Koffie-kaneelbroodjes
Koffie-kaneelbroodjes
Koffie-kaneelbroodjes
Koffie-kaneelbroodjes
Porties
12stuks
Porties
12stuks
Ingrediënten
Brooddeeg:
  • 500gr patentbloem
  • 1zakje instant gist– 7 gr
  • 100gr kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 1tl zout
  • 75ml volle melk
  • 175ml karnemelk
  • 85gr ongezouten roomboter (of margarine)– zacht, op kamertemperatuur
Vulling:
  • 50gr ongezouten roomboter (of margarine)– gesmolten
  • 150gr donkerbruine basterdsuiker
  • 1el kaneelpoeder
  • 1el instant espresso-poeder
Glazuur:
  • 75gr naturel roomkaas
  • 100gr poedersuiker
  • 30gr ongezouten roomboter (of margarine)– zacht
  • 1tl instant espresso-poeder
En verder:
  • 1el suikerparels/kandijsuiker
Instructies
  1. Doe de volle melk samen met de gist en een eetlepel suiker in een steelpan en verwarm dit op een vuurtje tot het goed begint te bubbelen. Laat het mengsel zo’n 10 minuten rusten.
  2. Doe ondertussen de bloem, het zout en de rest van de suiker in de kom van de keukenmachine en roer dit even door.
  3. Voeg daarna de eieren, karnemelk, zachte boter en het gistmengsel toe. Kneed het geheel in 7-8 minuten tot een licht plakkerig maar soepel deeg. Het is de bedoeling dat het deeg loslaat van de randen van de kom, aan de bodem mag het nog wel vast blijven plakken. Blijft het deeg te plakkerig, voeg dan wat extra bloem toe – een eetlepel per keer.
  4. Bebloem het aanrecht lichtjes en stort hier het brooddeeg op. Kneed het met je handen nog een keer door en leg het deeg vervolgens in een licht ingevette kom. Dek de kom af met plasticfolie of een pedaalemmerzak en laat het deeg 1 – 1,5 uur rijzen.
  5. Schep de ingrediënten voor de vulling m.u.v. de boter door elkaar en vet een ronde bakvorm (25-30cm) in of bekleed deze met een vel bakpapier.
  6. Haal het deeg na de eerste rijs uit de kom en kneed het nog een keer lichtjes door. Rol het deeg vervolgens uit tot een rechthoekige plak van ongeveer 1/2 cm dik.
  7. Smeer de bovenkant van het deeg in met de gesmolten boter en verdeel hier de koffie-kaneelsuiker overheen.
  8. Rol de plak deeg over de lengte op en knijp de naad goed dicht. Snijd de rol vervolgens in 12 plakken die allemaal even dik zijn.
  9. Leg de kaneelbroodjes in de bakvorm en dek deze af met een theedoek of pedaalemmerzak. Laat de broodjes een uur rijzen.
  10. Verwarm de oven voor op 180°C.
  11. Bak na het rijzen de koffie-kaneelbroodjes in het midden van de oven in 20 minuten gaar.
  12. Maak ondertussen het glazuur door alle ingrediënten samen op te kloppen tot een klontvrij mengsel.
  13. Schenk het glazuur over de nog warme koffie-kaneelbroodjes en laat de broodjes vervolgens iets afkoelen. Strooi de kandijsuiker over het glazuur.
  14. Serveer de koffie-kaneelbroodjes bij voorkeur direct.