Het bakken en braden heb ik niet van een vreemde zullen we maar zeggen. Het recept voor deze hemelse slagroom schuimtaart is er namelijk eentje van mijn moeder en het werd zo onderhand wel eens tijd om dit pareltje met jullie te delen. Bij iedere feestelijke gelegenheid staat ‘ie letterlijk ‘gigantisch’ te pronken op tafel en hij is zó lekker, dat ik er altijd teveel van eet. Ben ik ineens een beetje misselijk enzo..

Twee lagen schuim

Omdat ik nog steeds niet wist hoe ik deze taart precies moest maken, heb ik laatst een kleine masterclass ingepland in moeders keuken. Ik maakte er gelijk een heel weekend in het Brabantse land van en dat kwam goed uit, want deze taart begint een avond van tevoren. Namelijk vanwege de twee enorme lagen schuim die 4 uur in de oven moeten. En dat kun je natuurlijk prima overdag doen, maar als je een timer op je oven hebt zitten, dan kan ik je zeker aanraden dit klusje ’s nachts te klaren.

Ook al kosten de twee meringue platen wat tijd, verder is deze taart heel simpel opgebouwd; schuim, slagroom, schuim, slagroom en cacao. Het is niet meer dan dat en meer heeft het ook zeker niet nodig, dit is hemels!

IMG_3432

IMG_3455

IMG_3512

IMG_3534

Hemelse Schuimtaart
Recept printen
Stemmen: 5
Score: 3.6
Jij:
Stem op dit recept!
1taart taart
Ingrediënten:
  • Schuim
  • 8 eiwitten
  • 400 gram suiker
  • 4 zakjes vanillesuiker
  • snufje zout
  • Slagroom
  • 3 halve liters slagroom
  • 75 gram suiker
  • Topping
  • cacaopoeder
Bereidingswijze:
  1. Je kunt dus het beste de twee schuimlagen de avond van tevoren maken. Verwarm hiervoor je oven voor op 100 graden.
  2. Klop met een mixer de eiwitten met de suiker, vanillesuiker en het snufje zout stijf. Begin eerst met enkel de eiwitten en voeg beetje bij beetje de suikers toe. Het opgeklopte eiwit zal een paarlemoerachtige glans krijgen en zodra je de kom op zijn kop kan houden zonder dat er iets uit valt, ben je klaar.
  3. Bekleed de bakplaat met bakpapier en verdeel het eiwit over de gehele bakplaat, in 2 rechthoekige vormen. Zorg dat er ongeveer 5 centimeter tussen de twee rechthoeken in zit.
  4. Schuif voor 4 uur in de oven. Als ze klaar zijn zullen de schuimplaten licht verkleurd zijn en zie je hier en daar gekarameliseerde klontjes in het schuim zitten.
  5. Het belangrijkste onderdeel van de taart is nu klaar. Je maakt hem af door de slagroom te kloppen; 3x een halve liter met per halve liter 25 gram suiker. Smeer op de eerste schuimlaag 2x een halve liter slagroom, leg daarop de tweede schuimlaag en smeer hierop de laatste halve liter slagroom. Telkens als je er een laag slagroom op gesmeerd hebt, zet je de taart even in de koelkast terwijl je de volgende halve liter slagroom klopt.
  6. Maak de taart af door wat cacao over de slagroom te strooien.
  • Maak iedere keer als je een halve liter slagroom hebt geklopt de kom even goed schoon met water en maak de kom ook droog. Zo voorkom je dat er oude restjes slagroom mee gaan in de nieuwe ronde.
  • Je kunt deze taart het beste snijden met een elektrisch mes.
  • De taart is op zijn lekkerst als hij nadat hij klaar is, 2 uur in de koelkast heeft gestaan

Over de auteur

30 jaar, werkt met veel plezier samen met Sabine en creëert 2 dagen per week nieuwe guilty pleasures en hier en daar ook gezonde gerechten. Wil zo veel mogelijk (steden) van de wereld zien, woont samen met Tobias in Deventer en heeft een grote passie voor natúúrlijk koken & bakken, maar ook voor grafisch ontwerp, fotografie, crossfit en cheesecake.

Gerelateerde berichten

11 reacties

  1. Esther Sas

    Als collega van je moeder, ben ik één van de gelukkigen die de taart heeft mogen proeven!!!
    Hij is overheerlijk!!

    Beantwoorden
  2. Maris

    Heerlijke taart! Bij mij in de familie wordt ook een taart gemaakt die hier heel erg op lijkt. Alleen dan niet door mijn moeder, maar door mijn vader :)

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.