Van kinds af aan ben ik al dol op rijstevlaai, het was mijn favoriete taart om te vragen op mijn verjaardag en nog steeds vind ik het onwijs lekker. Het was echter alweer een héle poos geleden dat ik een vlaai had gemaakt en voor deze decembermaand leek het me leuk om een Sinterklaasvlaai te maken. Natuurlijk kun je met de vulling naar hartelust variëren maar voor mij moest het een rijstevlaai met strooigoed worden. Ziet er super gezellig uit toch? Het is ook eens een keertje iets anders, zo’n vlaai op tafel zetten in plaats van simpelweg een bakje met strooigoed. Het maken van deze vlaai gebeurt in een aantal etappes, we beginnen met het zelf maken van de vlaaibodem want dat is het allerlekkerst, vervolgens maken we rijstepap en uiteindelijk maken we daar een vlaai van. De reden dat ik mascarpone aan de slagroom heb toegevoegd en niet heb gekozen voor simpelweg opgeklopte slagroom, is omdat de mascarpone ervoor zorgt dat de room steviger wordt. Hierdoor kan de room het gewicht van het strooigoed dragen en kakt niet de hele taart in. Wel zo fijn voor het oog!


Klik hier als je de video niet kunt zien

Rijstevlaai met strooigoed

Rijstevlaai met strooigoed
Rijstevlaai met strooigoed

 

Fastfood Friday: Rijstevlaai met strooigoed
Recept printen
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
1vlaai (26cm) vlaai (26cm)
Ingrediënten:
  • Vlaaideeg:
  • 50 gr boter - op kamertemperatuur
  • 50 gr kristalsuiker
  • 1 ei
  • 100 ml karnemelk
  • 1 zakje instant gist - 7 gr
  • 300 gr bloem
  • snuf zout
  • Rijstvulling:
  • 700 ml volle melk
  • 125 gr dessertrijst
  • 100 gr kristalsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 2 eieren
  • Mascarponeroom:
  • 250 ml slagroom
  • 125 gr mascarpone
  • 50 gr poedersuiker
  • Verder:
  • gesmolten chocolade
  • strooigoed
Bereidingswijze:
  1. Doe de boter samen met de suiker in de kom van de keukenmachine en klop dit romig. Voeg dan het ei langzaam en de karnemelk toe.
  2. Voeg vervolgens gist, bloem en zout toe en kneed het geheel tot een soepel deeg. Zet het deeg vervolgens minimaal 2 uur op een warme plek om te rijzen.
  3. Maak ondertussen de rijstvulling. Breng hiervoor de melk samen met de suiker en vanillemerg en het vanillestokje aan de kook. Vis het leeggeschraapte vanillestokje uit de melk en voeg de dessertrijst toe zodra de melk kookt en kook de rijst in 10-12 minuten gaar. Je wil dat de rijst de melk opneemt maar het mag nog wel een dikke pap zijn.
  4. Roer de eieren door de rijstepap en laat dit ietwat afkoelen.
  5. Rol het vlaaideeg op een licht bebloemd aanrecht uit tot een plak die groter is dan de vlaaivorm. Vet de vlaaivorm in en verwarm de oven voor op 180°C.
  6. Bekleed de volledige vlaaivorm met het deeg. Leg een bakpapiertje op het deeg en stort hier blindbakbonen of rijst in. Bak de vlaaibodem 10 minuten in de oven voor.
  7. Verwijder de bakbonen en het bakpapier en schep de rijstepap in de vlaaivorm. Verdeel de vulling goed over de bodem van de vlaai en bak de taart vervolgens in 25-30 minuten in de oven gaar. De vulling mag nét stevig zijn.
  8. Laat de rijstevlaai helemaal afkoelen en maak ondertussen de mascarponeroom. Klop hiervoor de slagroom, mascarpone en poedersuiker op tot een stevige room.
  9. Verdeel de mascarponeroom over de bovenkant van de afgekoelde rijstevlaai en sprenkel hier wat gesmolten chocolade overheen.
  10. Verdeel het strooigoed over de bovenkant van de vlaai. De vlaai is afgedekt in de koelkast ongeveer 3 dagen houdbaar.

Over de auteur

28 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

2 reacties

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.