Caprese Empanadas

Op de een of andere manier vind ik Empanadas heel erg feestelijk. Dat komt denk ik door de wetenschap dat dit lekkere hapje eigenlijk altijd met liefde gemaakt móet zijn. Want: een vulling die zorgvuldig gekozen wordt en alle vellen deeg die met de hand dichtvouwen worden. Maar ook feestelijk omdat het echt een hapje is wat je op tafel zet als er ook daadwerkelijk wat te vieren valt.

Omdat ik mijn vellen deeg vrijwel altijd vul met vlees of kip, koos ik nu eens voor een makkelijke en vooral snellere variant: Caprese. Zo hoef je van tevoren geen vlees te garen en kun je direct aan de slag met vullen. Én je hebt maar weinig nodig. Tomaat, mozzarella en basilicum zijn de basis van een caprese salade maar om deze empanadas een beetje meer pit te geven heb ik knoflook en in verhouding wat meer basilicum toegevoegd. En omdat dipsaus altijd een goed idee is, maakte ik er eentje van mayo en balsamico azijn. Hoeft niet! Mag altijd.

Overigens is het heel handig om voor het maken van deze empanadas een knijper te gebruiken. Ik kocht een setje met 3 verschillende maten voor €7,95 bij een kookwinkel en de middelste maat is echt perfect voor de hartige plakjes deeg die je voor dit recept nodig hebt. Een kwestie van een plakje erop leggen, het midden beleggen met de vulling en dichtknijpen (en de hoekjes even afsnijden). Zo maak je ze in een handomdraai!

3M8A5841

5 van 1 stem

Caprese Empanadas

Porties12 empanadas

Ingrediënten

  • 12 plakjes deeg voor hartige taart
  • ongeveer 12 tros cherrytomaatjes in vieren gesneden (partjes)
  • 1 grote bol mozzarella in plakjes gesneden
  • 10 takjes basilicum
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • peper
  • zout
  • 1 ei losgeklopt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Haal de plakjes deeg uit de vriezer en leg alle plakjes op het aanrechtblad (de kant met het velletje papier naar beneden) om te ontdooien.
  • Snijd ondertussen de basilicum fijn en meng deze met de olijfolie, knoflook, peper en zout tot een grof mengsel. Zet opzij.
  • Als je een empanadas knijper hebt: haal het velletje papier van het deeg af en leg 1 plak deeg op de knijper. Vul het midden ervan met een plak mozzarella en daarop 3 á 4 partjes tomaat. Bestrijk daarna royaal met het basilicum mengsel.
  • Bestrijk de randen met een beetje ei en knijp de empanada dicht. Snijd de hoekjes eraf. Als je geen knijper hebt: doe exact hetzelfde maar vouw de plak deeg met de hand dubbel.
  • Herhaal deze stappen tot je de 12 empanadas klaar hebt en bestrijk ze daarna allemaal met ei. Schuif in de oven voor zo'n 20 minuten.

Notities

Voor de balsamico-mayo: Meng twee eetlepels mayonaise met een scheut balsamicoazijn en evt. een beetje peper.

Join the Conversation

  1. Tessa says:

    Dit ga ik binnenkort uitproberen! Ben benieuwd, ik vind echt zo’n party snack of voor bij de bbq.

  2. MARIJKE says:

    Wat een fantastisch idee! Ik heb inderdaad ook die handige empanada knijpers maar liggen nog ongebruikt in de kast. Dit recept klinkt echt heel lekker!

  3. Margot says:

    Dit lijkt me heerlijk, helemaal mijn combinatie!

  4. Hoe hoor je dit gerecht te eten?
    Warm, koud, lauw …
    Het ziet er heel erg lekker uit!

    1. Sabine says:

      Hoe je wil! Warm of lauw is het lekkerst; dan is de kaas nog een beetje gesmolten.

  5. Daniëlle says:

    Ziet er weer heerlijk uit!

  6. Dit recept lijkt me leuk om te maken voor een babyshower, dat twee uurtjes rijden is. Dus hierbij mijn vraag: kan ik de empanadas van tevoren afbakken en daar nog een keer opwarmen? En welke tijden / graden kan ik dan het beste aanhouden?

    1. Sabine says:

      Ja hoor, dat kan prima. Ik zou de halve baktijd aanhouden voor het voorbakken en ze op de plek van bestemming helemaal afbakken, dan voorkom je dat ze droog worden. En anders kun je de empanada’s ook even opwarmen in de magnetron als je ze wel al hebt afgebakken of zelfs koud eten.

Laat een antwoord achter aan Kim Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close