De eerste verjaardag van je kind organiseren is best een dingetje. Verjaardagen an sich vind ik niet zo bijzonder, ik vier die van mijzelf bijvoorbeeld ook niet ieder jaar maar ja… zo’n hummeltje is maar één keer voor de eerste keer jarig en dat moet wel even gevierd worden natuurlijk. Al is het alleen maar omdat je de hele godganse dag flashbacks hebt naar wat er precies een jaar geleden gebeurde, haha. Omdat we recentelijk zijn verhuisd besloten wij om de verjaardag van Vic te vieren tegelijkertijd met onze housewarming en dit zorgde ervoor dat ons huis van 14.00 – 17.00u vol stond met mensen. Onwijs gezellig maar het vergde wel de nodige voorbereiding. Vooral wanneer het aankwam op het maken van de taart want ik wilde een taart waar iedereen van kon eten, eentje die feestelijk is en die Vic ook zou kunnen eten. Oja, en ik wilde hem zelf bakken. Uiteraard. Ik heb er een poosje over nagedacht om een ‘gezondere’ verjaardagstaart te bakken waar Vic van kon eten, en ieder ander die het graag wilde, en daarnaast een echt slechte verjaardagstaart te bakken. Op het laatste moment bedacht ik nogmaals: mijn kind is maar één keer voor het eerst jarig dus wat kan het mij ook verrotten. Niets geen gezonde taart, gezond doen we een dag na het feestje wel weer. Zo gezegd zo gedaan en dus maakte ik deze IJshoorntjestaart met discodip. Super feestelijk als je het mij vraagt, genoeg voor de 30 man die wij er mee moesten voeden en bovenal: heel erg lekker want de taart is gevuld met Oreocrème en bosbessenjam. Jummm!

Bij het maken van deze taart combineerde ik verschillende recepten trouwens en maakte ik het mezelf hier en daar makkelijk. Zo gebruikte ik het biscuitrecept van Eefje, de Oreocrème van mijn Oreodripcake en de bosbessenjam haalde ik gewoon uit een potje.

Zoals je wellicht wel verwacht is het maken van deze taart een flinke klus, ik ben er een paar uur mee bezig geweest, dus trek er rustig een dagje voor uit. In het recept heb ik voor het biscuit de hoeveelheden voor 1 biscuittaart opgenomen. Voor onderstaande taart heb je drie biscuitbodems nodig dus 3x de hoeveelheid van de biscuitingrediënten. Omdat het zulke specifieke hoeveelheden zijn leek het me makkelijker om ze op deze manier op te nemen in plaats van alles bij elkaar op te tellen. Uiteindelijk had je anders zelf alles weer door drieën moeten delen.

IJshoorntjestaart met discodip

IJshoorntjestaart met discodip

IJshoorntjestaart met discodip

IJshoorntjestaart met discodip (Vics verjaardagstaart)
Recept printen
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
30personen* personen*
Ingrediënten:
  • Voor het biscuit (3x de onderstaande hoeveelheid):
  • 4 eieren maat M
  • 135 gr fijne kristalsuiker
  • 85 gr zelfrijzend bakmeel
  • 30 gr maïzena
  • 1 vanillestokje
  • rasp van een kwart citroen
  • Voor de Oreocrème:
  • 300 gr boter op kamertemperatuur
  • 250 gr poedersuiker
  • 1 tl vanille-aroma
  • 50 ml volle melk
  • 150 gr Oreo's verkruimeld
  • Botercrème:
  • 300 gr boter op kamertemperatuur
  • 300 gr poedersuiker
  • 1 tl vanille-aroma
  • 50 ml volle melk
  • En verder:
  • 300 gr melkchocolade
  • 200 ml slagroom
  • 1 potje bosbessenjam
  • 1 ijshoorntje
  • discodip
Bereidingswijze:
Biscuitbodems:
  1. Verwarm de oven voor op 175°C en bekleed twee springvormen van 23 centimeter en 1 springvorm van 20 centimeter met bakpapier. Voer de onderstaande instructies drie keer uit.
  2. Klop de eieren met de hoogste stand van de mixer in 5 minuten luchtig. Het beslag wordt dan echt spierwit.
  3. Voeg de suiker, vanillemerg en de citroenrasp toe. Klop het geheel nogmaals 5 minuten door.
  4. Zeef de bloem en maizena en voeg deze aan het eierbeslag toe. Spatel het er rustig door tot een klontvrij beslag.
  5. Stort het beslag in de springvormen en bak de taarten in het midden van de oven in 20 minuten gaar. Check of de cake gaar is door er voorzichtig op te duwen. Als de cake terugveert is 'ie goed, is 'ie nog plakkerig of blijft je vinger erin staan dan mag hij nog een paar minuten terug.
  6. Zet de oven uit en de deur op een kier. Laat vervolgens de cakes nog een half uur in de oven staan. Haal ze er vervolgens uit en laat ze volledig afkoelen op een rooster.
Oreocrème:
  1. Doe alle ingrediënten voor de Oreocrème in een kom en klop het geheel met de machine tot een zachte crème.
  2. Snijd de grote biscuitbodems doormidden. Smeer één van de onderkanten in met een flinke laag bosbessenjam en leg daar de bovenkant van de biscuitbodem op.
  3. Smeer vervolgens de bovenkant van het biscuit in met een flinke laag Oreocrème. Leg de bovenkant weer op het biscuit.
  4. Snijd de kleine biscuitbodem in drieën en smeer de onderkant in met wederom een dikke laag Oreocrème. Leg het middelste deel op de Oreocrème en smeer deze in met bosbessenjam. Leg tot slot de bovenkant weer op het biscuit en leg de kleine taart vervolgens bovenop de twee grote.
  5. Snijd met een scherp mes rondom de taart om eventuele oneffenheden te verwijderen. Probeer een zo rond mogelijke taart te krijgen. Bewaar de snijresten.
Botercrème:
  1. Doe alle ingrediënten voor de botercrème bij elkaar in een kom en klop dit op tot een romige crème.
  2. Smeer de hele taart (zij- en bovenkanten) in met een laagje botercrème.
De taart afmaken:
  1. Voeg een lepel van de Oreocrème toe aan de afgesneden stukken van de taart en vorm met je handen een bolletje van dit deeg.
  2. Leg het bolletje bovenop de taart.
  3. Maak de ganache door de slagroom en chocolade in een steelpannetje te smelten. Laat dit een beetje afkoelen.
  4. 'Beplak' de zijkanten van de volledige taart en de bovenkant van de grote taart met discodip. Weken later vind je nog discodip in de keuken, mark my words.
  5. Schenk de ietwat afgekoelde ganache over de taart en zorg ervoor dat het over de zijkanten van de taart dript.
  6. Steek een ijshoorntje schuin in het bolletje cake bovenop de taart en garneer de taart bovenop nog met wat extra discodip.
  7. Laat de ganache volledig opstijven en dan is de taart klaar!

Bewaar de taart in de koelkast, hij blijft nog zo'n twee dagen lekker.

Over de auteur

28 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015) en Reishonger (2017). Instagram: @ohmyfoodnessnl

Gerelateerde berichten

5 reacties

  1. Kim

    De taart ziet er mooi uit! Een ding vroeg ik me af: hoe breng je de spikkels aan op de zijkant van de taart, zonder dat je zelf onder de crème zit of zonder dat de taart minder strak wordt?

    Herkenbaar trouwens de gedachtegang bij een gezinde taart vs een echte taart voor een eenjarige

    Beantwoorden
    • Sabine

      Hahaha, ja… die spikkels aanbrengen was nog wel een uitdaging! Ik heb ze op mijn hand gelepeld en vervolgens mijn hand tegen de zijkant van de taart aangeplakt. Zorgde voor veel rommel maar het werkte wel.

      Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.