Geen feestje is compleet zonder een flinke schaal bittergarnituur. Van alle snacks die geserveerd kunnen worden op een feestje stuif ik het snelst af op bittergarnituur. Of andere gefrituurde snacks overigens, ik ben daar zó gek op. Krokant korstje, warme vulling… heerlijk vind ik het en verslavend. Bovendien is de toon wat gezelligheid betreft ook in no-time gezet wanneer de host met zo’n grote schaal geurende bitterballen, frikadelletjes, bamischijfjes en kipcorns binnen komt lopen, toch? Jullie weten inmiddels wel dat ik fan ben van hartig en ik moet me altijd inhouden om niet 10 bitterballen naar binnen te werken op een avond. Dit is helemaal het geval met de garnalenbitterballen die ik vandaag met je ga delen. Altijd als ik ergens garnalenkroketten op een menukaart zie staan kies ik daarvoor maar het is natuurlijk ook heel erg leuk om deze befaamde kroketjes in bitterbalformaat te maken. Net even iets anders maar minstens net zo lekker.

Diamant frituur

Diamant frituur

Top tip bij dit recept: begin een dag van tevoren met het maken van de ragout, deze moet namelijk een nacht in de koelkast opstijven.

Misschien nog even goed om te weten: voor dit recept heb ik de garnalenbitterballen gefrituurd in een frituurpan met een inhoud van 3 liter. Voor het bakvet heb ik gebruik gemaakt van Diamant Frituurolie, gemaakt van 100% plantaardige oliën waaronder de hoogste kwaliteit zonnebloemolie. Deze Frituurolie bevat minder verzadigd vet en heeft een neutrale geur.

Garnalenbitterballen

Garnalenbitterballen

Garnalenbitterballen

In samenwerking met Diamant

Garnalenbitterballen
Recept printen
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
16stuks stuks
Ingrediënten:
  • Voor de ragout:
  • 50 gr boter
  • 50 gr bloem
  • 200 ml visbouillon
  • 200 ml volle melk
  • 2 blaadjes gelatine geweekt in koud water
  • 50 ml slagroom
  • 1 eidooier
  • 200 gr Hollandse garnalen
  • 1 tl mosterd
  • paar druppels tabasco
  • peper en zout
  • Paneerlaag:
  • 3 eiwitten
  • 1/2 el bloem
  • 50 gr paneermeel
Bereidingswijze:
  1. Smelt de boter in een pan en voeg hier de bloem aan toe. Bak de bloem 5 minuten op laag vuur mee en zorg ervoor dat hij niet bruin kleurt.
  2. Schenk vervolgens de visbouillon en melk in de pan. Roer goed door met een garde tot een dikke ragout ontstaat. Laat de ragout een paar minuutjes zachtjes pruttelen.
  3. Knijp de blaadjes gelatine uit en roer deze door de warme ragout tot de gelatine volledig is opgelost.
  4. Klop de eidooier samen met de slagroom los en voeg ook dit toe aan de ragout.
  5. Roer tot slot de garnalen, mosterd en tabasco door de ragout. Breng de garnalenragout op smaak met peper en zout.
  6. Schenk de ragout in een ondiepe schaal, dek deze af met plasticfolie en laat de ragout een nacht in de koelkast opstijven.
  7. Maak de volgende dag je handen licht vochtig en vorm balletjes van de garnalenragout.
  8. Klop de eiwitten met de bloem op en doe de paneermeel in een schaaltje.
  9. Wentel de bitterballen door het ei-bloemmengsel en vervolgens door de paneermeel. Vorm de bitterballen na het paneren eventueel nog wat met je handen.
  10. Leg de garnalenbitterballen minimaal een uur in de vriezer zodat ze tijdens het frituren goed hun ronde vorm behouden.
  11. Verwarm de frituurpan met Diamant Frituurolie naar 175°C.
  12. Frituur de garnalenbitterballen in 5 - 6 minuten goudbruin en van binnen gaar.

Over de auteur

28 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015) en Reishonger (2017). Instagram: @ohmyfoodnessnl

Gerelateerde berichten

5 reacties

  1. Charlotte

    Hey Sabine! Zijn deze bitterballen ook geschikt voor de oven? En zo niet, kun je dan een keer een recept maken voor oven-bitterballen? In onze kleine keuken is namelijk geen plek voor een frituurpan ;-)

    Beantwoorden
    • Dorien

      Jaaa ik wil ook ovenbitterballen :)
      En het liefst ook nog lactose, ui en knoflook vrij
      Maar daar heb ik gelukkig al een paar trucjes op bedacht ;p

      Beantwoorden
    • Sabine

      Nee, deze bitterballen kun je niet in de oven klaarmaken. Het is ook vrij lastig om dit zelf te maken, aangezien de snacks die normaal gesproken in de oven gaan al zijn voorgefrituurd om ervoor te zorgen dat ze in de oven wel krokant worden. Ik zal er eens mee puzzelen :)

      Beantwoorden
  2. Selma

    Oh superlekker zien ze eruit. Leuk hapje voor de aankomende ramadan. Bedankt voor het delen!

    Beantwoorden
  3. Sivania

    Geweldig!! Ik ga dit zeker proberen. Maar kan ik de gelatine vervangen door iets anders?

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.