Flammkuchen met witlof en geitenkaas

Ik moest even in de archieven zoeken maar het is gewoon al ruim twee jaar geleden dat ik met mijn lieve foodievriendinnen bij restaurant Florent in Utrecht at. Ongelofelijk hoe snel de tijd voorbij gaat! Sinds ik bij Florent Flammkuchen met witlof heb gegeten wilde ik dit thuis eens namaken maar het is er nooit van gekomen. Eindelijk is daar verandering in gekomen! Ik ben dól op Flammkuchen en je maakt me blij met vrijwel iedere variant. Toch kennen veel mensen Flammkuchen als een dunne pizza, belegd met crème fraîche, spekjes en ui. Snap ik, het is een vertrouwde smaakcombinatie en ook nog eens heel makkelijk om te maken. Maar lieve mensen probeer ook deze Flammkuchen met witlof en geitenkaas eens te maken. Net zo makkelijk om te maken als de traditionele variant en ook héél erg lekker. Door de witlof eerst voor te bakken in boter wordt de groente heerlijk zacht en karameliseert ‘ie nog een beetje na in de oven. Resultaat? Het kleine bittere tintje dat nog aan de witlof zat is compleet verdwenen en je krijgt er een heerlijk zoete groente voor terug. Gecombineerd met de geitenkaas is het een topcombinatie.

Ik heb er zelf voor gekozen om verder geen kruiden/specerijen aan deze Flammkuchen toe te voegen, ik houd Flammkuchen namelijk het liefst zo simpel en puur mogelijk. Mocht je geen vlees willen gebruiken en dit vervangen voor noten dan raad ik je aan een klein snufje zout aan de toppings toe te voegen om alle smaken wat op te halen.


Klik hier als je de video niet kunt zien

Flammkuchen met witlof en geitenkaas

Flammkuchen met witlof en geitenkaas

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Flammkuchen met witlof en geitenkaas

4 van 1 stem

Flammkuchen met witlof en geitenkaas

Porties2 stuks

Ingrediënten

Voor de bodems:

  • 215 ml lauwwarm water
  • 7 gr instant gist
  • 350 gr bloem
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl zout

Toppings:

  • 2 stronken witlof in parten
  • 150 gr crème fraiche
  • 50 gr verse geitenkaas
  • 125 gr ham/spekblokjes

Instructies

  • Doe het water en het gist bij elkaar in een kom. Klop dit met een garde of keukenmachine tot een schuimig mengsel.
  • Voeg vervolgens de bloem, olijfolie en het zout toe. Kneed het geheel nu met je handen of deeghaken tot een soepel deeg. Vorm een bal van het deeg en leg deze in een licht ingevette kom. Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg een uur op kamertemperatuur rijzen.
  • Verwarm de oven (eventueel met pizzasteen) voor op 250°C.
  • Bak de partjes witlof in een beetje boter in een koekenpan zacht. Verwijder de eventueel harde stronken.
  • Bebloem het aanrecht en kneed het Flammkuchendeeg nog een keer door. Verdeel het deeg in tweeën en rol iedere helft uit tot een grote, zo dun mogelijke bodem. Leg de Flammkuchenbodem op een vel bakpapier.
  • Smeer de bodems in met crème fraîche en verkruimel de verse geitenkaas hier overheen. Verdeel vervolgens het vlees en de witlof over de Flammkuchen.
  • Leg het vel bakpapier met daarop de Flammkuchen op de warme pizzasteen of bakplaat en bak de Flammkuchen onderin de oven in 8 - 10 minuten knapperig en gaar.

Notities

*Vervang het vlees eventueel door pijnboompitjes en/of walnoten voor een vegetarische Flammkuchen.

Join the Conversation

  1. Daniëlle says:

    Het klinkt als een heerlijke combinatie en op de foto ziet het er ook zo uit!

  2. Neverdullmoments says:

    Klinkt goed, ik zou zelf nooit op die combinatie gekomen zijn!

  3. Lotte says:

    Lijkt me ook lekker met ipv vlees; gedroogde vijgen en wat honing erover gedrizzled

  4. Lekker Sabine, maar… het echte flammkuchendeeg bevat GEEN gist! Daarom is het zo lekker snel klaar!

    Een combinatie van witlof met geitenkaas, peer en badouvan mayonaise is ook heeeeeeel eeg lekker. ‘Gejat’ van Het Meestershuis in Vorden.

    Groetjes,
    Aty

Laat een antwoord achter aan Neverdullmoments Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close