel wordt gevlochten en het brood er van de bovenkant heel mooi uitziet. De Babka die ik eerder met pindakaas en chocolade maakte was al heel erg lekker, maar nu het zomer is wilde ik graag iets doen met zomerfruit. De combinatie van perziken en blauwe bessen leek me heerlijk en zowel qua smaak als kleur heeft de combinatie veel goeds gedaan. Want zeg nou zelf, ziet deze Babka er niet gruwelijk lekker uit? Neem er even wat tijd voor om dit brood, ik noem het toch maar even brood, te maken – het moet namelijk twee keer rijzen en het vlechten is even een gepriegel, maar ik garandeer je dat je rijkelijk wordt beloond voor het harde werk!

Babka met perzik en blauwe bessen

Babka met perzik en blauwe bessen

Babka met perzik en blauwe bessen
Recept printen
Stemmen: 1
Score: 1
Jij:
Stem op dit recept!
1stuk stuk
Ingrediënten:
  • 350 gr bloem
  • 50 gr kristalsuiker
  • 1 tl instant gist
  • 50 ml water
  • 2 eieren
  • snuf zout
  • 75 gr ongezouten roomboter - op kamertemperatuur
  • 1 perzik - geschild en in blokjes gesneden
  • 75 gr blauwe bessen
Bereidingswijze:
  1. Doe de bloem, kristalsuiker en instant gist in een kom en schep dit even om met een lepel.
  2. Voeg dan het water toe en kneed de ingrediënten met een keukenmachine door.
  3. Voeg een voor een de eieren toe en tot slot ook in etappes het zout en de boter.
  4. Kneed het geheel tot een zacht en soepel deeg. Vorm met je handen een bal van het deeg en leg deze in een licht ingevette kom. Dek de kom af en laat het Babkadeeg 1 uur op kamertemperatuur rijzen.
  5. Kneed het deeg na de rijs nog een keertje door en rol het daarna uit tot een lange, rechthoekige plak van ongeveer 1/2 cm dik.
  6. Verdeel de blokjes perzik en blauwe bessen over de bovenkant van de plak deeg en rol het deeg daarna over de breedte op. Hetzelfde als je eigenlijk doet met cinnamonrolls.
  7. Snijd de gevulde deegrol vervolgens over de lengte doormidden en leg de twee strengen deeg met de vulling naar boven naast elkaar.
  8. Duw de bovenkanten van de twee strengen deeg stevig tegen elkaar aan en vlecht beide strengen vervolgens in elkaar.
  9. Vet een cakevorm (of broodvorm) lichtjes in en leg hier de gevlochten Babka in. Dek de vorm af en laat de Babka nogmaals 1 uur rijzen.
  10. Verwarm de oven voor op 200°C en bak de Babka in het midden van de oven in 30 minuten gaar.
  11. Laat de Babka 10 minuten in de vorm afkoelen voordat je hem voorzichtig uit de vorm haalt en vervolgens helemaal laat afkoelen.

Over de auteur

28 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

2 reacties

  1. Francien

    Dag Sabine,

    Zag je recept vanmorgen en heb het gemaakt! Net het kontje geproefd (was nog een beetje warm) met een beetje roomboter. Wat heerlijk, zo mooi fluffy en een zuurtje van de perzik! Een fantastisch recept. Ik ga het zeker nog een keer maken, dankjewel!!

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.