Cook the Books: Cheesecake met Boterkoek Bodem uit Lekker van Miljuschka

Ohw YES! Het boek ‘Lekker’ van Miljuschka was deze week aan de beurt in Cook the Books en daar keek ik stiekem al een beetje naar uit. Deze dikke pil is namelijk gevuld met de meest heerlijke recepten en bevat naast hoofdstukken over groenten en vlees, ook een hoofdstuk met alleen maar cheesecakes. Ik herhaal; een hoofdstuk met alleen maar cheesecakes. Jongens, dat vind ik gewoon een feestje hoor.

Miljuschka vertelt in het voorwoord van haar boek dat lekker eten bij haar centraal staat, maar ook op welke manier het een rode draad in haar leven is. Van hoe ze vroeger met haar moeder over de Dappermarkt wandelde, op zoek naar dingen die anders werden weggegooid maar waar prima nog iets lekkers mee te maken was, tot nu; koken voor grote groepen vrienden en voor haar het belangrijkste gezelschap; haar kinderen. Ze zegt ook; ‘Eten staat voor mij voor genieten, koken is zorgen voor de mensen van wie ik houd, samen eten is mijn leven delen. En boven alles moet het lekker zijn.’ Nou inderdaad Miljuschka, daar zijn we het hartstikke mee eens.

Lekker en makkelijk

‘Lekker’ is een boek dat boordevol recepten staat die niet moeilijk zijn, en die je met maar weinig ingrediënten kunt klaarmaken. Miljuschka gaat in de meeste gevallen uit van een goede basis, zoals een goed stuk vlees van de slager of een mooie vis van de visboer. Ze deelt tips met je, dat je vis bijvoorbeeld nooit op maandag moet kopen omdat de visafslag dan gesloten is en de vis dan eigenlijk helemaal niet zo vers is als je dacht. Of dat je je groenten het beste kunt bakken in hete olie, omdat ze dan lekker knapperig blijven. Én ze laat je gerechten klaarmaken die je misschien niet zo snel zelf had bedacht, zoals mergpijpjes boter, kalfstong en zeevruchtenrisotto.

Het is overduidelijk dat Miljuschka een grote liefde voor koken heeft; ze deelt in dit boek niet alleen haar lekkerste gerechten, maar ook haar passie met je. Pluspunten wat mij betreft. En die gelden ook voor de Chunky Banaan Granola, een recept van haar dat ik al een hele tijd geleden ontdekte en toen standaard iedere week, op zondagavond klaarmaakte.

Cheesecake

Terug naar de cheesecakes. Een heel goed idee om hier een heel hoofdstuk aan te besteden en aangezien Sabine en ik enorme fans van cheesecake zijn, was de keuze vrij snel gemaakt. Één van deze taarten moet gemaakt worden. Welke was nog even lastig kiezen maar een cheesecake met een boterkoekboden klinkt wel héél erg goed, hieronder het recept!

‘Lekker’ is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com voor €20,00.

img_6290

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

cheesecake met boterkoek bodem

No ratings yet

Cook the Books: Cheesecake met Boterkoek Bodem uit Lekker van Miljuschka

Porties1 cheesecake

Ingrediënten

Bodem

  • 100 gram roomboter
  • 100 gram suiker
  • 1 ei
  • 125 gram bloem
  • snuf zout

Vulling

  • 900 gram roomkaas
  • 250 gram suiker
  • 5 eieren
  • 1 eidooier
  • 50 ml slagroom
  • 1 eetlepel maïzena
  • 1 tl vanille extract

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Klop de boter en suiker met een mixer tot een luchtig geheel. Doe het ei erbij, roer de bloem en het zout erdoor en meng tot een korrelig deeg. Druk het deeg op de bodem va de springvorm en bak het 20 minuten.
  • Meng voor de vulling de roomkaas met de suiker totdat er geen klontjes meer in zitten. Doe er één voor één de eieren bij; voeg het volgende ei pas toe als het eerste is opgenomen. Roer ook de eidooier erdoor, en vervolgens slagroom, maïzena en vanille extract.
  • Haal de bodem uit de oven als hij klaar is en verlaag de temperatuur naar 140 graden. Schuif een bakje met water op de bodem van de oven. De stoom geeft de taart een mooie egale bovenkant. Schenk de vulling op de bodem, schuif de springvorm in de oven en bak 2 uur. Zet na 2 uur de oven uit en laat de cheesecake in de oven helemaal afkoelen. Doe de oven niet open!
  • Je kunt de cheesecake de hele nacht in de oven laten staan, maar hij kleurt dan wel door. Je kunt hem met een gerust hart ook na 2 uur uit de oven halen, en daarna 4 uur in de koelkast zetten.

Notities

Gebruik een bakvorm van 24cm doorsnede.

Join the Conversation

  1. Merel says:

    Heerlijk een hoofdstuk vol met cheesecakes! Lijkt me ook een erg leuk boek, al denk ik dat het voor mensen die geen vlees eten misschien een iets minder toegankelijk boek is. Wel heel leuk om deze review te lezen ;-) Fijn weekend! Liefs, Merel

  2. Daniëlle says:

    O wauw! Boterkoek en cheesecake …. dat moet wel lekker zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close