Over Baklava hoor ik altijd om me heen dat je er van moet houden; de één is er gek op en de ander laat het liever staan. Ik behoor tot de eerste categorie want als je me inmiddels ook maar een kléin beetje kent, dan weet je dat ik enorm van zoet hou. Wat dat betreft een kleine tegenpool van Sabine want hoewel zij zoet ook heerlijk vindt, ze kan het makkelijker laten staan dan ik. Gaat het over hartig dan zijn de rollen omgedraaid.

Baklava dus, mierzoet. Echt heel erg lekker en dit best wel makkelijke recept leent zich perfect voor een feestelijke dag. Want als je dit maakt dan wil je het delen.

Aan de slag

Besloten om dit te gaan maken? Sowieso een goed plan en het is dus niet eens zo moeilijk, je moet er alleen even de tijd voor nemen. Baklava bestaat uit eigenlijk maar een paar ingrediënten waaronder filodeeg en deze vellen moet je met beleid op elkaar leggen met telkens een laag gesmolten boter en nootjes met kaneel ertussen. Strak oprollen, in stukken hakken, strooi er nog wat van het notenmengsel over en schuif in de oven om bruin en krokant te laten worden. Als laatste overgieten met siroop en je hebt deze prachtige kubusjes om indruk mee te maken.

Ik haalde dit fijne recept uit het boek ‘Recepten uit Istanbul’, te koop voor 24,95 via Bol.com

Baklava
Recept printen
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
40blokjes blokjes
Ingrediënten:
  • Baklava
  • 250 gram walnoten
  • 1 el kaneel
  • 250 gram roomboter
  • 30 vellen filodeeg 3 doosjes
  • Stroop
  • 200 ml water
  • 400 gram suiker
  • 1 el citroensap
Bereidingswijze:
  1. Maak eerst de stroop. Verhit 200ml water en de suiker onder voortdurend roeren in een pan. Verwijder het witte schuim dat zich aan het oppervlak vormt en voeg het citroensap toe zodra het geheel kookt. Laat nog 3 minuten op het vuur staan terwijl je blijft roeren.
  2. Maal de noten fijn in een keukenmachine. Meng de fijngemalen noten met de kaneel.
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden en smelt de boter in een pan.
  4. Besmeer een vel filodeeg met gesmolten boter (besmeer het vel slechts aan 1 kant en overdrijf niet met de boter). Leg er voorzichtig een ander vel filodeeg op en besmeer ook dat met boter. Herhaal tot 5 vellen filodeeg op elkaar liggen. Bestrooi met het notenmengsel en zijn de vellen door. Rol elke helft op tot een strakke rol. Leg de rollen in een grote ovenschaal en herhaal et de rest van het deeg en de vulling tot het deeg en de boter op is.
  5. Bewaar een handvol van het notenmengsel voor de garnering. Je zou ongeveer acht rollen moeten kunnen maken. Leg ze dicht tegen elkaar in de schotel en snijd dan elke rol voorzichtig in 5 stukken. Bestrooi met e rest van het notenmengsel en bak 30 minuten in de oven. De baklava moet mooi goudbruin zijn.
  6. Giet de koude siroop over de baklava zodra je deze uit de oven haalt.

Over de auteur

30 jaar, werkt met veel plezier samen met Sabine en creëert 2 dagen per week nieuwe guilty pleasures en hier en daar ook gezonde gerechten. Wil zo veel mogelijk (steden) van de wereld zien, woont samen met Tobias in Deventer en heeft een grote passie voor natúúrlijk koken & bakken, maar ook voor grafisch ontwerp, fotografie, crossfit en cheesecake.

Gerelateerde berichten

één antwoord

  1. Chantal

    Ik hou totaal niet van zoet! Chocolade of snoep maak je me niet blij mee. Maar baklava daarin tegen bestel ik altijd! Zo lekker wil het altijd eens zelf maken maar het leek me erg moeilijk. Toch maar eens dit recept proberen

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.