Het was weer kookboeken madness de afgelopen maanden en het heeft best even geduurd voordat ik eraan toe kwam om uit ieder kookboek iets te maken. Deze keer is het de beurt aan het laatste boek van bakkoning Rutger. Na zijn Bakbijbel en zoet bakboek is het nu tijd voor Het Hartige Bakboek. Als jullie mij een beetje kennen weet je dat mijn hart hier ontzettend hard van gaat kloppen, ik ben namelijk dol op hartige snacks. Waar Viv zoete dingen niet kan laten staan, is dit bij mij het geval met hartige. Die schaal bittergarnituur is in no-time leeg als ik in de buurt ben! Het Hartige Bakboek staat knettertjevol met recepten die ik allemaal zou willen proberen. Kroketten met bavette, beenhambitterballen, manchegokoekjes… Het water loopt me alweer in de mond als ik aan al deze dingen denk. Het was lastig kiezen welk recept ik wilde maken maar uiteindelijk viel ik voor de kaaskroketten met oude kaas en JUM, dat is geen slechte keuze geweest. Als je dol bent op kaaskroketten dan moet je deze van Rutger echt eens maken, ze zijn zo vol en romig van smaak – echt heerlijk. Het fijne is ook dat je deze kroketten prima in de vriezer kunt bewaren. Zo heb ik er zes gefrituurd en de overige veertien in de vriezer gemikt voor later, heb je altijd iets lekker in huis – fijn!

Het Hartige Bakboek van Rutger is onder andere te koop bij Bol.com voor € 29,99.

Het Hartige Bakboek

Kaaskroketten met oude kaas

Kaaskroketten met oude kaas

Kaaskroketten met oude kaas
Recept printen
Stemmen: 2
Score: 4.5
Jij:
Stem op dit recept!
20stuks stuks
Ingrediënten:
  • Voor de kaasragout:
  • 100 gr ongezouten roomboter
  • 125 gr bloem
  • 600 ml groentebouillon afgekoeld
  • 325 gr oude kaas geraspt
  • 2 eidooiers
  • 40 ml slagroom
  • nootmuskaat
  • peper en zout
  • En verder:
  • 5 eiwitten
  • 1 el bloem
  • paneermeel
  • zonnebloemolie om in te frituren
Bereidingswijze:
  1. Bekleed een vierkante of rechthoekige bakvorm (minimaal 20 cm) met plasticfolie.
  2. Verwarm de boter in een steelpannetje en voeg hier de bloem aan toe zodra de boter gesmolten is. Bak de bloem al roerend ongeveer 2 minuten mee.
  3. Voeg 1/3 van de bouillon toe en roer dit tot een gladde massa. Voeg vervolgens in twee etappes de rest van de bouillon toe terwijl je blijft roeren. Zorg voor een glad mengsel.
  4. Laat de ragout aan de kook komen en laat hem al roerend nog enkele minuten koken. Voeg dan de geraspte kaas toe en roer alles door tot de kaas gesmolten is.
  5. Haal de pan met ragout van het vuur. Klop de eidooiers los met de slagroom en roer dit door de ragout. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout en stort de ragout in de beklede bakvorm.
  6. Dek de bakvorm af met plasticfolie en laat de ragout volledig afkoelen in de koelkast.
  7. Klop de eiwitten los met de bloem en verdeel het paneermeel over twee borden.
  8. Snijd de plak afgekoelde ragout doormidden en snijd beide helften vervolgens in 10 stukken. Rol ze door het paneermeel, vervolgens door het eiwitmengsel en daarna nogmaals door het paneermeel.
  9. Laat de kaaskroketten minimaal 30 minuten rusten in de koelkast of bewaar ze in de vriezer voor later.
  10. Verwarm de olie voor tot 170°C in een frituurpan of grote pan.
  11. Frituur de kaaskroketten 3 tot 5 minuten. Laat de kroketten na het bakken uitlekken op keukenpapier.

Tip van Rutger: gebruik geen voorgeraspte kaas maar rasp de kaas vanaf een blok. Voorgeraspte kaas smelt namelijk minder goed.

4 reacties

    • Sabine

      Een combinatie van fijne en grove paneermeel is het allerbeste. Dan wentel je ze eerst door fijn, dan door het ei en vervolgens door het grove meel. Zelf had ik echter alleen fijne paneermeel in huis en zoals je ziet is dat ook prima gelukt!

      Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.