Ok, ondanks dat het niet zo lijkt als je naar buiten kijkt zitten we momenteel toch echt bijna halverwege oktober en vind ik dat het herfst is. En dat het dus tijd is voor herfstige recepten. Helaas wel eigenlijk, want stiekem krijg ik niet genoeg van zomerse salades en lichte recepten maar ik snap dat jullie in deze tijd van het jaar ook niet op watermeloensalades en ijsjes zitten te wachten. Herfst dus. Voor mij is de culinaire herfst onlosmakelijk verbonden met pompoen. Vriendinnetje Nanda appte mij laatst dat ze door haar hele potje Pumpkin spice heen is die ik voor haar had meegenomen uit Amerika en toen realiseerde ik me dat ik zelf ook nog ergens zo’n potje had liggen. En jawel hoor, ongeopend achterin mijn kruidenla. Oeps. Ik besloot direct de seal te verbreken en mezelf de uitdaging op te leggen om een aantal lekkere gerechten met pumpkin spice te bedenken. En vandaag is het tijd voor de eerste! Ik maakte geroosterde pompoensoep met pumpkin spice en gepofte knoflook, zálig. Het is echt zo’n zachte, dikke soep geworden – perfect voor deze herfst.

Pumpkin spice is momenteel nog wat lastig te vinden in de supermarkten, maar online kun je het goed bestellen. Green Gypsy Spices verkoopt het bijvoorbeeld! Zelf maken kan natuurlijk ook, de kruidenmix die ik gebruikte bestaat uit een mixje van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en gember.

Geroosterde pompoensoep met pumpkin spice
Geroosterde pompoensoep met pumpkin spice

Geroosterde pompoensoep met pumpkin spice en gepofte knoflook
Recept printen
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
4personen personen
Ingrediënten:
  • 1 flespompoen - in grove stukken
  • 1 el pumpkin spice
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1/2 bol knoflook
  • 1 ui - in grove stukken
  • 1 el tomatenpuree
  • 1/2 tl chilipasta
  • 1 rode puntpaprika - in ringen
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 liter groentebouillon
  • peper en zout
Bereidingswijze:
  1. Verwarm de oven voor op 180°C en verspreid de pompoen over een met bakpapier bekleed bakrooster.
  2. Besprenkel de pompoen met olijfolie en strooi hier de pumpkin spice en gemberpoeder overheen.
  3. Snijd een klein kapje van de halve bol knoflook af en besprenkel de bol met olijfolie. Pak de knoflook in aluminiumfolie in en leg deze tussen de pompoen op het bakrooster.
  4. Rooster de pompoen en pof de knoflook 30 minuten in het midden van de oven tot de pompoen zacht is geworden.
  5. Verwarm ondertussen een beetje olijfolie in een soeppan. Voeg hier de ui, tomatenpuree en chilipasta aan toe en bak dit op middelhoog vuur tot de ui glazig wordt.
  6. Doe dan de puntpaprika in de pan en bak deze 5 minuten mee.
  7. Schep de geroosterde pompoen in de soeppan en duw de gepofte knoflookteentjes uit hun schilletjes.
  8. Doe het komijnpoeder en de koriander in de pan en schenk hier de groentebouillon bij.
  9. Breng de bouillon aan de kook, draai het vuur laag en laat de soep met de deksel half op de pan 30 minuten zachtjes pruttelen.
  10. Pureer vervolgens de soep met behulp van een staafmixer en breng op smaak met peper en zout.

*Note: flespompoen kun je roosteren met schil en al en vervolgens ook ongeschild in de soeppan doen.

Over de auteur

28 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

5 reacties

  1. Inge

    Ziet er lekker uit deze soep, maar wat voor chilipasta gebruik je voor dit gerecht en als je de pompoen met schil gaat roosteren doe je dan ook al de kruiden erop of doe je dit dan later?
    Dan ga ik dit soepje toch binnenkort maken heerlijk :-)

    Beantwoorden
    • Sabine

      Je volgt precies het recept wat betreft de pompoen: in stukken (met schil), kruiden erover en dan in de oven. De chilipasta die ik hiervoor gebruik is van Santa Maria; verkrijgbaar bij Albert Heijn.

      Beantwoorden
      • Inge

        Bedankt voor je reactie, ik ga de spullen vast in huis halen als het dan volgende week wat kouder wordt dan staat deze soep op het menu. :-)

      • Inge

        Van het weekend de soep gemaakt. Hij is heerlijk. Zelf op internet een recept gehaald voor de pumpkin spice en de pompoen met schil in de oven geroosterd met de kruiden. Resultaat een heerlijke pittige pompoensoep. Deze gaan we vaker maken, bedankt voor het recept!

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.