Na het maken van de overheerlijke Vegan Baklava-rolletjes van laatst had ik een flinke rol filodeeg over. Ik haal mijn filodeeg tegenwoordig bij de Turkse supermarkt omdat ‘vers’ filodeeg vélen malen fijner werkt dan filodeeg uit de vriezer. Echt, ik kan niet genoeg benadrukken hoe kwalitatief slecht filodeeg uit de vriezer is. Wellicht heeft het met mijn onkunde te maken hoor, maar nog nooit heb ik alle blaadjes filodeeg uit zo’n vriezer-verpakking er heel uit kunnen krijgen. Het scheurt bij de minste of geringste aanraking al. Na hopeloos veel frustratiemomenten heb ik vriezer-filodeeg compleet uit mijn leven gebannen en rijd ik er nu dus voor naar de Turkse supermarkt. Daar wordt filodeeg buiten de koeling verkocht, in grote soepel vellen die bijna niet kunnen scheuren. Ok, dat laatste is overdreven maar je moet zeg maar wel je best doen om het gescheurd uit de verpakking te halen. Filodeeg is relatief lang houdbaar maar bij de Turkse supermarkt zitten er behóórlijk wat vellen in een verpakking. Zoveel dat ik na het maken van de rolletjes echt iets met filodeeg moest maken van mezelf zodat het niet te lang in de koelkast zou liggen. Het resultaat werd deze filodeegtaart met kipgehakt, spinazie en feta. Super lekker en ideaal om te eten met een salade ernaast.

Filodeegtaart met kipgehakt, spinazie en feta

Filodeegtaart met kipgehakt, spinazie en feta

Filodeegtaart met kipgehakt, spinazie en feta
Recept printen
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
3-4 personen personen
Ingrediënten:
  • 8 grote vellen filodeeg *
  • 1 ui - gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook - fijngehakt
  • 300 gr kipgehakt
  • 300 gr wilde spinazie
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl oregano
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 4 eieren
  • 100 gr Feta
  • 1 tl maanzaadjes
  • 1/2 tl karwijzaad
  • peper en zout
  • zonnebloemolie
Bereidingswijze:
  1. Verwarm de oven voor op 180°C en vet een ovenschaal van zo'n 15x30cm in met olie.
  2. Drapeer 7 bladeren filodeeg in de ovenschaal. Laat de vellen over de ovenschaal vallen en druppel een beetje zonnebloemolie over ieder vel filodeeg voordat je de volgende neerlegt.
  3. Verhit een beetje olie in een koekenpan en fruit hierin de knoflook en de ui aan tot deze goed beginnen te geuren.
  4. Voeg dan het kipgehakt toe en bak dit rul.
  5. Voeg hand voor hand de spinazie toe en bak deze mee tot de spinazie is geslonken. Doe dan de koriander, oregano, paprikapoeder en de komijn in de koekenpan en bak dit even mee.
  6. Klop ondertussen de eieren samen met de feta in een andere kom op.
  7. Schep het gehakt- en spinaziemengsel door de opgeklopte eieren en schenk het geheel in de ovenschaal.
  8. 'Prop' het 8e vel filodeeg op de ovenschaal en vouw de overhangende vellen over de ovenschaal.
  9. Besprenkel de bovenkant van het filodeeg met zonnebloemolie en strooi hier de maanzaadjes en karwijzaad overheen.
  10. Bak de filodeegtaart in het midden van de oven in 40-45 minuten gaar.

*Gebruik je toch filodeeg uit de vriezer, gebruik dan 10-12 vellen in totaal

Over de auteur

28 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

5 reacties

  1. Nicolet

    Hi Sabine, ipv maanzaadjes moet je eens nigellazaadjes gebruiken, deze zijn bij iedere Turkse supermarkt te koop. Erg lekker!

    Beantwoorden
  2. Laura

    Moet je de 7 bladen in de ovenschaal leggen en daarna de vulling er bovenop? Of tussen ieder vel wat vulling? Ik wil het vanavond gaan maken :)

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.