Cook the Books: Indiase Linzencurry uit Feest!

24Kitchen pompt er ook maar kookboeken uit. Logisch ook, volgens mij gaan hun boeken als zoete broodjes over de toonbank. Het mooie van de 24Kitchen boeken vind ik dat ze allemaal een beetje hetzelfde stijltje hebben, waanzinnige gerechten bevatten en iedere chef aan zijn/haar trekken komt wat betreft het lanceren van een kookboek. Maar nu is er een nieuw boek waarin alle chefs hun krachten hebben gebundeld: Feest! Met de naderende feestdagen leek het me passend om aandacht te besteden aan dit boek en daarom laat ik je vandaag een kleine sneak peek zien en deel ik in deze Cook the books het recept voor Indiase Linzencurry.

Feest! opent met de slogan ‘het hele jaar door feestelijke gerechten’ en wanneer je door het boek bladert zul je inderdaad zien dat er diverse recepten instaan voor speciale gelegenheden. Kerst, Oud & Nieuw, Sinterklaas en zelfs Halloween komen aan bod maar ook de wat meer persoonlijke feestdagen zoals een verjaardag of kinderfeestje. Eén hoofdstuk vind ik opvallend en doet om heel eerlijk te zijn een klein beetje aan als ‘shit, we hebben nog niet genoeg recepten dus er moet nog iets bij’. Ik heb het over ‘Elke dag feest’. In dit hoofdstuk vind je onder andere het recept voor de Indiase Linzencurry die ik zometeen met je ga delen, maar ook recepten voor Vietnamese Pho, slaschuitjes en een pittige salade. Leuk en lekker natuurlijk, maar feestelijk? Mwah.

24Kitchen Feest!

24Kitchen Feest!

Waar ze bij 24Kitchen heel goed in zijn is de fotografie, die is echt fantastisch namelijk. Niet al teveel poespas maar de gerechten zijn wel zo gestyled dat ik direct zin heb om alles te proeven. Zo vind ik de Paashaasbrownies van Miljuschka echt heel leuk en lijken ze me waanzinnig lekker. Een foto van een Feeststol doet ook direct zin hebben in bakken en de spread waarop Danny zijn ‘verjaardagsrijsttafel’ staat afgebeeld is ook gelukzalig.

24Kitchen Feest!

Als je op zoek bent naar een kookboek met inspiratie voor feestgerechten dan zit je met Feest! wel goed. Met meer dan 100 recepten ben je voorlopig nog wel even zoet. Of ze allemaal even feestelijk zijn laat ik aan jou over, maar lekker koken zul je zeker doen. Daarnaast delen de 24Kitchen-chefs hun signature dish en hun tips voor stressvrije (voor)bereidingen en daar zijn we stiekem allemaal wel naar op zoek toch? Niets is fijner dan relaxt het kerstdiner in gaan. Of stressvrij een mooie verjaardagstaart op tafel toveren.

Als je fan bent van de 24Kitchen boeken dat is Feest! absoluut een aanrader. Ik vind het zelf niet een heel bijzonder boek en ook niet per se een musthave in je kookboeken arsenaal, maar het is zeker een  boek dat me vrolijk maakt en waaruit ik zeker wat inspiratie kan halen.

Feest! van 24Kitchen is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com voor €24,99.

Voor deze Cook the Books koos ik voor de Indiase Linzencurry. Niet per se een feestelijk gerecht, maar wel eentje die me heel erg lekker leek. En bovendien is het een vrij makkelijk te maken gerecht. Ik heb er wel één kleine kanttekening bij en dat is dat ik zoete aardappel, linzen, rijst én Naan voor één maaltijd wel heel erg veel vind. Ik zou er zelf dan ook voor kiezen om deze curry met óf brood óf een schepje rijst te serveren maar niet allebei. Of vervang eventueel de zoete aardappel voor pompoen, dat moet ook erg lekker zijn. Uiteraard kun je als je een feestje geeft alles gewoon op tafel zetten, dan kunnen jouw gasten zelf kiezen!

Indiase Linzencurry

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Indiase Linzencurry

No ratings yet

Indiase Linzencurry

Porties4 personen

Ingrediënten

  • 200 gram gedroogde rode linzen
  • 150 gram gedroogde puylinzen
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 cm verse gember fijngesneden
  • 1 rode peper fijngehakt
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 1 eetlepel garam masala
  • 1 eetlepel tomatenpuree in grove stukken
  • 1 scheut zonnebloemolie
  • 3 tomaten
  • 1 grote zoete aardappel in stukken
  • 400 milliliter kokosmelk
  • 3 eetlepels yoghurt
  • 1 bosje koriander of peterselie ;)
  • 1 citroen
  • 250 gram basmatirijst
  • 1 klontje boter

Instructies

  • Week voor de curry de linzen minstens 2 uur in lauwwarm water.
  • Doe de knoflook, ui, gember, rode peper, de specerijen, tomatenpuree en zonnebloemolie bij elkaar in een kommetje en roer dit goed door. Verhit een diepe pan op hoog vuur en fruit hierin de currypasta zo'n 3 minuten.
  • Giet de linzen af en voeg ze toe. Doe ook de tomaten en zoete aardappel in de pan en blus het geheel af met de kokosmelk. Draai het vuur laag, doe de deksel op de pan en stoof de linzencurry in circa 30 minuten gaar. Voeg als de curry bijna klaar is een eetlepel yoghurt toe.
  • Kook ondertussen de basamatirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Roer zodra de rijst gaar is er een klontje boter doorheen.
  • Serveer de Indiase Linzencurry met de rijst, extra yoghurt en verse koriander of peterselie.

Join the Conversation

  1. Rachel Kromdijk says:

    Ziet er zeker smakelijk uit, fijn weekend!

  2. Dionne says:

    Hihi 1 eetlepel tomatenpuree in grove stukken :P

  3. Wat doe je met de Citroen? Deze staat wel in de lijst, maar wordt niet verder vermeld in het recept.

    1. Sabine Author says:

      Oh, oeps! Hiermee (met het sap) breng je de curry op smaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close