De laatste tijd ben ik me wat meer aan het verdiepen in keukens die ik niet zo goed ken maar die ik wél heel lekker vind. Wellicht was het je al opgevallen met de Turkse gerechten die ik onlangs met je heb gedeeld. De Indiase keuken is er ook een waarin ik niet helemaal thuis ben. Ik heb wel eens het een en ander geprobeerd, maar verder dan een paar keer in mijn hele foodblog-carrière is het niet gekomen. Zonde, want ik houd wel enorm van de Indiase keuken en vind het vooral waanzinnig hoe lekker ons huis ruikt als er Indiaas wordt gekookt. Tijdens één van de afleveringen van Masterchef Australia werd ik geïnspireerd om aan de slag te gaan met Biryani, een geurig rijstgerecht gemaakt met verschillende kruiden en specerijen en vaak geserveerd met kip. Ik scharrelde een aantal recepten voor Kip Biryani bij elkaar en creëerde uiteindelijk deze variant. Ik zweer je: hier word je gelukkig van. De geur in huis (en in de rest van de buurt!) doet watertanden, zelfs de pakketbezorger hier kwam even polshoogte nemen want waar kwam in hemelsnaam die heerlijke geur vandaan? Heel grappig, maar wees gewaarschuwd dus. Voor Kip Biryani zijn verschillende recepten te vinden, de een een stuk moeilijker en ingewikkelder dan de ander. Jullie kennen mij inmiddels: dit recept is lekker foolproof. De bereidingswijze voor deze versie heb ik afgeleid van dit recept.

Voor bij deze Kip Biryani maakte ik overigens snel ingelegde rode uien en Raita, een soort tzatziki. Bij deze twee minireceptjes:

Ingelegde rode uien:

  • Schaaf 2 rode uien in dunne plakjes met behulp van een mandoline.
  • Verhit 175 ml witte wijnazijn (appel-ciderazijn is ook prima) samen met 1 tl kristalsuiker en 1 tl zout in een pannetje tot de suiker en het zout zijn opgelost.
  • Schenk het azijnmengsel over de geschaafde rode uien, dek het kommetje af en zet weg in de koelkast tot je gaat eten.

Raita:

  • Rasp een halve komkommer grof en knijp de komkommerrasp uit tot het meeste vocht weg is.
  • Schep de geraspte komkommer door 300 gr Griekse yoghurt en voeg hier grof zout, 1/2 tl komijnpoeder en 2 el fijngesneden verse munt aan toe. Roer goed door en bewaar de Raita afgedekt in de koelkast.

Kip Biryani

Kip Biryani

Kip Biryani
Recept printen
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
4personen personen
Ingrediënten:
  • Voor de gemarineerde kip:
  • 400 gr kippendijen - grof gesneden
  • 1 el paprikapoeder
  • 1/2 el kurkuma
  • 75 gr Griekse yoghurt
  • Voor de Biryani:
  • 4 kardemom peulen
  • 1 tl komijnzaadjes
  • 3 uien - in halve ringen
  • 2 tomaten - in partjes
  • 1 el tomatenpuree
  • 3 teentjes knoflook - fijngehakt
  • 1 cm gember - fijngehakt
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl chilivlokken
  • 50 ml water
  • 1 plukje saffraan
  • 2 el melk - warm
  • 300 gr basmati-rijst - gekookt
  • 1 el garam masala
  • 15 gr verse munt - fijngehakt
  • 15 gr verse peterselie - fijngehakt
Bereidingswijze:
  1. Schep alle ingrediënten voor de kipmarinade door elkaar en schep hier vervolgens de kip door. Laat de kip afgedekt een uur in de koelkast marineren.
  2. Kneus de kardemom peulen door er op te slaan met een mes. Verhit een beetje olie in een hapjespan en doe hier de kardemom en komijnzaadjes bij. Bak dit 1 - 2 minuten tot de aroma's vrij komen.
  3. Voeg de ui-ringen toe aan de specerijen in de pan en bak mee tot de ui bruin begint te kleuren en zacht wordt.
  4. Doe dan de tomaten in de pan en bak deze mee tot ze goed zacht zijn. Voeg de tomatenpuree toe en bak het geheel nog zo'n 2 minuten tot het geheel op een pasta begint te lijken.
  5. Voeg de knoflook, gember, korianderpoeder en chilivlokken aan de ingrediënten in de pan toe.
  6. Doe de in yoghurt gemarineerde kippendijen in de pan en schep alles even goed om. Bak 2-3 minuten mee en schenk dan het water in de pan. Roer nog even door en laat het geheel 10 minuten met de deksel op de pan pruttelen. Als het goed is ontstaat er nu vanzelf een dikke saus.
  7. Roer de saffraan door de warme melk tot de melk geel begint te kleuren.
  8. Verdeel de helft van de basmatirijst over de kip in de pan. Sprenkel hier de helft van de saffraanmelk, draadjes gewoon mee scheppen!, overheen en verdeel hier 1/2 el garam masala en de helft van de fijngehakte munt en peterselie overheen.
  9. Top het geheel af met de rest van de rijst, saffraanmelk, garam masala, fijngehakte munt en peterselie.
  10. Doe de deksel terug op de pan, draai het vuur helemaal laag en laat de Biryani nog 5 minuten zachtjes pruttelen zodat de rijst weer goed warm kan worden en alle smaken nog even goed kunnen intrekken.
  11. Als je de Biryani voorzichtig omschept zul je zien dat sommige rijstkorrels nog wit zijn en anderen geel zijn gekleurd door de saffraanmelk. Da's top!
  12. Serveer de Kip Biryani met ingelegde uien en de Raita.

7 reacties

  1. Lies

    Kan je dit ook van te voren maken en dan opwarmen als de visite er is? Of pas vanaf het punt dat je de rijst toevoegt?

    Gr lies

    Beantwoorden
  2. Birgit

    Het ziet er echt heerlijk uit! Van de tomaat blijven uiteindelijk geen stukjes over? Want als ik iets vies vind is het stukjes tomaat, maar als het kapot kookt lust ik het wel.

    Beantwoorden
  3. Claudia

    Dit ziet er fantastisch lekker uit! En eigenlijk best makkelijk en zo te maken, als je alle kruiden al in huis hebt.

    Beantwoorden
  4. Anouk

    Het ziet er heerlijk uit, we gaan het vanavond maken. Wel per ongeluk gemalen kardamom gekocht ipv peulen. Heb je een tip over hoeveel dan te gebruiken?

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.